Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ στην Πνύκα

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ στην Πνύκα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επισημότητα και θεσμική θωράκιση κάνει το ντεμπούτο της αύριο η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ, στην Πνύκα, με τη συναυλία που θα δοθεί για την επέτειο των 40 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η συναυλία, που θα μεταδοθεί απευθείας από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της ΝΕΡΙΤ, είναι η συμβολική αρχή για ένα νέο σχήμα που αποτελείται πλέον από 70 μουσικούς, παλαιούς και νέους, οι οποίοι, «με δυναμισμό», όπως επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Νίκος Ξανθούλης, επιθυμούν να διαδραματίσουν ρόλο στη μουσική ζωή.

Στην αυριανή συναυλία, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, η ορχήστρα θα ερμηνεύσει ένα πρόγραμμα με έργα συνθετών του 20ού αιώνα που «αντλούν από τη λαϊκή παράδοση και την αναγάγουν σε υψηλή τέχνη», όπως λέει ο Νίκος Ξανθούλης, που επιθυμεί η ορχήστρα να δηλώσει «στίγμα». Μαέστρος θα είναι ο Δημήτρης Μποτίνης που θα οδηγήσει την ορχήστρα σε ερμηνεία έργων Σοστακόβιτς, Βίλα Λόμπος, Πιατσόλα, Χατσατουριάν και Σκαλκώτα με σολίστ τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, τον Κώστα Κοτσιώλη (κιθάρα) και τον Χρήστο Ζερμπίνο (ακορντεόν).

«Στην Πνύκα, το βράδυ της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας, κάτω από τη διεύθυνση του νεαρού, ταλαντούχου μαέστρου Δημήτρη Μποτίνη που έρχεται από τη Μόσχα ειδικά για τη συναυλία αυτή, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ θα παρουσιάσει αποκλειστικά έργα του 20ού αιώνα» λέει ο κ. Αντώνης Μακρυδημήτρης, πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. «Η πρωτοβουλία της ΝΕΡΙΤ αποτελεί συμβολή στην κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης, όπως περιγράφεται από το Σύνταγμα που επιτάσσει την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας και τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου».

Υπάρχει ενθουσιασμός στη νέα ορχήστρα, στην οποία οι μουσικοί έχουν προσληφθεί με σύμβαση έργου για 150 συναυλίες σε διάστημα περίπου τριετίας. Είναι στελεχωμένη από νέους αλλά και καταξιωμένους μουσικούς, όπως τον Οδυσσέα Κορέλη (εξάρχων), τον Κώστα Παναγιωτίδη (βιολί), τον Γιάννη Στρατάκη (α΄ βιόλα στη Ραδιοφωνία του Ρότερνταμ), τον τσελίστα Ρενάτο Ρίπο, τον Αντώνη Λαγό (α΄ κόρνο), τον Αγγελο Πολίτη (α΄ κλαρινέτο), τη Μελίνα Μακρή (φλάουτο), τον Γιώργο Κρίμπερη (τρομπόνι), κ.ά.

Ο Νίκος Ξανθούλης έχει πολλά σχέδια για μία ορχήστρα σε ανοικτό διάλογο με την κοινωνία και ήδη βρίσκεται σε ζύμωση με τους μουσικούς και τα στελέχη. Εχει αποφασιστεί να καθιερωθεί από τον Οκτώβριο κάθε Κυριακή η «Μουσική Γεωγραφία», με αφιέρωμα κάθε φορά σε μία χώρα σε συνεργασία με τις πρεσβείες καθώς και να προχωρήσουν οι ηχογραφήσεις και η δισκογραφία. Τη διοικητική διεύθυνση της ορχήστρας έχει ο Αντώνης Γιαμβριάς και τη διεύθυνση παραγωγής ο Μιχάλης Δημητρακάκος και η Μαρία Κοπανά.

Για την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ η αυριανή συναυλία έχει ειδικό συμβολικό βάρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή