Εξι ημέρες μουσικής σ’ ένα σπάνιο περιβάλλον στην Πάτμο

Εξι ημέρες μουσικής σ’ ένα σπάνιο περιβάλλον στην Πάτμο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μικρή πρωτεύουσα της μουσικής είναι από σήμερα και για έξι ημέρες η Πάτμος. Για 14η φορά διεξάγεται το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, το οποίο διευθύνει ο αρχιμουσικός Αλκης Μπαλτάς, ένας θεσμός με αξιοσημείωτη έως τώρα πορεία, καθώς δίνει ένα, όχι συχνά προσφερόμενο, βήμα σε δημιουργούς και χορωδούς σε ένα σπάνιο περιβάλλον (υπαίθριος χώρος Ναού της Αποκάλυψης) ενώνοντας όλες τις παραδόσεις της θρησκευτικής μουσικής, δυτικής και ανατολικής. Πέρα από αυτή τη διάσταση, το φεστιβάλ έχει ενθαρρύνει την παρουσία νέων και καταξιωμένων δημιουργών και έχει εξελιχθεί σε μια πλατφόρμα συνάντησης της παράδοσης με τη σύγχρονη δημιουργία. Η Πάτμος, με το πνευματικό της εκτόπισμα και τους χιλιάδες φίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει το προνόμιο αυτού του θεσμού (με οργανωτικό φορέα το Πνευματικό Κέντρο του δήμου) που διαθέτει τις αρετές της πρωτοτυπίας και της μοναδικότητας.

Απόψε ξεκινούν οι εκδηλώσεις με τη Χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Ηρακλείου Κρήτης «Αγιος Ανδρέας ο Κρήτης» που διευθύνει ο Μιχαήλ Στρουμπάκης. Αύριο (30/8), θα δοθεί συναυλία αφιερωμένη στον Ελ Γκρέκο και τον Μάνο Χατζιδάκι, με προβολές, τραγούδι και αφηγήσεις. Ο Βασίλης Γισδάκης θα ερμηνεύσει τραγούδια από τη «Ρωμαϊκή Αγορά» σε ενορχήστρωση Βίκυς Στυλιανού. Την ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου θα διευθύνει ο Αλκης Μπαλτάς. Την Κυριακή (31/8), ο Παντελής Θαλασσινός θα ερμηνεύσει ελληνικά τραγούδια με στίχους που αναφέρονται στη φύση (καθώς η συναυλία είναι αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος) με συμμετοχή της Νανάς Μπινοπούλου. Σύνολο οργάνων (λαούτο, μπουζούκι, βιολί, κρουστά, γκάιντα, τσαμπούνα, πιάνο, κοντραμπάσο) θα συνοδεύσει τις φωνές.

Οι επόμενες δύο ημέρες (1 και 2/9) φέρνουν τον βωβό κινηματογράφο και την καταγωγική του σύνδεση με τη ζωντανή μουσική. Τη Δευτέρα, θα προβληθεί η ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν «Ο χρυσοθήρας». Ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος θα συνοδεύσει μουσικά την προβολή παίζοντας στο πιάνο γνωστά κομμάτια αλλά και αυτοσχεδιάζοντας. Την Τρίτη (2/9), θα προβληθεί «Το πάθος της Ζαν ντ’ Αρκ» (1928) του Θίοντορ Ντράγερ. Την ταινία έχει επενδύσει μουσικά ο συνθέτης Γιάννης Σφυρής. Συμμετέχουν δέκα μουσικοί, τέσσερις εκτελεστές οργάνων και έξι χορωδοί του φωνητικού συνόλου «Εklipsis» υπό τη διεύθυνση του Ματθαίου Λεγάκη.

Η τελική συναυλία θα δοθεί την Τετάρτη (3/9) με την Παιδική Χορωδία Κέρκυρας και μαέστρο τη Χριστίνα Καλλιαρίδου. Η είσοδος είναι ελεύθερη (www.patmosfestival.gr).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή