Η νέα δόξα των κόντρα τενόρων

Η νέα δόξα των κόντρα τενόρων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόψε στο Μέγαρο Μουσικής θα συμβεί το εξής. Αν είμαστε ανάμεσα στο κοινό, θα είμαστε οι πρώτοι που θα ακούσουμε τους τέσσερις κορυφαίους κόντρα τενόρους με την Καμεράτα, πριν ξεκινήσουν για τη διεθνή περιοδεία τους. Και θα είμαστε, ως ιστορικά ενημερωμένο και μουσικά υποψιασμένο κοινό, σε απευθείας σύνδεση με τη θέρμη που γεννά διεθνώς, με βάση την Ευρώπη, η τρέλα, η μανία ή απλώς περιέργεια για τη μουσική του 18ου αιώνα. Ιδίως τη λιγότερο παιγμένη. Μέσα από αυτήν την αύρα της εποχής του μπαρόκ και των καστράτι, μέσα από τον απόηχο μιας χωνεμένης ποπ κουλτούρας (με αφετηρία την ταινία «Φαρινέλι» το 1994) και μέσα από μία ολοένα και πιο επεξεργασμένη ανάγκη για αυθεντικό ήχο εκείνης της περιόδου, γινόμαστε μάρτυρες της λατρείας των κόντρα τενόρων.

Στην Ευρώπη

Τέσσερις θα ακούσουμε σήμερα, ένας κι ένας όλοι, σ’ ένα γκαλά που έρχεται να επισφραγίσει και να επιβεβαιώσει την ανοδική, διεθνή τροχιά της Καμεράτας-Ορχήστρας Φίλων της Μουσικής (ή απλώς Armonia Atenea). «Υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη στο έμψυχο υλικό που παράγει η Ελλάδα», λέει ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου, διευθυντής της Καμεράτας. «Και δεν μιλάω μόνο για τη δική μας ορχήστρα, αλλά γενικότερα για τη μουσική άνθηση, με την ΚΟΑ και τη Λυρική να κάνουν δικές τους αξιόλογες παραγωγές. Είμαστε τυχεροί που βιώνουμε αυτήν την άνθηση, όταν πριν από λίγα χρόνια θα ήταν αδιανόητο ένα ελληνικό μουσικό σύνολο, όπως η Καμεράτα, να δέχεται προσκλήσεις από τα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης».

Το Παρίσι (Θέατρο Champs-Elysées), η Μαδρίτη (Teatro Real), η Κωνσταντινούπολη (Αίθουσα CRR) περιμένουν, το 2015, αυτό το νέο πρότζεκτ της Καμεράτας. Οι κόντρα τενόροι, όλοι σπουδαίοι με αυτόνομες καριέρες, ο Max-Emanuel Cencic από την Κροατία και στενός, ήδη, συνεργάτης της Καμεράτας, ο Xavier Sabata από την Ισπανία, ο Vince Yi από τη Νότιο Κορέα και ο Yuriy Mynenko από την Ουκρανία, θα συμπράξουν σε μία μοναδική συγκυρία, η οποία, μάλιστα, θα ηχογραφηθεί στις αρχές του χρόνου ως το «The Counter Tenor Gala»από μεγάλη δισκογραφική εταιρεία. Η Καμεράτα περιβάλλεται πλέον με εμπιστοσύνη αφού οι ηχογραφήσεις της ανεβαίνουν στην κορυφή της εκτίμησης διεθνώς.

«Υπάρχει αύξηση του ενδιαφέροντος για τη μουσική του 18ου αιώνα», λέει ο Γιώργος Πέτρου, «για τις ερμηνείες, τα όργανα εποχής, το άγνωστο ρεπερτόριο. Μέσα από αυτό το κλίμα προκύπτει και το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τους κόντρα τενόρους. Εχουμε πλέον εξαιρετικούς ερμηνευτές, που έχουν αγγίξει ένα εξωπραγματικό επίπεδο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν». Στη συναυλία απόψε, η Καμεράτα θα πλαισιώσει τους κόντρα τενόρους με σονάτες Χέντελ, Βιβάλντι και Χάσε παράλληλα με άριες και σύνολα.

​​ Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, 23/10 (8.30 μ.μ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή