«Οσο υπάρχουν μουσικοί που αγαπούν την τζαζ, αυτή θα γεννιέται ξανά»

«Οσο υπάρχουν μουσικοί που αγαπούν την τζαζ, αυτή θα γεννιέται ξανά»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πατέρας του μπασίστας, ο θείος του μπασίστας, ο ίδιος, «ο πιο πολυτάλαντος και ευέλικτος μπασίστας μετά τον Τσαρλς Μίνγκους», σύμφωνα με το περιοδικό Time. Το οικογενειακό περιβάλλον και ευρύτερα η Φιλαδέλφεια όπου μεγάλωσε, πόλη με σπουδαία μουσική κληρονομιά, είχαν λίγο-πολύ προδιαγράψει την πορεία του 42χρονου Κρίστιαν Μακ Μπράιντ.

«Αυτό είναι το μόνο σίγουρο», παραδέχεται σε τηλεφωνική επικοινωνία με την «Κ» λίγο πριν από την αποψινή του συναυλία στο Gazarte. «Απέκτησα το πρώτο μου ηλεκτρικό μπάσο σε ηλικία 9 ετών. Πήγα σε μουσικό σχολείο, αλλά δεν ήταν μια επιλογή που έκαναν άλλοι για μένα. Ηθελα πάρα πολύ να γίνω μουσικός, να γίνω μπασίστας». Ταλέντο και πάθος λοιπόν. Το πιο εκρηκτικό μείγμα για την επιτυχία.

«Ο Κρίστιαν Μακ Μπράιντ εξελίσσει την τέχνη του μπάσου, την οδηγεί σε νέα, υψηλά επίπεδα», γράφουν οι Αμερικανοί κριτικοί. Οσο για τους συναδέλφους του μουσικούς, θα μπορούσε να πει κανείς ότι συνωστίζονται για να συνεργαστούν μαζί του. Ο κατάλογος μακρύς και εντυπωσιακός: Μπέτι Κάρτερ, Τσικ Κορία, Μπρους Χόρνσμπι, Τσάκα Καν, Σόνι Ρόλινς, Πατ Μέθενι, Γουέιν Σόρτερ, Χέρμπι Χάνκοκ, Νάταλι Κόουλ, Κουίν Λατίφα, Στινγκ, The Roots.

Εχει κάνει ακόμη και συνεργασίες με καλλιτέχνες από τον χώρο της όπερας, που έχουν διευρύνει πολύ περισσότερο τις μουσικές του περιπλανήσεις. «Οσο πιο πολλά μαθαίνεις τόσο πιο πολύ διψάς να μάθεις κι άλλα», λέει γελώντας. «Ετσι αντιμετωπίζω τη μουσική σαν ένα μάθημα που ποτέ δεν τελειώνει». Και το οποίο ξεκίνησε στην περίφημη μουσική σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης, όπου ο Μακ Μπράιντ πήρε κλασική μουσική παιδεία.

Πόσο νιώθει ότι συμβάλλει στην αναγέννηση της τζαζ; «Αυτά τα περί αναγέννησης είναι δημοσιογραφικές κατασκευές. Εδώ και πενήντα χρόνια γίνεται η ίδια συζήτηση γιατί είναι εξαιρετικά δημοφιλής. Οσο υπάρχουν μουσικοί που αγαπούν την τζαζ, αυτή θα γεννιέται ξανά και ξανά. Είναι πολύ δυνατή μουσική και εκεί έξω υπάρχουν πολλοί μουσικοί που την αγαπούν. Και απ’ όσο γνωρίζω υπάρχουν και στην Ελλάδα εκπληκτικοί τζαζίστες».

Η πρώτη φορά που ήρθε για συναυλία στην Αθήνα, ήταν πριν από 22 χρόνια (!), η τελευταία το 2008 με τον Τσικ Κορία. «Δεν θα ξεχάσω αυτό το βράδυ. Το κοινό ήταν απίστευτο. Τα έσπαγε! Είναι τρομερό το πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος. Μερικές φορές μπορεί να βγάλεις την ψυχή σου στη σκηνή και από κάτω να υπάρχει νεκρική σιγή. Και άλλες να νιώθεις ότι είσαι σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Στην Αθήνα, πάντως, είστε πολύ ένθερμο κοινό».

Στη σημερινή συναυλία θα εμφανιστεί με τους Κρίστιαν Σαντς (πιάνο) και Ρόντνεϊ Γκριν (ντραμς). Το Christian McBride τρίο τα τελευταία χρόνια ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο. Η τελευταία τους δισκογραφική δουλειά έχει τίτλο «Out Here» και η υποδοχή από το κοινό και τους κριτικούς ήταν εξαιρετική. Ποιο είναι το μυστικό για μια επιτυχημένη τζαζ μπάντα; ρωτάμε τον Κρίστιαν Μακ Μπράιντ. «Το σημαντικότερο είναι να αφήνεις τους μουσικούς να είναι ο εαυτός τους», απαντάει. «Τι σημασία έχει να έχεις τον καλύτερο πιανίστα ή τον πιο ταλαντούχο σαξοφωνίστα, αν τους δίνεις εντολές για το τι θα κάνουν; Δεν πρόκειται ποτέ να πάρεις την ενέργεια που θέλεις. Γι’ αυτό ο Μάιλς (Ντέιβις) ήταν κατά τη γνώμη μου ο κορυφαίος “αρχηγός” όλων των εποχών. Εδινε βασικές οδηγίες για το τι ήθελε από τους μουσικούς του, αλλά τους άφηνε απόλυτα ελεύθερους να έχουν τη δική τους ταυτότητα. Αυτό είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη μπάντα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή