Οι Foo Fighters στις μουσικές λεωφόρους οκτώ πόλεων

Οι Foo Fighters στις μουσικές λεωφόρους οκτώ πόλεων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι αναμφισβήτητα μια από τις κορυφαίες και πιο δημοφιλείς σύγχρονες ροκ μπάντες. Οι ηλεκτρισμένες συναυλίες τους συγκεντρώνουν χιλιάδες κόσμου ενώ τα κομμάτια τους αποσπούν εκατοντάδες εκατομμύρια χτυπήματα στο Youtube και το Spotify – εκεί άλλωστε αποδεικνύεται σήμερα η δημοφιλία οποιουδήποτε δραστηριοποιείται στη μουσική βιομηχανία. Η αξία βέβαια των Foo Fighters δεν καθορίζεται μόνο από αυτούς τους παράγοντες. Απόγονοι του αυθεντικού σκληρού ροκ ήχου, με προφανή πανκ και grunge επιρροή -ο frontman Ντέιβ Γκρολ ήταν ο ντράμερ των θρυλικών Nirvana-, το γκρουπ από το Σιάτλ κρατάει ακόμα ψηλά τη σημαία.

Συμπληρώνοντας φέτος μία εικοσαετία κοινής πορείας και όντας στο απόγειο των δυνάμεών τους τόσο δημιουργικά όσο και από άποψη επιρροής, οι Foo Fighters αποφάσισαν να κάνουν κάτι διαφορετικό από την κυκλοφορία απλώς ενός επετειακού άλμπουμ ή τη διοργάνωση κάποιας εκδήλωσης. Νέο άλμπουμ βέβαια θα υπάρξει, όμως δεν θα έρθει με τον παραδοσιακό τρόπο.

Οι ηχογραφήσεις

Ο Γκρολ, θέλοντας να κάνει κάτι ξεχωριστό, ήρθε σε συνεννόηση με το κορυφαίο ίσως αυτή τη στιγμή τηλεοπτικό δίκτυο στην Αμερική, το HBO του «Game of Thrones», για την παραγωγή μιας σειράς μουσικών ντοκιμαντέρ. Η ιδέα είναι πως καθένα από τα οκτώ ωριαία επεισόδια της σειράς τοποθετείται σε μια ξεχωριστή πόλη των ΗΠΑ, σημαντική για την ιστορική εξέλιξη του ροκ ανά τις δεκαετίες. Μέσα από συνεντεύξεις με πρωταγωνιστές της εκάστοτε μουσικής σκηνής, οπτικοακουστικά ντοκουμέντα και βέβαια πολλή μουσική, ο θεατής έρχεται σε επαφή με τις δημιουργικές ρίζες του γκρουπ αλλά και ολόκληρου του αμερικάνικου ροκ. Ταυτόχρονα με αυτή τη διαδικασία, το συγκρότημα φιλοξενείται σε ένα σημαντικό στούντιο της πόλης προκειμένου να ηχογραφήσει και ένα νέο κομμάτι, αντλώντας έμπνευση από το μουσικό οικοσύστημα και την ιστορία του τόπου. Τα οκτώ τραγούδια που θα προκύψουν σχηματίζουν τη λίστα του νέου δίσκου που θα κυκλοφορήσει παγκόσμια στις 10 Νοεμβρίου με τίτλο «Sonic Highways», τον ίδιο με αυτόν του ντοκιμαντέρ.

Τα αποτελέσματα των έως τώρα δύο επισκέψεων (και επεισοδίων) σε Σικάγο και Ουάσιγκτον ήταν εντυπωσιακά. Η παρουσίαση των μπλουζ του Σικάγου με τον μεγάλο Μπάντι Γκάι και της πανκ σκηνής της αμερικανικής πρωτεύουσας με τους πρωτοπόρους Bad Brains υπόσχεται τα καλύτερα για τη συνέχεια. Αλλωστε σε μια χώρα με τις ιδιαιτερότητες και την πολιτισμική ποικιλία των ΗΠΑ καταλαβαίνει κανείς πόσο ξεχωριστή μπορεί να αποδειχθεί η εξερεύνηση διαφορετικών τόπων, η οποία θα συνθέσει τελικά μια μουσική τοιχογραφία, συναρπαστική για τον θεατή και άκρως δημιουργική για το συγκρότημα. Ενδιαφέρον έχει επίσης η κοινωνική και πολιτική διάσταση που επιχειρείται να φωτιστεί σε κάθε επεισόδιο, σε συνάρτηση πάντα με την επιρροή τους στη μουσική.

Εκτός πάντως από το ομολογουμένως εξαιρετικό πρότζεκτ του ντοκιμαντέρ, πολύ καλά φαίνονται -ή πιο σωστά ακούγονται- και τα νέα κομμάτια. Τόσο το κάπως μελωδικότερο «Something for Nothing» όσο και το πιο σκληρό «The Feast and The Famine» είναι συνθέσεις με προσωπικότητα, οι οποίες μάλλον επιστρέφουν μουσικά την μπάντα στα γνώριμα και αγαπημένα προ του 2010 hardcore μονοπάτια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή