Οι συναυλίες στο Μουσείο

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε δειλά, πειραματικά, σαν μια προσφορά στους επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το πρώτο και μεγαλύτερο μουσείο της χώρας, με τις πλούσιες συλλογές του, τα 11.000 και πλέον εκθέματα και την εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του, ήθελε να δώσει κάτι περισσότερο σε όσους φτάνουν ώς εκεί και γιατί όχι, να τους κρατήσει κι άλλο στις αίθουσες. Κάπως έτσι ξεκίνησε ο κύκλος πρωινών συναυλιών τις Τετάρτες στην αίθουσα του Βωμού τον περασμένο Μάιο.

Το κοινό ανταποκρίθηκε. Επισκέπτες μεγάλης ηλικίας που έχουν χρόνο για μια πρωινή βόλτα, τουρίστες, μητέρες με παιδιά. Ολοι είχαν μια ώρα στη διάθεσή τους για καλή μουσική.

Το προσωπικό του μουσείου είχε την πρωτοβουλία σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες, που είναι όλοι τους επαγγελματίες. Η είσοδος είναι ελεύθερη και το πρόγραμμα διαφορετικό κάθε φορά.

Αυτούς τους κύκλους των συναυλιών επαναλαμβάνει για δεύτερη φορά με μικρά ευέλικτα μουσικά σύνολα από σήμερα το Εθνικό Αρχαιολογικό, με σκοπό να καθιερώσει τις δράσεις δύο φορές τον χρόνο. Σήμερα στις 12 το πρωί το… σύνθημα δίνει το «Χειμωνιάτικο ταξίδι». Από τους σημαντικότερους κύκλους τραγουδιών του νεαρού τότε συνθέτη Φραντς Σούμπερτ, γράφτηκε το 1827 για 24 ποιήματα του Wilhelm Muller, θα ακουστεί από τον βαρύτονο Κώστα Ραφαηλίδη και τον Φρίξο Μόρτζο στο πιάνο.

Είναι από τις πιο ευχάριστες πρωτοβουλίες των δημόσιων μουσείων, ειδικά τα πρωινά, που δεν ενοχλεί τους επισκέπτες, αντιθέτως τους ενθουσιάζει. Ολα γίνονται με σεβασμό, προσοχή και γι’ αυτό υπάρχει και ανταπόκριση.

Τα επόμενα ραντεβού είναι για τις 10, 17 και 24 του μηνός. Μάλιστα η τελευταία συναυλία θα είναι σε χριστουγεννιάτικο κλίμα.

Είναι ένας τρόπος να έρθει το μουσείο κοντά στους επισκέπτες του και εκείνοι να το εντάξουν στην καθημερινότητά τους. Να πάρουμε μια ανάσα από τα προβλήματα της καθημερινότητας με μια μουσική που στέκεται πάνω από τον χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή