Ρυθμός, ενέργεια και πολύ χιούμορ

Ρυθμός, ενέργεια και πολύ χιούμορ

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχετε δει μιούζικαλ του κλασικού Χόλιγουντ με τον Τζιν Κέλι και την Τζούντι Γκάρλαντ; Τους τρελούς χορούς του Φρεντ Αστέρ και της Τζίντζερ Ρότζερς; Αν σας άρεσαν έστω και λίγο αυτά, θα λατρέψετε τον Steve Lucky.

Ο σύγχρονος «μάγος» των swinging blues και του boogie woogie των δεκαετιών του ’30 και του ’40 έρχεται αυτές τις μέρες μαζί με την μπάντα του, τους Rhumba Bums, στο Half Note υποσχόμενος ένα μοναδικό σόου γεμάτο χορό.

Με ένα γρήγορο πέρασμα ακόμα και από βίντεο των λάιβ εμφανίσεων εύκολα καταλαβαίνει κάποιος πως ο Στιβ Λάκι είναι καλλιτέχνης με ατέλειωτες επιρροές όχι μόνο μουσικές αλλά και κινηματογραφικές και γενικότερα από τον χώρο του θεάματος. Ο ίδιος πιστεύει πως οφείλει πολλά στον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, την Μπέτι Ντέιβις και την κωμωδία των αδελφών Μαρξ, το ίδιο όμως και σε καρτούν όπως η Μπέτι Μπουπ και ο Μπαγκς Μπάνι! Οπως σημειώνει άλλωστε χαρακτηριστικά: «Επικοινωνούμε νοητά με όλους αυτούς τους τύπους όταν βρισκόμαστε στη σκηνή… Και δεν σας κρύβω πως καμιά φορά αναλαμβάνουν εκείνοι δράση!».

Εν αρχή ην το πιάνο

Τι τον ώθησε όμως να ασχοληθεί με αυτό το «αρχαίο» και φαινομενικά ξεπερασμένο είδος μουσικής; «Ως παιδί σπούδασα κλασικό πιάνο, όμως ήθελα να παίζω κάτι με περισσότερη ενέργεια και πιο κοντινό στην ποπ μουσική. Τότε αυτό το είδος μουσικής δεν είχε και πολύ πιάνο, οπότε άρχισα να εξερευνώ παλιότερα στυλ όπως το boogie woogie της δεκαετίας του ’30, την τζαζ του ’40 και το πρώιμο ροκ εν ρολ του ’50. Αυτή η μουσική ήταν πολύ ρηξικέλευθη όταν πρωτοηχογραφήθηκε, κάτι σαν το ραπ της εποχής της (ή κάτι ακόμα πιο καινούργιο που δεν ξέρω!). Είναι όμως επίσης και το σάουντρακ των κινουμένων σχεδίων που έβλεπα ως παιδί· για μένα αυτά αντιπροσωπεύουν την ελευθερία από μια παλιότερη πιο στενόμυαλη κοινωνία. Και τελικά έχουν τον ρυθμό, την ενέργεια και τον ρομαντισμό που σε βοηθά να ξεφεύγεις από τα προβλήματα της καθημερινότητας».

Πράγματι, όταν μιλάμε για ενέργεια και διάθεση επί σκηνής, ο Στιβ Λάκι και η παρέα του αποτελούν τον ορισμό. Η κιθάρα παίρνει φωτιά στα χέρια της πολύ ταλαντούχου Carmen Getit, που είναι και η μοναδική γυναίκα του σχήματος, ενώ ο ίδιος ο Στιβ Λάκι τα δίνει όλα (με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο παιξίματος) στο πιάνο.

Πέραν όμως του μουσικού μέρους, η εύθυμη και πολύ θεατρική ατμόσφαιρα του λάιβ στηρίζεται εξίσου και στο χιούμορ: «Το χιούμορ είναι σημαντικό για μένα. Λατρεύω το γέλιο και τίποτα δεν με ευχαριστεί περισσότερο από το να βλέπω τους άλλους να γελούν. Φαίνεται ακόμα πως είναι σημαντικό και για τους ανθρώπους που έρχονται στις παραστάσεις μας, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ας το θέσω έτσι: το χιούμορ δεν είναι απαραίτητο στη μουσική, είναι όμως στη δική μας μουσική. Η μόνη μου ανησυχία είναι πως μερικά αστεία βασίζονται σε αγγλικά λογοπαίγνια, καμιά φορά άγνωστα στο μη αγγλόφωνο κοινό. Ωστόσο και την προηγούμενη φορά μας εδώ, το κοινό του Half Note αποδείχτηκε πολύ καλό στο να “πιάνει” τα αστεία».

Οι Ελληνες, το swing και το boogie woogie

Επειδή το swinging μουσικό σύνολο των Rhumba Bums μάς έχει ξαναεπισκεφθεί –και με δεδομένη τη σημασία της επικοινωνίας στο δικό τους σόου– ζητάμε από τον Στιβ Λάκι δύο λόγια για την εμπειρία του με το ελληνικό κοινό, αλλά και τη γενικότερη αίσθηση του μουσικού που είναι on the road.

«Ζήσαμε απίθανες στιγμές παίζοντας για το κοινό του Half Note, είναι φανταστικό! Μας αρέσει το πώς οι Ελληνες εκτιμούν τη μουσική, όχι μόνο τη δική μας, όλη τη μουσική. Καμιά φορά νιώθουμε πως οι Αμερικανοί δεν εκτιμούν την μουσική και την τέχνη όπως κάνουν άνθρωποι από άλλες κουλτούρες…» μας είπε με νόημα εκείνος, ενώ υποσχέθηκε πως ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στις εμφανίσεις τους νέα κομμάτια, αλλά και κάποιες «ξεχωριστές ιδέες» τις οποίες έχουν ετοιμάσει ειδικά για το Half Note και αποτελούν έκπληξη.

Για να είμαι ειλικρινής, το μουσικό είδος που υπηρετούν ο Steve Lucky και οι Rhumba Bums δεν ταυτίζεται και τόσο με τα προσωπικά μου μουσικά γούστα. Ωστόσο, αυτό που βγάζουν επί σκηνής δεν έχει να κάνει μόνο με τη μουσική, αλλά περισσότερο νομίζω με τη γενικότερη δυναμική και τη γιορταστική ατμόσφαιρα του σόου. Αυτή η «τρέλα» και η αστείρευτη ενέργεια του swing και του boogie woogie είναι σαν τονωτική ένεση ξεγνοιασιάς και αισιοδοξίας.

Και παρά τους δύσκολους καιρούς που επισήμανε και ο ίδιος παραπάνω, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον Στιβ Λάκι πως δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν και τίποτα να μας στερήσει αυτά τα πολύτιμα αγαθά.

​​Ο Steve Lucky και οι Rhumba Bums θα βρίσκονται κάθε βράδυ στο Half Note (Τριβωνιανού 17, Μετς) έως τις 5 Ιανουαρίου συμπεριλαμβανομένης της Παραμονής Πρωτοχρονιάς, οπότε και η παράσταση θα αρχίσει στη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Για πληροφορίες και κρατήσεις στο 210-92.13.310.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή