Αυλαία με ΚΟΑ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «ονειροπόλο και πραγματοποιό» Ελευθέριο Βενιζέλο είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα δώσει (αφιλοκερδώς) η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (8.30 μ.μ.). Η βραδιά με τίτλο «Από τον Βενιζέλο της Κρήτης στην Κρήτη του Βενιζέλου» διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» που εδρεύει στα Χανιά της Κρήτης στην πατρική οικία του Βενιζέλου.

Με τη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής (την ΚΟΑ θα διευθύνει ο Βύρων Φιδετζής) ολοκληρώνεται το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Βενιζέλου και παράλληλα γιορτάζονται τα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας του ιδρύματος.

Η συναυλία ξεκινάει με το «Amor fati», έργο που συνέθεσε ο Γιώργος Κουμεντάκης κατά παραγγελία της ΚΟΘ το 2007, με αφορμή τα πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη. Αντιστοίχως, μια κρητική μαντινάδα ήταν αυτή που ενέπνευσε τον νεαρό Δημήτρη Μητρόπουλο για τη σύνθεση το 1919 της «Κρητικής Γιορτής» που θα ακούσουμε στη συνέχεια σε ενορχήστρωση του Νίκου Σκαλκώτα.

Αμέσως μετά, το παραδοσιακό ριζίτικο τραγούδι «Ο Διγενής ψυχομαχεί» που είχε καταγράψει η μουσικολόγος και λαογράφος Μέλπω Μερλιέ και φρόντισε να το ηχογραφήσει με τη φωνή του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Ενα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο που θα ακουστεί με την ΚΟΑ να συνοδεύει σε ενορχήστρωση του Γιάννη Σαμπροβαλάκη.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς το Τρίπτυχο για Ορχήστρα του Μανώλη Καλομοίρη, που άρχισε να γράφεται τον Μάρτιο του 1936, λίγες ώρες αφότου ο συνθέτης πληροφορήθηκε τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι. Ενα έργο που, όπως ανέφερε ο Βύρων Φιδετζής, ήταν από τα πρώτα που ερμήνευσε η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Το φινάλε θα δώσει η Πέμπτη Συμφωνία του Αντονίν Ντβόρζακ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή