Με το που μπαίνεις στη διαδικτυακή του σελίδα σε υποδέχεται το σλόγκαν «Το Σάουντρακ των Μελλοντικών Σου Αναμνήσεων», ενδεικτικό του περιεχομένου αλλά και του «τρόπου» του συγκεκριμένου σάιτ. Το kasetophono.com, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012, κερδίζει με τον καιρό όλο και περισσότερους πιστούς θαυμαστές –καλύτερα να πω ακροατές–, οι οποίοι κρατούν καρφωμένο τον περιηγητή του υπολογιστή τους στη συγκεκριμένη διεύθυνση με την ευλάβεια που άλλοι ακούν ένα συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό.
Εδώ ωστόσο δεν πρόκειται για ραδιόφωνο. Η μουσική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε και λειτουργεί από ένα μόνο άτομο, τον Ανδρέα, περιλαμβάνει πλέον δεκάδες playlist ή «κασέτες» όπως τις αποκαλεί ο ίδιος, διαλεγμένες σύμφωνα με διαφορετικές θεματικές. Το Κασετόφωνο αποτελείται από λίστες των 20-30 κομματιών, χωρισμένες ανάλογα με τη διάθεση (χαρούμενες, μελαγχολικές, ερωτικές), τον καιρό (βροχή, λιακάδα, συννεφιά) και τις περιστάσεις (από την ιδανική μουσική συνοδεία στη μαγειρική μέχρι το κατάλληλο σάουντρακ για… σεξ).
Προσωπική… υπόθεση
Πώς γεννήθηκε όμως ο ιστότοπος; «Πριν ξεκινήσω το Kασετόφωνο είχα στο μυαλό μου να φτιάξω απλά ένα μπλογκ, στο οποίο θα ανέβαζα τις playlist που είχα στον υπολογιστή μου. Ο λόγος απλός, για να τις ακούν οι φίλοι μου από παντού. Κάπως έτσι πριν από δυόμισι χρόνια άρχισα σιγά σιγά να φτιάχνω τις πρώτες κασέτες. Το πρώτο εξάμηνο άκουγαν μόνο 20 άτομα, αλλά αυτό δεν με ενοχλούσε, γιατί η διαδικασία τού να φτιάχνω online κασέτες ήταν και παραμένει συναρπαστική», μας λέει ο Ανδρέας. Η ποικιλία αλλά και η φύση των ακουσμάτων του σάιτ δείχνει έναν άνθρωπο με ευρείες μουσικές γνώσεις και ενδιαφέροντα: «Η σχέση μου με τη μουσική είναι περίεργη. Ενα πράγμα θυμάμαι από παιδί, να αποκοιμιέμαι με ακουστικά στα αυτιά. Πάντα ήθελα να κάνω κάτι που να έχει σχέση με τη μουσική. Προσπάθησα να γίνω DJ, κιθαρίστας, ραδιοφωνικός παραγωγός· στις πανελλήνιες ήθελα να περάσω σε σχολή ηχοληψίας. Τελικά τίποτε από αυτά δεν κατάφερα κι έτσι έφτιαξα το μπλογκ».
Η διάθεση του Κασετόφωνου, πάντως, είναι μάλλον ρομαντική. Oπως λέει και ο ίδιος ο Ανδρέας, το όνομα και μόνο περιέχει μια δόση νοσταλγίας. Κατά τα άλλα, η μίνιμαλ αισθητική και οι όμορφοι τίτλοι των κασετών («Ξεθωριασμένη μνήμη», «Θερινά μπαλκόνια», «Αστρικά ταξίδια», «Whiskey in the Jar» κ.ά.) προσκαλούν τον επισκέπτη να εξερευνήσει όλο και περισσότερες λίστες, να γεμίσει την καθημερινότητά του με όλο και περισσότερη μουσική. Η διαδικασία της δημιουργίας άλλωστε είναι ιδιαίτερη υπόθεση: «Κάθε κασέτα είναι μια καινούργια πρόκληση για μένα και γίνεται με ξεχωριστό τρόπο. Αλλη μου παίρνει 10 λεπτά, άλλη 6 μήνες. Aλλη βασίζεται στον τίτλο κι άλλη στο συναίσθημα που θέλω να βγάλει. Ενα μόνο προσπαθώ: να μπορεί να απολαμβάνει τα τραγούδια και ο πιο αρχάριος ακροατής χωρίς να χρειαστεί να περάσει στο επόμενο, να είναι ευχάριστη η ακρόαση».
Ο εμπνευστής του σάιτ πάντως δεν κρατά το «γράψιμο» των κασετών μόνο για τον εαυτό του. Οποιοσδήποτε θέλει να έχει μια γωνιά στο Κασετόφωνο μπορεί να φτιάξει και να ανεβάσει τη δική του κασέτα, με τον ανάλογο τίτλο και εικόνα.
Οι «κρυφές» κασέτες
Μέχρι στιγμής αυτό το έχουν κάνει πάνω από 300 άτομα, αν και όπως λέει ο Ανδρέας, «οι πιο όμορφες κασέτες είναι οι «κρυφές», εκείνες που συνήθως αγόρια φτιάχνουν ως δώρο για τα κορίτσια τους κι έχουν και αφιέρωση». Οσο για το μέλλον του Κασετόφωνου, συμπληρώνει: «Το Κασετόφωνο αργά ή γρήγορα θα εξελιχθεί· το πώς, ο χρόνος θα το δείξει. Προς το παρόν, στο μυαλό μου έχω μόνο τη δημιουργία της επόμενης κασέτας».
Οπως και να εξελιχθεί πάντως το συγκεκριμένο, αυτό όπως και άλλες αξιόλογες δουλειές βρίσκονται εκεί έξω, στον αχανή πλανήτη του Διαδικτύου, και αξίζουν την προσοχή μας. Παρά την προβολή του μετρίου, η οποία ευνοείται από την ίδια τη φύση του Ιντερνετ, αυτό ταυτόχρονα αναμφισβήτητα προσφέρει και ευκαιρίες που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.