Η ζωή του Σούμπερτ: αφήγηση και πιάνο

Η ζωή του Σούμπερτ: αφήγηση και πιάνο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βουτιά στον κόσμο του Φραντς Σούμπερτ ήταν το «Μουσικοθεατρικό Αναλόγιο» που παρακολούθησα το βράδυ της 29ης Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας και Μέρλιν). Σε αυτήν την αίθουσα, σαν μια μικρή υπόγεια αχιβάδα, μία κόγχη στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας, ξετυλίχθηκε η ζωή του Σούμπερτ με αφήγηση και πιάνο. Η Μάγδα Μαυρογιάννη έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλά: έστησε την αφήγηση μίας ακόμη βιογραφίας. Δημιουργώντας ένα θεατρικό ρόλο, αυτόν της μητέρας του Φραντς Σούμπερτ διηγήθηκε τη ζωή του «γιού» της, που ως εξαιρετικό ταλέντο άφησε ένα τεράστιο έργο παρότι πέθανε στα 31 του χρόνια.

Αλλά ήταν αυτή η εναλλαγή της αφήγησης με το πιάνο που έκανε πυκνή την ατμόσφαιρα. Γιατί στο πιάνο, καθόταν ο εξαιρετικός πιανίστας Κάρολος Ζουγανέλης, που μας έδωσε βαθύτατες ερμηνείες σπουδαίων έργων του Σούμπερτ, με τέτοια αυτοκυριαρχία και αφοσίωση που είχαμε την αίσθηση μιας σπάνιας μουσικής εμπειρίας. Η Μάγδα Μαυρογιάννη κατόρθωσε μέσα από τα αφηγούμενα κεφάλαια να μας δώσει τον Σούμπερτ, το οικογενειακό του περιβάλλον, τη σχέση του με τους γονείς και τα αδέλφια του, τους συμμαθητές και φίλους του, τις σκέψεις του για τον Μπετόβεν, το άνοιγμά του στη μουσική δημιουργία, με ένα τρόπο ευαίσθητο, λεπτό, καίριο… Ο Σούμπερτ, που ήταν άσχημος, όπως παραδέχθηκε η αφηγήτρια μητέρα του, και που μόνο από τη σπίθα των ματιών του μπορούσες να δεις την ομορφιά της ψυχής του, έγραφε μουσική και ρουφούσε ζωή. Δεν ήταν για έρωτες και περιπέτειες, αλλά κόλλησε σύφιλη και πέθανε πολύ νέος, σαν ένας ρομαντικός ήρωας της εποχής του.

Θα μου μείνει η αίσθηση της βραδιάς σαν μία κλασική πύλη με στέρεα υλικά στον αιθέριο κόσμο της δημιουργίας. Η Μάγδα Μαυρογιάννη, με την τόσο αξιοπρεπή, καλαίσθητη και έντιμη πορεία της στο μουσικό θέατρο, αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη με τις βιογραφίες της και τα μουσικά αναλόγια. Ο Κάρολος Ζουγανέλης επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την κλάση του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή