Βινύλιο, ανάμεσα στον ενθουσιασμό και την κερδοσκοπία

Βινύλιο, ανάμεσα στον ενθουσιασμό και την κερδοσκοπία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συλλέκτες δίσκων, απλοί μουσικόφιλοι αλλά και… επιτήδειοι το περασμένο Σάββατο ξεκίνησαν νωρίς. Παγκόσμια Ημέρα Δισκοπωλείων (Record Store Day, όπως είναι ευρέως γνωστή), βλέπετε, και ο ανοιξιάτικος καιρός βοήθησε για μια μεγάλη βόλτα στο κέντρο, όπου βρίσκονται τα περισσότερα καταστήματα δίσκων που λειτουργούν ακόμα στην πόλη. Σχεδόν όλα άλλωστε είχαν προσφορές με εκπτώσεις και ειδικές κυκλοφορίες, τις οποίες οι διάφορες δισκογραφικές εταιρείες ετοίμασαν ακριβώς για την περίσταση.

Στην περιήγησή μας στα διάφορα μικρά και μεγαλύτερα μαγαζιά συναντήσαμε ανθρώπους όλων των ηλικιών· από μεσήλικες συλλέκτες, που βγήκαν περισσότερο για τη βόλτα και την κουβέντα, μέχρι ενθουσιώδεις νεαρούς, που τριγυρνούσαν με 10 δίσκους στην αγκαλιά για να φύγουν τελικά με τους 1-2 που άντεχε η τσέπη τους. Ειδικά η εικόνα στον τέταρτο όροφο του Public Συντάγματος όπου γινόταν πραγματικά το αδιαχώρητο (εκεί υπήρχαν και οι μεγαλύτερες εκπτώσεις) θύμιζε μάλλον άλλες, «χρυσές» για τη δισκογραφία εποχές. Στο επίκεντρο φυσικά το βινύλιο, το «αρχαίο» αυτό μέσο που ωστόσο έχει έρθει και πάλι τον τελευταίο καιρό δυναμικά στο προσκήνιο, με νέες δουλειές, επανακυκλοφορίες αλλά και ειδικές εκδόσεις σαν αυτές της Record Store Day, που όλοι αναζητούσαν το περασμένο Σάββατο.

Κι εδώ ακριβώς έρχονται οι επιτήδειοι που αναφέρθηκαν παραπάνω: εκμεταλλευόμενοι το περιορισμένο αυτών των ειδικών κυκλοφοριών -στο οποίο συμβάλλουν βέβαια και οι δισκογραφικές- διάφοροι σπεύδουν να προμηθευτούν τους δίσκους μόνο και μόνο για να τους μεταπωλήσουν στη συνέχεια σε πολύ υψηλότερες τιμές στο Διαδίκτυο.

«Αυτή η μέρα ξεκίνησε ώστε να βοηθηθούν τα τοπικά δισκοπωλεία και οι μικρές ανεξάρτητες εταιρείες. Πλέον έχει μετατραπεί σε άλλη μια μηχανή κέρδους για τις μεγάλες δισκογραφικές, οι οποίες κυκλοφορούν κυρίως αχρείαστες, κατά τη γνώμη μου, επανεκδόσεις σε πολύ υψηλές τιμές. Εκτός αυτού, βλέπουμε έναν δίσκο που πωλείται 55 ευρώ εκείνη τη μέρα στα μαγαζιά να τιμάται στα 180 ευρώ λίγες ώρες μετά στο Διαδίκτυο (πραγματικό παράδειγμα)». Αυτά μας είπε ο Σταύρος, ιδιοκτήτης του Rhythm Records στα Εξάρχεια, εξηγώντας γιατί φέτος επέλεξε να μη φέρει τέτοιες εκδόσεις στο κατάστημά του.

Ο κιθαρίστας των Smiths Τζόνι Μαρ, από την πλευρά του, κάλεσε μέσω Twitter τους φαν να μην πέσουν στην παγίδα των «γερακιών» του Ιντερνετ, διαβεβαιώνοντας πως θα φροντίσει να κυκλοφορήσουν επιπλέον αντίτυπα του σινγκλ που ετοίμασε ειδικά για τη μέρα, ώστε να εξυπηρετηθούν όσοι δεν πρόλαβαν να το αποκτήσουν.

Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που ακολούθησαν έναν τρίτο δρόμο. Το πάντα δραστήριο Six D.O.G.S., το οποίο πρόσφατα ξεκίνησε και τη δική του δισκογραφική ετικέτα, διοργάνωσε ένα ολοήμερο event με παζάρι δίσκων, ζωντανή μουσική και σπιτική διάθεση με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος μάς είπε σχετικά: «Πρέπει να πέρασαν κοντά στα 2.000 άτομα από εδώ το Σάββατο. Δικός μας στόχος είναι να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή, οπότε από αυτή προέρχονταν οι δίσκοι και το υπόλοιπο υλικό του παζαριού, είτε από επίσημες είτε από diy κυκλοφορίες. Τελικά, πουλήθηκαν πάνω από 500 κομμάτια (πάρα πολλά γι’ αυτά τα δεδομένα), ακούσαμε καλή μουσική και νομίζω πως όλοι όσοι συμμετείχαν έμειναν ευχαριστημένοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή