Τίτλοι τέλους για τον Βασίλη Δημητρίου

Τίτλοι τέλους για τον Βασίλη Δημητρίου

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μέσα της δεκαετίας του ’60. Η εποχή της ευαισθησίας και της γλυκιάς ελαφράδας του Νέου Κύματος. Στην μπουάτ «Κατακόμβη» της Πλάκας, ένας νεαρός, πρωτοεμφανιζόμενος πιανίστας, συνοδεύει τους, επίσης, νέους τραγουδιστές στις πρώτες τους εμφανίσεις.

Είναι ο Βασίλης Δημητρίου, και αυτό ήταν το ξεκίνημα μιας πλούσιας πορείας, όπως το έχει ο ίδιος αφηγηθεί. Ο σπουδαίος συνθέτης έφυγε από τη ζωή χθες σε ηλικία 70 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα μουσικό έργο με πολλούς σταθμούς, επιτυχίες και πτυχές. Χαρισματικός και ανεξάντλητος δημιουργός, έγραψε μουσικές για θεατρικές παραστάσεις, μπαλέτο και τηλεοπτικές σειρές που έγιναν επιτυχίες, πολλά όμορφα τραγούδια, έκανε μουσικές και θεατρικές εκπομπές για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Αυτά που τον έκαναν ευρέως διάσημο ήταν «Το πεπρωμένο» από τη σειρά «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» και το «Πόσο πολύ σ’ αγάπησα» από τον «Μεγάλο θυμό». Η εργογραφία του Βασίλη Δημητρίου όμως έχει πολλές ακόμη κορυφές, καθώς υπήρξε παραγωγικότατος, ακούραστος και πολυσχιδής. Διέθετε ένα γνήσιο, προσωπικό ύφος που πάντρευε τη λαϊκή παράδοση με τη σύγχρονη δημιουργία, ενώ άφησε έντονη τη σφραγίδα του μέσα από πολλά κανάλια έκφρασης.

Υπηρέτησε με αγάπη το θέατρο, γράφοντας μουσική για παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ και συνεργάστηκε με σκηνοθέτες, όπως ο Ανδρέας Βουτσινάς, ο Κοραής Δαμάτης και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει οι Γιώργος Νταλάρας, Δήμητρα Γαλάνη, Ελένη Βιτάλη και πολλοί άλλοι σημαντικοί τραγουδιστές, ενώ οι Νίκος Γκάτσος, Μάνος Ελευθερίου, Ακος Δασκαλόπουλος, Νάνος Βαλαωρίτης, Λευτέρης Παπαδόπουλος υπήρξαν μερικοί από τους ποιητές και στιχουργούς με τους οποίους συνεργάστηκε στους προσωπικούς του δίσκους.

Η κηδεία του θα τελεστεί σήμερα Τετάρτη, στις 2 μ.μ., από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή