Η ζωή μετά τους White Stripes

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νεότερο μέλος μιας οικογένειας δέκα παιδιών –και ο έβδομος γιος, χαρισματικός κατά την παράδοση–, ο Τζακ Γουάιτ, αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως ροκ περσόνα των τελευταίων δύο δεκαετιών. Γνώρισε τεράστια επιτυχία με τους White Stripes στις αρχές της δεκαετίας του 2000, εξελίχθηκε σε βιρτουόζο κιθαρίστα και συνθέτη, απέκτησε τη δική του εταιρεία παραγωγής, ενώ η έμφυτη (;) εκκεντρικότητά του συνεχίζει να γοητεύει και ταυτόχρονα να προκαλεί φίλους και εχθρούς αντίστοιχα.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Ντιτρόιτ, ο Γουάιτ έλαβε από πολύ μικρή ηλικία το κάλεσμα της μουσικής, ενώ τα ασυνήθιστα για νεαρό ακούσματά του περιελάμβαναν από κλασική μουσική μέχρι και τους μεγάλους μπλουζίστες των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Φυσικά, την ίδια στιγμή ήταν θαυμαστής όλων των ήδη καθιερωμένων θρύλων της ροκ, όπως οι Led Zeppelin και οι Pink Floyd, παντρεύοντας μέσα του την ισχύ του ηλεκτρικού ήχου με τις υπόλοιπες επιρροές του.

Ολα αυτά βγήκαν στην επιφάνεια με τους White Stripes, την μπάντα που έφτιαξε το 1997 με την τότε γυναίκα του, Μεγκ Γουάιτ. Το όνομα είναι το πατρικό της Μεγκ κι αν μπερδευτήκατε λίγο, είναι γιατί και ο ίδιος ο Γουάιτ, γεννημένος ως Τζον Αντονι Γκίλις, υιοθέτησε μετά τον γάμο το επώνυμο της γυναίκας του, ξεκινώντας έτσι το χτίσιμο της περίφημης περσόνας. Οι εκκεντρικότητες, όμως, της μπάντας (και του ζευγαριού) δεν σταματούν εδώ. Σε συνεντεύξεις οι δυο τους παρουσιάζονταν συστηματικά ως αδέρφια, ενώ ως συγκρότημα υιοθέτησαν ένα πολύ συγκεκριμένο οπτικό στυλ βασισμένο σε ποπ-αρτ μοτίβα και στην τριχρωμία του λευκού, του κόκκινου και του μαύρου. Η δεκάχρονη και πλέον πορεία τους μαζί ωρίμασε συνθετικά τον Γουάιτ, έδωσε μερικά εκπληκτικά άλμπουμ («Elephant», «Icky Thump») και έναν από τους πιο πολυπαιγμένους ύμνους της ροκ ιστορίας («Seven Nation Army»).

Οσο για τη σημερινή δραστηριότητα του Γουάιτ, αυτή είναι μάλλον πλουσιότερη από ποτέ. Στα 39 του πλέον είναι ένας καλλιτέχνης με σωρευμένη μουσική παιδεία –κάτι που φαίνεται καθαρά στην άνεση των συνθέσεών του–, τελείως προσωπικό στυλ και διάθεση για νέες εξερευνήσεις. Ο δεύτερος προσωπικός δίσκος του με τον τίτλο «Lazaretto», ηχογραφημένος αποκλειστικά με αναλογικά μέσα, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο, έχει σημειώσει ήδη μεγάλη επιτυχία, με τις πωλήσεις ειδικά σε βινύλιο να σημειώνουν νούμερα που είχαν να εμφανιστούν δεκαετίες. Πριν από μερικές εβδομάδες παρουσιάστηκαν για τον τελευταίο και νέα βίντεοκλιπ στον προσωπικό του ιστότοπο (jackwhiteiii.com), τα οποία ήταν κι αυτά… σπέσιαλ, καθώς προσφέρουν δυνατότητες διάδρασης στον χρήστη, που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο απεικόνισης την ώρα της προβολής με πολύ διασκεδαστικά αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή