B.B. King, οι επίγονοι ενός μύθου

B.B. King, οι επίγονοι ενός μύθου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηταν ένας φάρος για όλους εμάς που αγαπάμε αυτού του είδους τη μουσική και τον ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου». Ετσι έκλεισε το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του ο μεγάλος Ερικ Κλάπτον προς τον φίλο και μέντορά του B.B. King, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 89 ετών. Πέρα από τις εκατοντάδες νεκρολογίες για τη ζωή και το έργο του θρυλικού μπλουζίστα, διαχρονική και ίσης -αν όχι μεγαλύτερης- σημασίας είναι η ευρύτερη κληρονομιά που άφησε πίσω του. Αυτή συνίσταται στις ολόκληρες γενιές των μουσικών, οι οποίες διδάχτηκαν από τα τραγούδια του και αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της τέχνης εξαιτίας του.

Ο B.B. King ήταν εκείνος, μαζί με 2-3 άλλους, που λειτούργησε ως λαμπαδηδρόμος και ταυτόχρονα μεταμορφωτής μιας παράδοσης που πηγάζει βαθιά μέσα από το δέλτα του Μισισιπή και του αμερικανικού Νότου.

Τα πρωτεϊκά μπλουζ καλλιτεχνών, όπως ο Μάντι Γουότερς και ο Λάιτνινγκ Χόπκινς, καθώς και οι ποικίλες τζαζ επιρροές βρήκαν μέσω της κιθάρας του B.B. King -της αγαπημένης του «Lucille»- τον δρόμο προς τους μοντέρνους λευκούς, κατά κύριο λόγο, κιθαρίστες της ροκ, φτιάχνοντας έτσι ένα μοναδικό χαρμάνι ήχων. Βιρτουόζοι της κιθάρας σαν τον Ερικ Κλάπτον, τον Μπίλι Γκίμπονς, τoν Στίβι Ρέι Βόουν και τον Κιθ Ρίτσαρντς έχτισαν τον μύθο τους μέσω των ηλεκτρισμένων μπλουζ που φέρουν την «οσμή» της μουσικής του B.B. King. Αξίζει στ’ αλήθεια κανείς να αναζητήσει και να δει βίντεο (υπάρχουν στο YouTube) από ζωντανές εμφανίσεις όλων αυτών, καταξιωμένων πλέον, στο πλάι του: ο αμέριστος σεβασμός και η αγάπη τους προς το πρόσωπό του έχει κάτι συγκινητικό.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στην κληρονομιά του σπουδαίου μπλουζίστα αποτελεί ο Τζίμι Χέντριξ. Ο μεγαλύτερος κιθαρίστας όλων των εποχών, γνωστός για την ξεχωριστή του ικανότητα να ενσωματώνει επιρροές, απορρόφησε τα αστικά μπλουζ του B.B. King, αντέγραψε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες (ρυθμίσεις κιθάρας κ.τ.λ.) από εκείνον, ενώ, τέλος, διασκεύασε και αρκετά κομμάτια του. Φυσικά, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. Μπομπ Ντίλαν), η ιδιοφυΐα του Χέντριξ μετουσίωσε αυτές τις επιρροές σε κάτι εκρηκτικά νέο και ρηξικέλευθο.

Και οι νεότεροι μουσικοί πάντως οφείλουν εξίσου σε εκείνον. Κιθαρίστες και συνθέτες, όπως ο Τζακ Γουάιτ των White Stripes ή ο Νταν Αουερμπαχ των Black Keys, έχουν κατά καιρούς τονίσει την ιδιαίτερη σχέση τους με τα μπλουζ και τους σπουδαίους εκπροσώπους τους, όπως ο B.B. King. Σε μια τάση αναβίωσης των μπλουζ και της γενικότερης ατμόσφαιράς τους, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια πολλές από τις μελωδίες του King έρχονται ξανά στο προσκήνιο και ακούγονται μέσα σε έργα ακόμη και νεαρών καλλιτεχνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή