Μόνιμη ορχήστρα του Μεγάρου η ΚΟΑ

Μόνιμη ορχήστρα του Μεγάρου η ΚΟΑ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μια εκκρεμότητα που επιτέλους τακτοποιείται. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών επί σειράν ετών επιβίωνε σαν παρίας της πολιτιστικής ζωής της πρωτεύουσας, όχι μόνο γιατί στα χρόνια της κρίσης η ετήσια επιχορήγηση μειώθηκε στις 450.000 ευρώ (από 1.800.000), αλλά επειδή το ελληνικό κράτος συντηρούσε ένα απαράδεκτο καθεστώς με το οποίο υποχρέωνε την ΚΟΑ να πληρώνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 10.000 ευρώ για την ενοικίαση μιας αίθουσας για πρόβες! Καθώς η πρώτη αδυνατούσε να πληρώσει το «οικονομικό» ενοίκιο, το Μέγαρο Μουσικής (ΟΜΜΑ), επίσης επιχορηγούμενος πολιτιστικός οργανισμός, παρακρατούσε τα έσοδα από τα εισιτήρια των συναυλιών της ΚΟΑ.

Τη στρέβλωση έρχεται να διορθώσει απόφαση με την οποία η ΚΟΑ αποκτά μόνιμη έδρα ως Mόνιμη Oρχήστρα (Resident Orchestra) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη στέγαση της ορχήστρας στο Μέγαρο, την πραγματοποίηση σειράς συμπαραγωγών τόσο σε αίθουσες του Μεγάρου όσο και στον Κήπο, καθώς και τη συμμετοχή της ορχήστρας σε παραγωγές του Μεγάρου που προγραμματίζονται για τις επόμενες καλλιτεχνικές περιόδους. Επίσης, ρυθμίζονται χρονίζοντα λειτουργικά ζητήματα ανάμεσα στους δύο φορείς. «Με τον τρόπο αυτό εγκαινιάζεται μια περίοδος πιο δημιουργικής και παραγωγικής συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής με την πρώτη ορχήστρα της χώρας», δήλωσε ο αν. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης. «Επιπλέον, ενισχύεται ο δημόσιος χαρακτήρας του Μεγάρου ως οργανισμού στην υπηρεσία της κοινωνίας και του πολιτισμού». Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ Στέφανος Τσιαλής και συμπλήρωσε: «Αισθάνομαι με δυο λόγια ότι η ΚΟΑ, ένας θεσμός με ιστορία 140 χρόνων, επιστρέφει με καλές συνθήκες σε ό,τι ανέκαθεν θεωρούσε φυσικό της χώρο, δηλαδή στο Μέγαρο Μουσικής». Για αλλαγή σελίδας στις σχέσεις του Μεγάρου με την ΚΟΑ έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΜΜΑ Ιωάννης Μάνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή