Εξοχος Μπρουχ από τον Μπάρναμπας Κέλεμεν

Εξοχος Μπρουχ από τον Μπάρναμπας Κέλεμεν

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδιαφέρουσα και συνολικά επιτυχημένη αποδείχθηκε η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στις 15 Μαΐου στην αίθουσα «Φίλων της Μουσικής». Ξεχώρισε η μεθυστική ερμηνεία του πρώτου Κοντσέρτου για βιολί του Μαξ Μπρουχ από τον Ούγγρο βιολονίστα Μπάρναμπας Κέλεμεν. Διέθετε τη γοητεία μιας ρομαντικής ανάγνωσης, γενναιόδωρης ως προς τη διάπλαση των φράσεων αλλά χωρίς υπερβολές. Η ερμηνεία του Κέλεμεν χαρακτηρίστηκε από μεγάλη πλαστικότητα αλλά και μέριμνα για κάθε λεπτομέρεια. Το αργό δεύτερο μέρος υπήρξε ποιητικό, με έναν τρόπο ο οποίος ήταν ταυτόχρονα νοσταλγικός και σύγχρονος.

Περιττό να σημειώσει κανείς ότι ο Ούγγρος βιολιστής διέθετε την εκρηκτική δεξιοτεχνία για το τρίτο μέρος. Αντί, όμως, να αρκεστεί σε επίδειξη των ικανοτήτων του, την υπέταξε στις ερμηνευτικές του επιλογές, δικαιώνοντας συνθέτη και έργο.

Η βραδιά αποδείχθηκε εξίσου επιτυχημένη για την ορχήστρα, παρότι η εισαγωγή του Σούμαν στον «Μάνφρεντ» πέτυχε ως προς το πνεύμα αλλά υπολειπόταν ως προς το γράμμα: είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στα πρώτα έργα των συναυλιών της Κρατικής. Με άλλους λόγους, η μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή ανέδειξε το έντονα δραματικό στοιχείο της μουσικής, διέθετε παλμό και πάθος, χαρακτηριστικά τα οποία όμως βάλτωναν στον ελάχιστα εστιασμένο ήχο των εγχόρδων της ορχήστρας.

Η απόδοση του συνόλου υπήρξε πολύ καλύτερη στην «Ηρωική» του Μπετόβεν, με την οποία η ορχήστρα είναι περισσότερο εξοικειωμένη. Συνολικά η ερμηνεία του Τσιαλή υπήρξε δραματικά έντονα φορτισμένη, καλά επεξεργασμένη, χωρίς να φοβάται το συναίσθημα. Στο πρώτο μέρος ο αρχιμουσικός όρισε με επιτυχία την ταχύτητα, ζωηρή αλλά όχι υπέρμετρα γρήγορη. Το νευρώδες ρυθμικό στοιχείο της μουσικής δόθηκε δίχως βία, ενώ οι καμπύλες στη δυναμική, με τις οποίες ο Τσιαλής άμβλυνε την αυστηρότητα του ρυθμού, χάριζαν πλαστικότητα και ρευστότητα στη μουσική. Το δεύτερο μέρος διέθετε την επισημότητα που προϋποθέτει ο πένθιμος χαρακτήρας του. Οι εκρηκτικές κλιμακώσεις προσέθεταν την επιζητούμενη ένταση, παρέμεναν όμως υπό έλεγχο και έσβηναν ομαλά. Μετά το ταχύ, ελαφρύ και νευρώδες τρίτο μέρος, ακολούθησε το πληθωρικό και θυελλώδες τελευταίο. Οι πολύ καλά αρθρωμένες ενότητές του ανέδειξαν με επιτυχία τα διαφορετικά επεισόδια. Κατά τη συγκεκριμένη βραδιά τα κόρνα δεν πρόδωσαν το όραμα του Μπετόβεν και συνεισέφεραν αποτελεσματικά στο επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή