Εορτασμός για τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη

Εορτασμός για τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτή η συναυλία δεν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί». Ετσι ξεκίνησε την σύντομη ομιλία του ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ Στέφανος Τσιαλής, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στον Διόνυσο εν όψει της μεγάλης συναυλίας στο Ηρώδειο για τον εορτασμό των 90 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη. Λογική η επισήμανση αν αναλογιστεί κανείς το πλήθος των πολιτιστικών εκδηλώσεων που είτε αναβλήθηκαν είτε ακυρώθηκαν αυτές τις μέρες λόγω των έκτακτων γεγονότων. Ο ίδιος ο κ. Τσιαλής τόνισε, άλλωστε, την τεράστια συμβολική σημασία που έχει μια τέτοια συναυλία σήμερα λόγω του επίκαιρου του έργου του μεγάλου μουσικοσυνθέτη: «Ο Θεοδωράκης αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο τη δημιουργικότητα και τις αντιφάσεις του λαού μας».

Τα έργα που θα παρουσιαστούν στη μουσική παράσταση της 14ης Ιουλίου θα είναι δύο: η «Πρώτη Συμφωνία» και το «Αξιον Εστί». Το δεύτερο είναι είναι λίγο-πολύ γνώριμο και δοξασμένο από τους πάντες, το πρώτο όμως όχι και τόσο. Ο κ. Τσιαλής ανέφερε σχετικά: «H 1η Συμφωνία ή Συμφωνία Νο1 γράφτηκε κυρίως στη Μακρόνησο και σε άλλους τόπους εξορίας. Τα δύο πρώτα χειρόγραφά της χάθηκαν λόγω των συνθηκών και έτσι σήμερα έχουμε την τρίτη εκδοχή του 1954, στην οποία ο συνθέτης κατέληξε από μνήμης. Πρόκειται για έργο δυναμικό και αισιόδοξο, με υφολογικά στοιχεία παρόμοια με εκείνα της Ενάτης του Μπετόβεν». Ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός, ο οποίος θα διευθύνει τη συναυλία συμπλήρωσε: «Πρόκειται για ένα έργο πρωτόλειο, το οποίο όμως παρουσιάζει αξιοθαύμαστα σφιχτή δομή. Βασίζεται στις κλασικές μελωδίες, ενσωματώνοντας παράλληλα και την πολυρρυθμία των δημοτικών τραγουδιών. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είναι ότι, όπως σε όλα τα έργα του Θεοδωράκη, κέντρο του είναι ο άνθρωπος.

Μήνυμα Θεοδωράκη

Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης δεν κατάφερε να δώσει το «παρών» στην εκδήλωση, έστειλε όμως το μήνυμά του, το οποίο και διάβασε ο Γιώργος Νταλάρας – που θα έχει και τον ρόλο του λαϊκού τραγουδιστή στη συναυλία: «Πρέπει να ομολογήσω ότι αισθάνομαι άβολα που η μουσική μου θα ακουστεί σε μια εποχή που κυριαρχείται από τον μεγάλο πόνο των γερόντων που λιώνουν στις ουρές για ένα πιάτο φαΐ. Είναι επόμενο να αισθάνομαι ντροπή, ειδικά εγώ που ενώ κουβαλάω στην πλάτη μου τα ίδια χρόνια, έχω το προνόμιο να απολαμβάνω την ίδια στιγμή τη μεγάλη χαρά ενός ανθρώπου της Τέχνης, που το έργο του παρουσιάζεται σε έναν ιστορικό χώρο μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό. Το μόνο που με παρηγορεί είναι ο συμβολισμός από τη συνύπαρξη μέσα στον ίδιο λαό του πόνου και της ελπίδας, αλλά και της βεβαιότητας ότι κάποτε ο πόνος θα εξαλειφθεί, ενώ η ελπίδα θα γιγαντωθεί και θα γίνει πραγματικότητα. Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι την Πρώτη μου Συμφωνία τη συνέθεσα μέσα σε συνθήκες του μεγαλύτερου πόνου που μπορεί να γνωρίσει ο άνθρωπος, για να αποδείξω ότι η ελπίδα είναι αυτή που θριαμβεύει πάντοτε όταν έχει κανείς μέσα του αληθινή πίστη στον Ανθρωπο και στη Ζωή».

Ο Γιώργος Νταλάρας από την πλευρά του επεσήμανε για το «Αξιον Εστί» πως είναι έργο που πρέπει να επαναλαμβάνεται διαρκώς και να βρίσκει καινούργιους ερμηνευτές από γενιά σε γενιά, ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους νέους να καταλάβουν τα νοήματά του. «Πρόκειται για ιστορικό χρέος και μαθητεία», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «οι καλλιτέχνες δεν πρέπει να πατάμε και πολύ στο χώμα». Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στη συναυλία θα λάβουν μέρος τρεις διαφορετικές χορωδίες, μία εκ των οποίων είναι και αυτή της ΕΡΤ, στην πρώτη της επανεμφάνιση επί αθηναϊκού εδάφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή