Με αιχμή τον Σαλίφ Κεϊτά, το Φεστιβάλ της Σάνης δεν το βάζει κάτω

Με αιχμή τον Σαλίφ Κεϊτά, το Φεστιβάλ της Σάνης δεν το βάζει κάτω

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόντρα στη διάχυτη αγωνία των ημερών, την προηγούμενη Παρασκευή το βράδυ, ο κόσμος γέμισε τον λόφο της Σάνης στην εναρκτήρια συναυλία του «Jazz on the Hill». «Ηταν μια εικόνα παράξενη, πολύ όμορφη, που ίσως μόνο μεταφυσικά μπορεί να την εξηγήσει κανείς», είπε στην «Κ» η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Ολγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη.

«Αυτό το απίστευτο κοινό μάς δίνει δύναμη να προσπαθούμε αδιάκοπα, ώστε να μην μπει ο πολιτισμός στο περιθώριο». Το Sani Festival στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής συνεχίζει την πορεία του έχοντας φτάσει στην 23η διοργάνωσή του. Το πολιτιστικό σήμα που εκπέμπει είναι πια δυνατό και εκτός χώρας. Ενα όνομα που ξεχωρίζει φέτος είναι αυτό του Σαλίφ Κεϊτά. Ο 65χρονος μουσικός από το Μάλι περιοδεύει αυτό το καλοκαίρι στην Ευρώπη με τους «Les Ambassadeurs», με τους οποίους έγινε γνωστός τη δεκαετία του ’70. Στις 31 Ιουλίου, θα εμφανιστεί στη Σάνη. Συνοδευόμενος από τέσσερις βιρτουόζους στα παραδοσιακά έγχορδα και κρουστά της Δυτικής Αφρικής, αλλά και συνοδεία δύο φωνών, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με κλασικά κομμάτια του. Σε αντίθεση με το ηλεκτρικό πρόγραμμα που παρουσιάζει στις ευρωπαϊκές πόλεις, αποτέλεσμα μακροχρόνιας μελέτης νέων μουσικών ειδών και εισαγωγής ηλεκτρονικών στοιχείων στη μουσική του, στη Σάνη έρχεται με ένα πρότζεκτ καθαρά ακουστικό.

Απόγονος βασιλικής οικογένειας, με ρίζες που φτάνουν μέχρι τον Soundjata Keita –ιδρυτή της αυτοκρατορίας του Μάλι το 1240– ο Σαλίφ Κεϊτά γεννήθηκε αλμπίνος και αποκηρύχθηκε από την οικογένειά του, αφού στην κουλτούρα των Mandinka ο αλμπινισμός ερμηνεύεται ως σημάδι του διαβόλου και θεωρείται κακός οιωνός. Περίπου το ίδιο κακό ήταν και το να αποφασίσει κάποιος να ασχοληθεί με τη μουσική. Ο Κεϊτά, όμως, κυνήγησε το όνειρό του και έκανε τα πρώτα του βήματα στην πρωτεύουσα Μπαμάκο. Σύντομα, έφτιαξε τους «Les Ambassadeurs», μια από τις πιο πρωτοποριακές μπάντες της Δυτικής Αφρικής.

Στην εντυπωσιακή δισκογραφία του Σαλίφ Κεϊτά υπάρχουν συνεργασίες με καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, όπως οι ιδρυτές του Weather Report, Joe Zawinul και Wayne Shorter, ο ντράμερ Paco Sery, ο κιθαρίστας Carlo Santana και ο Bill Summers στα κρουστά. Μέσα απ’ αυτές τις συνεργασίες, ο Κεϊτά επέκτεινε τα μουσικά του σύνορα και διαμόρφωσε έναν ιδιαίτερο μουσικό ήχο, στον οποίο η ροκ, η φανκ και η τζαζ συνδυάζονται με τις ρίζες της παράδοσης των griot, στη Δυτική Αφρική. Το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή