«Αα, ροκ!» αναφώνησε γεμάτος ενθουσιασμό ο κύριος Ζέρινγκας

«Αα, ροκ!» αναφώνησε γεμάτος ενθουσιασμό ο κύριος Ζέρινγκας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Τασούλα. Και στην κόρη της.

Θ​​υμάστε την ταινία «Η θεία απ’ το Σικάγο»; Σε μια σκηνή, ο πρώτος από τους γαμπρούς που μόλις έχει πετύχει η Γεωργία Βασιλειάδου με το κανάτι, ο κύριος Ζέρινγκας, βλέπει τη μεγάλη κόρη του Ορέστη Μακρή, που υποδύεται η όμορφη Γκέλυ Μαυροπούλου, να βάζει ένα δίσκο στο καινούργιο πικάπ. Με τους πρώτους, εισαγωγικούς ήχους, ο κύριος Ζέρινγκας ενθουσιάζεται. «Αα, ροκ!», αναφωνεί και πιάνει τον χορό με την κοπέλα. Είναι μια ανεπαίσθητα ιστορική στιγμή. Σε ένα ψηλοτάβανο αθηναϊκό διαμέρισμα του 1957 (τότε γυρίστηκε η ταινία), ένα ζευγάρι χορεύει ροκ εν ρολ και το επιφώνημα «Αα, ροκ!» χαράχτηκε έκτοτε στη μνήμη μου. Προσέξτε: όχι «ροκ εν ρολ» αλλά «ροκ». Προχωρημένος ο κύριος Ζέρινγκας (ή μάλλον ο Αλέκος Σακελλάριος που υπέγραφε το σενάριο και τη σκηνοθεσία) δεδομένου ότι την ίδια χρονιά, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Ελβις Πρίσλεϊ χαλούσε κόσμο με το «Jailhouse Rock». Με άλλα λόγια, το «Αα, ροκ!» ήταν το ’57 για τα καλά της μόδας.

Ομως η μουσική κοσμογονία που λεγόταν ροκ εν ρολ είχε αρχίσει να συντελείται δύο χρόνια πριν, το 1955, στις Ηνωμένες Πολιτείες – δηλαδή εξήντα ακριβώς χρόνια πριν. Οι ιστορικές ηχογραφήσεις είχαν ήδη γίνει από το 1954, κυρίως το εμβληματικό «Rock Around the Clock» του Μπιλ Χάλεϊ και των Κομητών του, το οποίο όμως έσπασε τα ταμεία το 1955 (χρονιά και της προβολής του «Επαναστάτη χωρίς αιτία»), όταν ακούστηκε στους τίτλους της ταινίας «Η ζούγκλα του μαυροπίνακα». Ο Ελβις δεν είχε ακόμη τρελάνει τα κορίτσια και τους εφήβους, είχε ήδη όμως ηχογραφήσει μικρά διαμάντια όπως το «That’s Alright Mama» κι ετοιμαζόταν να ηχογραφήσει ένα ακόμη, το «Mystery Train», αν και τον πρώτο μεγάλο χαμό θα τον έκανε με το εκπληκτικό «Heartbreak Hotel», το 1956. Που σημαίνει ότι η γουέστερν-κάντρι του πρόωρα χαμένου Χανκ Ουίλιαμς, ή αλλιώς Χιλμπίλι (που έγινε ροκαμπίλι μετά), ερχόταν να συνδυαστεί αρμονικά με το παλαιό καλό μπούγκι γούγκι του Τόμι Ντόρσεϊ, του Κάουντ Μπέιζι και του Μπένι Γκούντμαν και με το κλασικό νέγρικο ριδμ εν μπλουζ, έτσι όπως το είχαν πρωτολανσάρει από το μακρινό 1928 μουσικοί όπως ο Πάιν Τοπ Σμιθ και μέσα στα ’30s και ’40s μορφές όπως ο «Μπιγκ» Τζο Τέρνερ. Εκείνο το «Roll’ em, Pete» του Τέρνερ, και το άλλο του σπουδαίο τραγούδι, το «Shake, Rattle and Roll» (που διασκεύασε και ο Μπιλ Χάλεϊ το 1956), προετοίμασαν το έδαφος για τον Τζιν Βίνσεντ και τον Λιτλ Ρίτσαρντ, τον Τζέρι Λι Λούις και τον Τσακ Μπέρι, τον Μπάντι Χόλι, την Ουάντα Τζάκσον και τόσους άλλους ερμηνευτές της εποχής. Το «Αα, ροκ!» του δικού μας κυρίου Ζέρινγκα, λοιπόν, έσκασε σαν βόμβα τη μαγική χρονιά του 1955…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή