Avanti Sistema

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις λιγότερες κοπάνες κάνουν οι μαθητές των μουσικών σχολείων σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που παρακολουθούν τα γενικά σχολεία, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες εκπαιδευτικών, και τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού στα σχολεία αυτά είναι περιορισμένα. Γι’ αυτό θεωρείται εύλογη αντιγραφή η οργάνωση και στην Ελλάδα ενός El Sistema («Το σύστημα») κατά τα πρότυπα της Βενεζουέλας.

Η αρχή του El Sistema έγινε το 1975, όταν ο τότε 36 ετών καθηγητής Μουσικής και οικονομολόγος Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, για να σώσει από την εγκληματικότητα τα παιδιά που ζούσαν στις υποβαθμισμένες φτωχογειτονιές του Καράκας, σκέφτηκε να τα μάθει μουσική. Το El Sistema ξεκίνησε με 11 νεαρά μέλη και σήμερα έχει πάνω από 250.000 μέλη, 30 επαγγελματικές συμφωνικές ορχήστρες, 55 παιδικές και 102 νεανικές.

Τα παιδιά εγγράφονται στους μουσικούς πυρήνες της γειτονιάς τους και παίρνουν δωρεάν ένα όργανο, τη χρήση του οποίου μαθαίνουν ενταγμένοι σε μια μεγάλη συμφωνική ορχήστρα. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά αποκτούν αυτοεκτίμηση, βγαίνουν από το κοινωνικό περιθώριο, παλεύουν για να αντιμετωπίσουν την οικονομική ανέχεια των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σύμβουλοι του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη τού προτείνουν να οργανωθεί ένα ελληνικό El Sistema, με τον συνθέτη Μίλτο Λογιάδη να είναι εκείνος που θα τρέξει το πρόγραμμα εάν υλοποιηθεί. Η ιδέα μοιάζει εξαιρετική, θα κριθεί βέβαια στην πράξη. Για να πετύχει και στην Ελλάδα, πρέπει οι εμπνευστές της ιδέας να βρουν τους ανθρώπους που θα την κάνουν δική τους και θα την εμπλουτίσουν. Καμία φορμαλιστική αντιγραφή δεν επιτυγχάνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή