Οι τζαζ μουσικές κατέκλυσαν αίφνης το καλοκαίρι μας

Οι τζαζ μουσικές κατέκλυσαν αίφνης το καλοκαίρι μας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλοκαίρι της τζαζ μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί αυτό του 2015 στη χώρα μας. Κόντρα σε μόνιμες και έκτακτες αντιξοότητες, οι άνθρωποι που υπηρετούν αυτή την –ομολογουμένως όχι και τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα– μουσική παράδοση διοργάνωσαν αρκετά φεστιβάλ (μερικά για πρώτη φορά) προσκαλώντας το κοινό να τους γνωρίσει καλύτερα. Για να ξεκινήσουμε από τα «προσεχώς», υπάρχει ο μουσικός κύκλος «Lost in Jazz» στην όμορφη Τσαγκαράδα του Πηλίου, 23-25/8. Η συγκεκριμένη σειρά συναυλιών διοργανώνεται για δεύτερη φορά και, όπως λένε οι υπεύθυνοι, απώτερο στόχο έχει να ταξιδέψει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, στηρίζοντας το όραμα του πολιτιστικού τουρισμού. Οι φετινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τρεις ζωντανές εμφανίσεις από γνωστά ονόματα της ελληνικής τζαζ σκηνής, και κάποιους… ξενιτεμένους, όπως οι Χρήστος Ραφαηλίδης, Πέτρος Κλαμπάνης, Γιώργος Κοντραφούρης, Θάνος Δασκαλόπουλος, Νίκος Αναδολής και Αλέξανδρος Ορφανός. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο τελευταίοι ξεκινούν τη συνεργασία τους στις 23/8, με συναυλία για δύο πιάνα, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Επιπλέον, το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει και ενότητα μουσικής δωματίου, υπό τον τίτλο «Lost in Music», το τριήμερο 26, 27 και 31/8, επίσης με καταξιωμένους Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες. Ολες οι εμφανίσεις θα γίνουν στην αίθουσα συναυλιών «Χαμένος Μονόκερως», στην πλατεία Αγίας Παρασκευής στην Τσαγκαράδα, υπό την αιγίδα του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου και την ευγενική υποστήριξη της ΚΕΔΗΖΑΜ.

Εκτός όμως από την Τσαγκαράδα, υπάρχουν, όπως αναφέραμε, αρκετά ακόμα φεστιβάλ αφιερωμένα στην τζαζ, τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Η αρχή έγινε νωρίς τον Μάιο στην Ερμούπολη της Σύρου, όπου για πρώτη φορά γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Τζαζ (30 Απριλίου) με ένα τριήμερο όμορφων εκδηλώσεων με εκλεκτούς καλεσμένους. Η ίδια πάνω κάτω παρέα, με κεντρική μορφή τον σαξοφωνίστα και λάτρη της τζαζ Θωμά Αλβέρτη, μετακινήθηκε στα τέλη Ιουλίου στη γειτονική Τήνο για το 6ο Tinos Jazz Festival, το οποίο στέφθηκε επίσης από επιτυχία. Δύο ακόμα φεστιβάλ τζαζ, αυτό της Ρόδου και εκείνο στον ιδιαίτερο κόλπο του Μιραμπέλλου στην Κρήτη, γεννήθηκαν φέτος και φιλοδοξούν να βρουν τη δική τους θέση στις προτιμήσεις των μουσικόφιλων. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις ανάλογες εκδηλώσεις στην Πάρο, στη Ζάκυνθο, στο Αγρίνιο και αλλού, βλέπουμε να σχηματίζεται σιγά σιγά ένα πλέγμα τζαζ «εξωστρέφειας», η οποία είναι ενθαρρυντική για την περαιτέρω διάδοση αυτής της, έτσι κι αλλιώς, συναρπαστικής μουσικής παράδοσης στη χώρα μας.

Με βάση ασφαλώς όλα αυτά τα, περισσότερο ή λιγότερο, νέα εγχειρήματα είναι η δημιουργική διάθεση εκείνων που τα εμπνέονται, σε συνδυασμό με την ανιδιοτελή αγάπη τους –το πάθος είναι ίσως καλύτερα να πούμε– για τη μουσική. Ενθουσιώδεις άνθρωποι, όπως ο Θωμάς Αλβέρτης, ο οποίος οραματίζεται μια «τζαζ κοινότητα των Κυκλάδων», καταξιωμένοι μουσικοί, σαν τον Κοντραφούρη, ή άλλοι ανερχόμενοι, όπως ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, στηρίζουν τα «νεαρά» φεστιβάλ και τα καθιστούν τελικά ελκυστικά για τους καλοκαιρινούς τους επισκέπτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή