Με μήνυμα ελπίδας το Φεστιβάλ Gina Bachauer 2015 στην Κέρκυρα

Με μήνυμα ελπίδας το Φεστιβάλ Gina Bachauer 2015 στην Κέρκυρα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωπικότητες όπως αυτή της Τζίνας Μπαχάουερ μοιάζουν στις μέρες οάσεις δημιουργίας, καλαισθησίας, παιδείας και έμπνευσης. Το φεστιβάλ, θεσμός πλέον, που φέρει το όνομα της μεγάλης πιανίστριας, πραγματοποιείται και φέτος στην Κέρκυρα, σε εξαιρετικούς χώρους πολιτισμού, με σκοπό να δώσει βήμα σε νέους, εκλεκτούς σολίστ. Αυτό άλλωστε ήταν και το μεγάλο όραμά της για τη μουσική εκπαίδευση.

Το Φεστιβάλ Gina Bachauer 2015, που αρχίζει στις 28 Αυγούστου, διοργανώνεται από το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer και το Διεθνές Μουσικό Σωματείο C.V. Alkan-P.J.G. Zimmerman, με τη συνεργασία της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» και της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας, και παρουσιάζει νέους βραβευμένους σολίστ και σύνολα σε ένα συναρπαστικό πρόγραμμα σχηματισμένο από έργα μεγάλων συνθετών.

Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ είναι ο Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας.

Η πρώτη συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Αυγούστου (9 μ.μ.) στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Παλαιό Φρούριο). Η δεύτερη συναυλία, το Σάββατο 29 Αυγούστου (πανσέληνος με μουσική υπό την αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, 10 μ.μ.), στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου (Παλαιό Φρούριο) και η τρίτη, την Κυριακή 30 Αυγούστου, 8.30 μ.μ., στην Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας.

Κατά τα πρωινά των ίδιων ημερών θα πραγματοποιούνται μουσικά workshops στο Ωδείον Κερκύρας (Καλοσγούρου 8). Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

Το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer, που ιδρύθηκε το 1979, έχει ως βασικό σκοπό να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη της αξέχαστης Τζίνας Μπαχάουερ, να προσφέρει υποτροφίες σε ταλαντούχους νέους μουσικούς για σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως και να διοργανώνει μουσικές εκδηλώσεις για την ανάδειξη ανερχόμενων νέων καλλιτεχνών.

Η δική της προσωπικότητα, άλλωστε, διεθνούς ακτινοβολίας και εκτίμησης, είναι πηγή έμπνευσης και είναι σημαντικό η γνώση για την προσφορά της να περνάει και στις νέες γενιές. Για την ιστορία, σημειώνουμε τα ονόματα των σολίστ και των συνόλων που θα λάβουν μέρος στο φετινό φεστιβάλ: Γιάννης Αγρανιώτης (βιολί), Βάσια Αλάτη (σοπράνο), Nadja Kalmikova (βιολί), Γιώργος Καζιάνης (κρουστά), Λουκία Λουλάκη (βιολοντσέλο), Λευτέρης Μισιργής (πιάνο), Βασίλης Ναθαναήλ (πιάνο), Γεωργία Παϊβάνα (βιολί), Maciez Skarbek (πιάνο), Ηλίας Σκορδίλης (κλαρινέτο), Πάρις Τσενίκογλου (πιάνο), Trio 92, Σύνολο Χάλκινων Πνευστών «Μάντζαρος» (μουσική διδασκαλία Σωκράτης Ανθης), Νεανικό Σύνολο Χάλκινων Πνευστών «Μάντζαρος» (μουσική διεύθυνση Αλέξης Αρταβάνης) και Κώστας Παπαζαφειρόπουλος (composer in residence).

Μια κρυμμένη «ατμόσφαιρα» της Αθήνας

Υπάρχουν γωνιές στην Αθήνα που ξεχνάς την κρίση, τις εκλογές ή το μεταναστευτικό. Είναι η πόλη που θυμάται και πάλι τη χαρά της ζωής, και αυτό μας το υπενθυμίζουν διαρκώς τα φωτογραφικά πρακτορεία, ελληνικά και διεθνή. Αντισταθμίζουν τις γκρίζες και σκληρές εικόνες της κρίσης, που έχουν μειωθεί σε πυκνότητα αποστολής, πλέον, αλλά έχουν αντικατασταθεί αυτές τις μέρες από τις φωτογραφίες των προσφύγων από τη Συρία που κατέκλυσαν τον Πειραιά και την Αθήνα. Και έτσι το έφερε η ζωή, φωτογραφίες εκ διαμέτρου αντίθετες –γυναίκες με μωρά στην Ομόνοια και νεολαία στα καφενεία της οδού Μνησικλέους στην Πλάκα– να συνυπάρχουν ως σκηνές δρόμου και ως «επικαιρότητα» και «ατμόσφαιρα πόλης». Μαζί στην ίδια Αθήνα, στο ίδιο χωνευτήρι, δύο φέτες της ζωής, η ανεμελιά και η ευωχία μαζί με τη σκληρή πραγματικότητα και την αγωνία για το άγνωστο.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή