Μουσικές Εξαίσιες

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΠ

LANA DEL REY

Honeymoon

Polydor

Ενα χρόνο μετά το εξαιρετικό «Ultraviolence», η Λάνα Ντελ Ρέι επιστρέφει με ένα δίσκο ισάξιο ή ακόμα καλύτερο, αποδεικνύοντας πως πέρα από όλες τις επικρίσεις και τον θόρυβο γύρω από το όνομά της είναι μία από τις κορυφαίες ποπ τραγουδοποιούς σήμερα. Με τη –σήμα κατατεθέν– σέξι μελαγχολία στον στίχο και στην ερμηνεία της και σχετικά λιτές ενορχηστρώσεις, το «Honeymoon» ταξιδεύει σχεδόν κινηματογραφικά τον ακροατή σε έναν κόσμο όπου ο έρωτας μοιάζει πιο πολύ με εξάρτηση και η γυναίκα, απόλυτα απελευθερωμένη, διαλέγει τα δικά της «ναρκωτικά». Στα θετικά και η μάλλον πλήρης απουσία των συνηθισμένων «πιασάρικων» σινγκλ που συναντά κανείς σε ανάλογες ποπ κυκλοφορίες· το συγκεκριμένο άλμπουμ αξίζει να το απολαύσετε ολόκληρο.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

ΠΟΠ

BEACH HOUSE

Depression Cherry

Sub Pop

Οι Beach House ύστερα από μια διαρκή δισκογραφική παρουσία από το 2004 έχουν αποκτήσει το δικό τους κοινό και έχουν φτάσει να θεωρούνται από τους κυριότερους εκφραστές της dream pop. Παίζουν επιδέξια με τα συναισθήματα και τη μελαγχολία, με το δυνατό τους σημείο να είναι τα νεφελώδη φωνητικά και η καλή χρήση των συνθεσάιζερ. Πλέον, στο καινούργιο «Depression Cherry», πατώντας γερά στις ρίζες τους, θυμίζουν κάτι από τα παλιά, έχουν ένα χρώμα νοσταλγίας, όμως ο ήχος τους παραμένει φρέσκος. Η απαλή φωνή εναρμονίζεται με τις γκρίζες ηλεκτρισμένες μελωδίες και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θλιμμένο, είναι όμως όμορφα αποδοσμένο.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΛΑΣΙΚΗ

ΜΠΕΤΟΒΕΝ

Τριπλό κοντσέρτο κ.ά.

Carmignola, Gabetta, Lazic

Sony 888837-636223

Ενα από τα δημοφιλέστερα κοντσέρτα, το «τριπλό» του Μπετόβεν, κυκλοφορεί σε νέα συναρπαστική ανάγνωση. Η ηχογράφηση ενώνει τα καλύτερα στοιχεία δύο κόσμων: αφενός την αισθητική, τις σβέλτες, σαφείς και καθαρές διατυπώσεις που εισήγαγαν τις τελευταίες δεκαετίες οι ερμηνείες με όργανα εποχής, και αφετέρου τον μεστό, πολυτελή ήχο σύγχρονων οργάνων, που παίζουν ορισμένοι από τους διαπρεπέστερους σολίστες: ο Τζουλιάνο Καρμινιόλα (βιολί), η Σολ Γκαμπέτα (τσέλο) και ο Ντέγιαν Λάζιτς (πιάνο). Μαζί τους ο ευέλικτος, εστιασμένος ήχος της Ορχήστρας Δωματίου της Βασιλείας υπό τον Τζοβάνι Αντονίνι. Πρόσθετη απόλαυση αποτελούν εισαγωγές στα «Πλάσματα του Προμηθέα», στον «Εγκμοντ» και στον «Κοριολανό», που αποδίδονται με απίστευτο «μπετοβενικό» πάθος και ορμή.

Ν. Α. ΔΟΝΤΑΣ

ΑΒΑΝ ΓΚΑΡΝΤ

JULIA HOLTER

Have You In My Wilderness

Domino

Τέσσερα χρόνια και δύο (επίσης αριστουργηματικά) άλμπουμ έχουν μεσολαβήσει από το «Tragedy», τον κύκλο τραγουδιών που βασίστηκε στον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, έως τη νέα δουλειά της εξαιρετικά ταλαντούχας συνθέτριας – στιχουργού – τραγουδίστριας Julia Holter, η οποία εδώ περιορίζει ακόμα περισσότερο τα αβάν γκαρντ/musique concrete στοιχεία που στοίχειωσαν μοναδικά παλαιότερες δουλειές της, χωρίς να περιορίζει καθόλου το εύρος του μουσικού της οράματος, που αγγίζει πια τα άστρα. Ονειρικές μελωδίες, μπαλάντες που λυγίζουν τα γόνατα, ύμνοι και θρηνωδίες, στίχοι σπουδαίας έμπνευσης, απόκοσμη ερμηνεία και εξαιρετική παραγωγή σ’ έναν από τους 2-3 σημαντικότερους δίσκους της χρονιάς.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΦΟΛΚ

KURT VILE

B’lieve I’m Goin Down…

Matador Records

Δύο χρόνια από την κυκλοφορία του επιτυχημένου και εξωστρεφούς άλμπουμ «Waking On A Pretty Daze», ο Αμερικανός τραγουδοποιός Kurt Vile επιστρέφει με διάθεση ενδοσκόπησης, δικαιολογώντας απόλυτα τον τίτλο της νέας του δουλειάς, «B’lieve I’m Goin Down». Καθ’ όλη τη διάρκεια του άλμπουμ και ειδικότερα στα τραγούδια «Pretty Pimpin» και «That’s Life, tho (almost hate to say)», η υπαρξιακή αγωνία του είναι έκδηλη στη στιχουργία του. Αφήνει στον ακροατή την αίσθηση πως προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω σε ένα συναισθηματικό τραμπολίνο, με μόνη βοήθεια το πηγαίο χιούμορ του. Το πιάνο, η ακουστική κιθάρα και οι συχνές αλλαγές στο χρώμα και στην προφορά των φωνητικών του σε ταξιδεύουν στη φολκ ροκ μουσική της δεκαετίας του ’70. Ξεχωριστές στιγμές αυτού του υπέροχου ταξιδιού είναι το υπέροχο μπάντζο στο τραγούδι «I’m an Outlaw» και το 6λεπτο μπλουζ αριστούργημα «Wheelhouse».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή