Μια μοναδική «βιβλιοθήκη» ήχων

Μια μοναδική «βιβλιοθήκη» ήχων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στις τρεις παράξενες κατασκευές που εγκατέστησαν φοιτητές της Ακαδημίας Τεχνών στο πυκνό δάσος της περιοχής Voru στη Νότια Εσθονία, οι περαστικοί μπορούν να απολαύσουν στιγμές γαλήνης και περισυλλογής με ένα βιβλίο στο χέρι ή μόνοι με τις σκέψεις τους. Αυτό που σίγουρα δεν υπόσχεται η πρωτότυπη «Βιβλιοθήκη του δάσους», την οποία σχεδίασε η νεαρή Birgit Oigus αντλώντας έμπνευση από μια ιδέα του συγγραφέα Valdur Mikita, είναι… ηχομόνωση. Αντίθετα, οι ξύλινοι κώνοι λειτουργούν ως μεγάφωνα που μεγεθύνουν τους ήχους του δάσους, αποτελώντας ιδανικό εργαλείο για φυσιολατρικές παρατηρήσεις.

Στην πραγματικότητα, η συλλογή της αντισυμβατικής «Βιβλιοθήκης» δεν αποτελείται από τόμους και έντυπα, αλλά από ακούσματα όπως ο ήχος του ανέμου ανάμεσα στα φύλλα, το τιτίβισμα των πουλιών και το βούισμα των εντόμων. «Είναι ένας τόπος όπου μπορείς να ακούσεις, να ξεφυλλίσεις το βιβλίο της φύσης – δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε ολόκληρη την Εσθονία», αναφέρει ο Valdur Mikita. Στο έργο του, ο επιτυχημένος συγγραφέας μνημονεύει συχνά τη στενή σχέση της εσθονικής κουλτούρας με τα πυκνά δάση που καλύπτουν πάνω από το 50% της έκτασης της χώρας. Την εξαιρετική ακουστική των «μεγαφώνων» επιβεβαίωσαν ήδη οι μουσικοί που συμμετείχαν στα εγκαίνια της εγκατάστασης στις 18 Σεπτεμβρίου.

Το πρότζεκτ «Ruup» επιλέχθηκε για υλοποίηση μεταξύ των εργασιών που δημιούργησαν πρωτοετείς της Σχολής Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων της Ακαδημίας Τεχνών ερμηνεύοντας με δικό τους τρόπο τη φράση «Βιβλιοθήκη του δάσους». Εννέα φοιτητές συμμετείχαν στην κατασκευή των κώνων υπό την εποπτεία αναγνωρισμένων αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών. Εν συνεχεία, τα έργα μεταφέρθηκαν στον τελικό τους προορισμό, περίπου 350 χιλιόμετρα έξω από το Ταλίν και πολύ κοντά στο πολυσύχναστο Περιβαλλοντικό Κέντρο του Pahni.

Τοποθετημένα σε κατάλληλες γωνίες και αποστάσεις ανάμεσα στα δέντρα, λειτουργούν συνδυαστικά «συγκεντρώνοντας» τους ήχους στο κέντρο της εγκατάστασης. Επιπλέον, με διάμετρο τρία μέτρα, οι κατασκευές είναι αρκετά μεγάλες για να χρησιμεύουν ως πρόχειρο καταφύγιο για πεζοπόρους, ως «σκηνή» για μικρής κλίμακας πολιτιστικές εκδηλώσεις ή ακόμα και ως χώροι μαθημάτων για τα σχολεία της περιοχής.

Οσοι ενθουσιάζονται στη σκέψη των «μεγαφώνων της φύσης» θα πρέπει ίσως να αρχίσουν να προγραμματίζουν ένα ταξίδι στο Βέλγιο για να επισκεφθούν το «Klankenbos» (Δάσος των ήχων), στην περιοχή του Dommelhof. Το «Δάσος», που στις 18 Οκτωβρίου γιορτάζει τα δέκατα γενέθλιά του με μια σειρά αξιόλογων δράσεων, περιλαμβάνει μια -μοναδική στο είδος της- μόνιμη υπαίθρια έκθεση ηχητικών εγκαταστάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή