Μουσικές Εξαίσιες

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΟΚ

THE NOISE FIGURES

Aphelion

Inner Ear

To ντουέτο, που υιοθετεί τον desert και garage ήχο πιθανώς δημιουργικότερα από οποιοδήποτε άλλο ελληνικό σχήμα, επιστρέφει με ένα δεύτερο σαφώς αναβαθμισμένο άλμπουμ και αισθητική που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα ξένα –κυρίως αμερικανικά– πρότυπά του. Το «Aphelion» είναι ένα δυναμικό ηχητικό ταξίδι, γεμάτο αυτοπεποίθηση, κομμάτια που «κολλάνε» εύκολα στον νου («Shoot the Moon», «Don’t throw your hand»), όπως και άλλα που κινούνται σε πιο… ψυχεδελικά μονοπάτια («Celebration Time»). Αν οι Noise Figures εμπιστευθούν το ένστικτό τους και κοντρολάρουν εντελώς τις επιρροές τους, το μέλλον, γιατί όχι και εκτός Ελλάδας, προδιαγράφεται λαμπρό. Ο δίσκος κυκλοφορεί και σε εντυπωσιακό κόκκινο βινύλιο.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

ΚΛΑΣΙΚΗ

ΜΠΕΛΙΝΙ

Καπουλέτοι και Μοντέκοι

Genaux, Farcas, Biondi

Glossa GCD923404

Στη νέα ηχογράφηση των «Καπουλέτων και Μοντέκων» του Μπελίνι πρωταγωνιστεί η ορχήστρα. Διευθύνοντας το έμπειρο σύνολο οργάνων εποχής Europa Galante, ο Φάμπιο Μπιόντι αφήνει κατά μέρος τις γενικόλογες διατυπώσεις και εστιάζει στη συγκεκριμένη ατμόσφαιρα κάθε μουσικού μέρους. Επανεξετάζει με προσοχή όσα λέει η παρτιτούρα και συνυπολογίζει όσα γνωρίζουμε για τις ερμηνευτικές και ακουστικές συνήθειες της εποχής. Αξιοποιεί με πρωτοτυπία και γνώση όργανα όπως το φορτεπιάνο και η άρπα και αναδεικνύει τον έντονο ρομαντισμό της μουσικής. Η ποιητική Βαλεντίνα Φάρκας ως Ιουλιέτα, η πεπειραμένη Βιβίκα Ζενό στον ρόλο-τραβεστί του Ρωμαίου και ο λυρικός τενόρος Ντάβιντε Τζούστι ως Τεμπάλντο σφραγίζουν την ενδιαφέρουσα ερμηνεία.

Ν. Α. ΔΟΝΤΑΣ

ΕΝΤΕΧΝΟ

ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ

Μια τρύπα στον καιρό… κύριε Μάνο

Minos EMI

Στην εποχή που ο καθημερινός μας λόγος μοιάζει όλο και περισσότερο με tweet, σπάνια ακούς αφηγηματικά τραγούδια. Μουσικές και ανθρώπινες ιστορίες δηλαδή, ταιριασμένες δημιουργικά στο ίδιο τρίλεπτο. Ακόμα σπανιότερα όμως, ακούς αφηγηματικά τραγούδια όπου ο μεστός λόγος μελοποιείται με αληθινή μουσικότητα.

Το τελευταίο άλμπουμ του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα «Μια τρύπα στον καιρό… κύριε Μάνο» (Minos EMI) είναι μια τέτοια σπάνια περίπτωση. Η καταπίεση στη μεγαλούπολη, ο αδιέξοδος έρωτας, οι ανεκπλήρωτες προσδοκίες και κάποιες αληθινές ιστορίες ξετυλίγονται μέσα από τους στίχους των Μάνου Ελευθερίου, Γιάννη «Μπαχ» Σπυρόπουλου, Λίνας Δημοπούλου, Ισαάκ Σούση, Γιώργου Μπακόλα και Γιάννη Μαύρου, που μελοποιεί ο Μαχαιρίτσας (με τη συνδρομή, σε τρία τραγούδια, των αγαπημένων του τραγουδοποιών της Μεσογείου). Η τζαζ, το ροκ, ακόμα και το ραπ αφομοιώνονται στο δικό του χαρακτηριστικό ύφος της μπαλάντας.

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

ΡΟΚ

DEERHUNTER

Fading Frontier

Με την κυκλοφορία του έβδομου άλμπουμ «Fading Frontier», το indie rock κουαρτέτο από την Ατλάντα ανακαλύπτει την απλότητα στη δομή των τραγουδιών του, βαδίζοντας σε πιο mainstream ηχητικά μονοπάτια. Ο σοβαρός τραυματισμός του τραγουδιστή Brandford Cox, έπειτα από ένα τροχαίο ατύχημα τον περασμένο Δεκέμβριο, σβήνει τις αυταπάτες των μουσικών συνόρων της μπάντας και προσφέρει μια καλλιτεχνική ελευθερία που ξεκινά από την dream pop μπαλάντα του «Take Care» μέχρι τη λάγνα λευκή φανκ του «Snakeskin». Καθ’ όλη τη διάρκεια του άλμπουμ «Fading Frontier», μέσα από τη στιχουργία των τραγουδιών αναβλύζει το συναίσθημα της αισιοδοξίας μιας ώριμης μπάντας που μετατρέπει τα εμπόδια σε δρόμους δημιουργίας και εξέλιξης.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

ΠΟΠ

NEON INDIAN

Vega Intl. Night School

Οι Neon Indian κοιτούν την ηλεκτρονική μουσική υπό ένα φρέσκο indie πρίσμα. Το δυνατό δισκογραφικό τους ντεμπούτο «Psychic Chasm» (2009) βρήκε πολύ καλή συνέχεια στο «Era Extrana» (2011) και πλέον συγκαταλέγονται στους αξιόλογους εκφραστές της νέας electronica. Στο καινούργιο τους «Vega Intl. Night School» ανανεώνουν τον ήχο τους. Οι πληθωρικές τους συνθέσεις, διανθισμένες με λούπες, συνθεσάιζερ και πολλά μουσικά όργανα, παραπέμπουν σε μοτίβα της soul και της disco των 80s. Δημιουργείται ένα καλοδουλεμένο κράμα, λαμπερό, σύγχρονο, αλλά και με κάτι να θυμίζει τα παλιά, που σε κρατάει μέχρι τέλους και σου φτιάχνει τη διάθεση. Και τελικά σε προσκαλεί σε χορό.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή