Ενας μουσικός «σταυροφόρος»

Ενας μουσικός «σταυροφόρος»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιανίστας με διεθνή σταδιοδρομία, αρχιμουσικός, συγγραφέας και παιδαγωγός, ο Γιώργος Χατζηνίκος έγινε κυρίως γνωστός ως ένας από τους σημαντικότερους υπερασπιστές του έργου του Νίκου Σκαλκώτα. Γεννημένος στον Βόλο το 1923, πέθανε την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Μετά τα πρώτα μουσικά βήματα στη γενέτειρά του, ο Χατζηνίκος συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στην Αθήνα, παράλληλα με σπουδές στη Νομική. Μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου συνέχισε να μελετά στο Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ. Στην πόλη αυτή ήρθε σε επαφή με σημαντικούς συνθέτες, όπως ο Πάουλ Χίντεμιτ, του οποίου απέσπασε την εκτίμηση και τον θαυμασμό χάρη στις ιδιαίτερα επιτυχημένες ερμηνείες έργων του.

Το 1951 στο Μόναχο συνάντησε τον Καρλ Ορφ, με τον οποίο παρέμειναν φίλοι μέχρι το τέλος της ζωής του συνθέτη. Το 1952 έπεσε στα χέρια του για πρώτη φορά παρτιτούρα του Σκαλκώτα. Εντυπωσιάστηκε τόσο, ώστε να γίνει ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του έργου του. Το 1953 παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη το δεύτερο Κοντσέρτο του για πιάνο, υπό τη διεύθυνση του διάσημου αρχιμουσικού Χέρμαν Σέρχεν. Η τεράστια επιτυχία κίνησε το ενδιαφέρον του BBC και έστρεψε τους προβολείς στο έργο του Σκαλκώτα. Το 1954 ο Χατζηνίκος ανακάλυψε στο Βερολίνο «χαμένα» χειρόγραφα του Σκαλκώτα: ανάμεσά τους ήταν αυτά του Οκτέτου, δύο κουαρτέτων εγχόρδων και του πρώτου Κοντσέρτου για πιάνο, που πολύ αργότερα, το 1978, ο Χατζηνίκος παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη στην Αθήνα υπό τον Μισέλ Ταμπασνίκ.

Το 1961 αποδέχθηκε θέση στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Μάντσεστερ, στο οποίο έμεινε συνολικά 27 χρόνια. Υπερασπιζόμενος με πάθος τη μουσική του 20ού αιώνα, πρωτοπαρουσίασε εκεί έργα του Ορφ, όπως τα «Κάρμινα Μπουράνα». Με το New Manchester Ensemble, που ίδρυσε, ακολούθησαν συνθέσεις των Σένμπεργκ, Βέμπερν, Τακεμίτσου, Λίγκετι, αλλά και των Χρήστου, Ξενάκη και Σκαλκώτα. Παράλληλα εξακολουθούσε τη συναυλιακή του δραστηριότητα, εμφανιζόμενος στις σημαντικότερες αίθουσες σε Παρίσι, Λονδίνο, Γενεύη και Βερολίνο υπό τη διεύθυνση αρχιμουσικών όπως ο Μπουρ, ο Ντοράτι, αλλά επίσης ο Δημήτρης Χωραφάς και ο Μιλτιάδης Καρύδης. Aύριο 3 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ., στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών τον αποχαιρετίζει με συναυλία με ελεύθερη είσοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή