Η «φωνή» ανάμεσα στο αμερικανικό όνειρο και την πραγματικότητα

Η «φωνή» ανάμεσα στο αμερικανικό όνειρο και την πραγματικότητα

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Μπρους Σπρίνγκστιν ομολογώ πως άργησα κάπως να τον γνωρίσω. Γεννημένος άλλωστε 5 χρόνια μετά το «Born in the USA», για μένα και τη γενιά μου ο Αμερικανός ρόκερ συγκαταλέχθηκε αμέσως στους «κλασικούς». Θυμάμαι πάντως στο Λύκειο που οι πιο… ροκ συμμαθήτριες -περισσότερο αυτές παρά τα αγόρια- τον είχαν για θεό. Λίγο το ωραίο παρουσιαστικό, λίγο η βαθιά, γεμάτη «γρέζι» φωνή, δεν ήταν παράξενος ο θαυμασμός. Το «Αφεντικό» (The Boss) ωστόσο του αμερικανικού ροκ εν ρολ ήταν -και είναι- πολύ περισσότερα από μια σέξι παρουσία. Στα 66 του, μπορεί να μη βρίσκεται πλέον στην εποχή της μεγάλης ακμής των 80s και 90s, όμως όπως αποδεικνύει και το περυσινό πολύ καλό «High Hopes», «το έχει» ακόμα.

Παλιοί και νεότεροι φαν του Σπρίνγκστιν μπορούν αυτά τα Χριστούγεννα να κάνουν ένα πολύ ωραίο δώρο σε άλλους ή και στον εαυτό τους: η μεγάλη συλλεκτική έκδοση «The Ties That Bind: The River Collection», η οποία κυκλοφορεί στις 7 Δεκεμβρίου από τη Feelgood, μας ταξιδεύει πίσω στην εποχή του άλμπουμ «The River», από τα πιο σημαντικά στην πορεία του καλλιτέχνη. Η ιστορία έχει ως εξής: το «The River: Single Album» είναι ο δίσκος 10 τραγουδιών που ηχογράφησε ο Σπρίνγκστιν το 1979, που όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ. «Ελειπε από τα τραγούδια η αίσθηση της ενότητας και της έντασης που ήθελα να έχει η μουσική. Ετσι μπήκα ξανά στο στούντιο», γράφει ο ίδιος στο βιβλίο στίχων και φωτογραφιών «Songs».

Οι πρώτες ηχογραφήσεις σηματοδότησαν την έναρξη μιας δημιουργικής περιόδου 18 μηνών. Επτά από τα δέκα τραγούδια του «The River: Single Album» κατάφεραν να μπουν στην τελική έκδοση του «The River», κάποια από αυτά με διαφορετικούς στίχους ή ενορχήστρωση. Ωστόσο το αρχικό ακυκλοφόρητο άλμπουμ γίνεται για πρώτη φορά διαθέσιμο στο κοινό. Ολόκληρη η συλλογή, η οποία είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, περιλαμβάνει 4 CD με 52 συνολικά τραγούδια, πολλά από τα οποία ακυκλοφόρητα, συν 3 DVD με οπτικό υλικό που επίσης παρουσιάζεται για πρώτη φορά, διάρκειας τεσσάρων ωρών. Το box set συμπληρώνεται ακόμα από ένα βιβλίο 200 σελίδων με πολλές φωτογραφίες, memorabilia και ένα νέο κείμενο του διάσημου μουσικοκριτικού Mikal Gilmore. Λιγότερο απόμακρος και σνομπ από τον Ντίλαν και πιο «προσβάσιμος» μουσικά από τον Τομ Γουέιτς, ο Σπρίνγκστιν καθιερώθηκε από νωρίς σχετικά ως λαϊκός ήρωας. Οι στίχοι στο «The River», αλλά και στα περισσότερα από τα κορυφαία άλμπουμ του, περιγράφουν την καθημερινότητα και τα προβλήματα της εργατικής τάξης ενώ στρέφονται κατά του πολέμου και των διακρίσεων. Ο ίδιος έχει δηλώσει χαρακτηριστικά πως «πέρασα την περισσότερη ζωή μου ως μουσικός μετρώντας την απόσταση ανάμεσα στο αμερικανικό όνειρο και την αμερικανική πραγματικότητα». Οι δε (πάντα πολύωρες) ζωντανές εμφανίσεις του αποτελούν κανονικές εκρήξεις ζωντάνιας και μιας σχεδόν αθώας αισιοδοξίας, την οποία ο ίδιος έχει τον τρόπο να μεταδίδει στο κοινό και μόνο με την παρουσία του. Μια τέτοια θρυλική εμφάνιση, που έγινε στο Τεμπέ της Αριζόνα το 1980, παρουσιάζεται και στο ένα από τα DVD της νέας συλλογής. Το ίδιο φιλμ περιέχει επίσης 20 λεπτά από τις πρόβες μιας προηγούμενης συναυλίας, δείχνοντας πώς ο Σπρίνγκστιν και η μπάντα του δούλευαν για τις live εκτελέσεις των κομματιών τού τότε επερχόμενου άλμπουμ. Σε ένα δεύτερο DVD, τέλος, υπάρχει το καινούργιο 60λεπτο ντοκιμαντέρ «The Ties That Bind», στο οποίο ο Σπρίνγκστιν αναφέρεται στην ταραχώδη περίοδο δημιουργίας και ηχογραφήσεων του «The River».

H περιοδεία που περιγράφεται είναι σημαντική και για έναν ακόμη λόγο: τα δεκάδες τραγούδια που παίχτηκαν σε εκείνες τις μαραθώνιες εμφανίσεις αποτέλεσαν υλικό για τη μελλοντική του δισκογραφία, με πρώτο και καλύτερο το εξαιρετικό ακουστικό άλμπουμ «Nebraska» που ακολούθησε χρονικά το «The River». Επιπλέον, δείχνουν έναν μουσικό στο απόγειο των δημιουργικών του δυνάμεων, ο οποίος σύντομα θα περνούσε, με το άλμπουμ «Born in the USA», στο πάνθεον της ροκ μυθολογίας. Οπως αναφέραμε και στην αρχή, οι νεότερες γενιές συνεχίζουν να γνωρίζουν και να θαυμάζουν το «Αφεντικό»· τα εμβληματικά τραγούδια και το πάθος του για ζωή άλλωστε θα είναι πάντα επίκαιρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή