Η απογείωση της Καμεράτας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάρη στον αρχιμουσικό Γιώργο Πέτρου, μια ελληνική ορχήστρα, η Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, έχει αποκτήσει διεθνή φήμη. Το όνομα με το οποίο είναι γνωστή εκτός Ελλάδος, Armonia Atenea, είναι πλέον εγγύηση για υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, και μάλιστα σε περιοχές της μουσικής όπως το μπαρόκ, πράγμα αδιανόητο για ελληνική ορχήστρα μόλις λίγα χρόνια πριν.

Από τη στιγμή που ο Γιώργος Πέτρου ανέλαβε την Καμεράτα, ως καλλιτεχνικός διευθυντής, φάνηκε ότι εννοούσε να χαράξει πολιτική. Πόσο σπάνιο είναι αυτό; Η διεθνής εμπειρία του και η εκτίμηση που υπάρχει στο πρόσωπό του ήταν ένα διαβατήριο, αλλά οι προσεκτικές επιλογές στο ρεπερτόριο και η εμμονή στην ιστορική τεκμηρίωση οδήγησαν σε ένα φαινόμενο: μια ελληνική ορχήστρα, μάλλον υποτιμημένη στην Ελλάδα, κατακτά διεθνή καταξίωση και από αουτσάιντερ μεταβάλλεται σταδιακά σε σταθερή αξία.

Στοιχεία της προσωπικότητας του Γιώργου Πέτρου, όπως η συγκρότηση του χαρακτήρα του, η προσήλωσή του και η πίστη σε αυτό που κάνει, ενισχύονται από το γεγονός ότι είναι ένας «διαβασμένος» μαέστρος, εις βάθος και επί της ουσίας (πράγμα όχι απολύτως αυτονόητο). Αυτή η ποιότητα του δίνει σιγουριά και δεν του επιτρέπει να απομακρύνεται από τις αρχές του. Οταν ανέλαβε την Καμεράτα, εισήγαγε τη χρήση παλαιών οργάνων για τη μουσική μπαρόκ, που έγινε πλέον σήμα κατατεθέν του ήχου της ορχήστρας. Τα δύο-τρία τελευταία χρόνια οδήγησε την Καμεράτα (Armonia Atenea) στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης, η δισκογραφία της ορχήστρας αποσπά παντού επαίνους και υπάρχει πλέον ένα τέτοιο momentum, που θα ήταν αυτοκτονία να μην ενισχυθεί περαιτέρω. Ποιος θα φανταζόταν ότι ελληνική ορχήστρα και Ελληνες σολίστες θα λάμβαναν πρόσκληση το 2014 για τα Proms του Λονδίνου; Ο Alessandro του Χέντελ και ο Προμηθέας του Μπετόβεν είναι τα διεθνή εύσημα της Καμεράτας, ανάμεσα σε άλλα πολλά στα οποία οδηγεί την ορχήστρα ο Γιώργος Πέτρου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή