Συνάντηση κορυφής στο πνεύμα Κολτρέιν και «Κάνονμπολ»

Συνάντηση κορυφής στο πνεύμα Κολτρέιν και «Κάνονμπολ»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν κάποιος μιλά για σπουδαίους τζαζ σαξοφωνίστες, το μυαλό αυτόματα πηγαίνει σε ονόματα μύθους, όπως ο Τσάρλι Πάρκερ, ο Τζον Κολτρέιν, ο «Κάνονμπολ» Αντερλεϊ, κ.ά. Το πνεύμα των δύο τελευταίων θα ζωντανέψει αυτές τις μέρες στο Half Note (από σήμερα μέχρι τη Δευτέρα 22/2) από δύο κορυφαίους σύγχρονους Αμερικανούς καλλιτέχνες που θα επισκεφθούν τη χώρα μας μαζί με το κουιντέτο τους. «Την πρώτη φορά που άκουσα τη μουσική του Κολτρέιν δεν την κατάλαβα, ήξερα όμως πως είχα να κάνω με κάτι σπουδαίο. Από τότε έγινε σκοπός ζωής για μένα να τον κατανοήσω και να αιχμαλωτίσω την ουσία της προσφοράς του – και πρέπει να πω πως ακόμα προσπαθώ. Αν και δεν θέλω να ακούγομαι ακριβώς όπως ο Κολτρέιν, τον χρησιμοποιώ πάντα ως οδηγό και έμπνευση για την καλλιτεχνική μου εξέλιξη», μας λέει ο Ερικ Αλεξάντερ για τη σχέση του με τον μεγάλο τζαζίστα. Απέναντί του σε αυτόν τον ενδιαφέροντα σαξοφωνικό διάλογο θα βρεθεί ένας άλλος δεξιοτέχνης του hard bop, o Βίνσεντ Χέρινγκ, ο οποίος μιλά για τα δικά του συναισθήματα σχετικά με τη συγκεκριμένη μουσική: «Συνήθως κάνω τα δικά μου πρότζεκτ, με τη δική μου μουσική και αυτή των φίλων μου, είναι ωστόσο πραγματικά ανανεωτικό για μένα να γυρνάω στους κλασικούς. Η μουσική της παιδικής μου ηλικίας με εμπνέει το ίδιο και τώρα!».

Γιατί όμως αυτοί οι καλλιτέχνες εξακολουθούν να συναρπάζουν και σήμερα, ακόμα και τους νεότερους ανθρώπους; «Το πάθος που είχε ο Κολτρέιν στις ερμηνείες του και η δυναμική του είναι κάτι που δύσκολα σε αφήνει ασυγκίνητο, ανεξαρτήτως εποχής. Δεν είναι υποκειμενικό το ζήτημα. Είναι σαν το Εβερεστ, δεν μπορείς να το αγνοήσεις· είναι εκεί και είναι μεγαλειώδες», λέει ο Ερικ Αλεξάντερ, συμπληρώνοντας πως αυτό ακριβώς το πάθος είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους νέους τζαζίστες. Οσο για το τι θα ακούσουμε στις εμφανίσεις τους στο Half Note, οι δύο καλλιτέχνες υπόσχονται τα καλύτερα… «Θα υπάρχει σίγουρα πολλή ενέργεια, φιλικός ανταγωνισμός και αντιπαλότητα, η οποία πυροδοτεί τη μουσική και ανεβάζει το επίπεδο. Είναι άλλωστε νομίζω διασκεδαστικό να βλέπεις μουσικούς να παρακινούν ο ένας τον άλλον και να “συναγωνίζονται” πάνω στην παράσταση», τονίζει ο Αλεξάντερ, ενώ ο συνάδελφός του ανακαλεί στο μυαλό του την ατμόσφαιρα του Half Note –προφανώς έχει ξαναπαίξει εκεί– και εύχεται να τη συναντήσει και πάλι απόψε.

​​Εναρξη στις 10.30 μ.μ., πληροφορίες στο 210-92.13.310.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή