Aντιδράσεις για το τραγούδι της Ελλάδας στη Eurovision

Aντιδράσεις για το τραγούδι της Ελλάδας στη Eurovision

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποντιακές λύρες, νταούλια, μια δόση (ποντιακού) χιπ-χοπ και το απαραίτητο, γεμάτο αισιοδοξία, ρεφρέν συνθέτουν τη συνταγή του φετινού τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision, ο οποίος θα διεξαχθεί στη Στοκχόλμη από τις 10 έως τις 14 Μαΐου.

Το «Utopian Land», που παρουσιάστηκε χθες από την ΕΡΤ, ερμηνεύει το συγκρότημα Argo, στο οποίο και έγινε απευθείας η σχετική ανάθεση, με την παραίνεση μάλιστα το κομμάτι να περνά ένα πολιτικοκοινωνικό μήνυμα «γι’ αυτό που βιώνει σήμερα ο Ελληνας».

Και πράγματι οι στίχοι, οι οποίοι μοιράζονται τόσο στην αγγλική όσο και στην ελληνική γλώσσα (με στοιχεία ποντιακής διαλέκτου), μιλούν για «τη γενιά μας που θα τ’ αντέξει» αλλά και για το θέμα της προσφυγιάς, που εξελίσσεται μέρα με τη μέρα σε κορυφαίο όλων.

Το κάνει φυσικά αυτό το τραγούδι των Argo σύμφωνα με το τυπικό στυλ της Eurovision. Με λίγα λόγια, όλα χωράνε σε ένα τέτοιο τραγούδι: και μήνυμα για το προσφυγικό και παραδοσιακή νότα και μοντέρνες ρίμες συν μπόνους τουριστικό κάλεσμα – το «join us for a Utopian Land» του ρεφρέν μοιάζει αρκετά με εκείνο το «live your myth in Greece» της καμπάνιας του υπουργείου Τουρισμού πριν από μερικά χρόνια.

Οσο για το video clip, εκείνο θυμίζει, αν δεν αντιγράφει, τις γνωστές διαφημίσεις αθλητικών ειδών, με έναν καλογυμνασμένο άνδρα να τρέχει μέσα στα βουνά και στα λαγκάδια και να διαπερνά όλα τα εμπόδια (αφενός της φύσης και, αφετέρου και ασφαλώς, της ζωής). Πολλά στερεότυπα συγκεντρωμένα, θα έλεγε κανείς.

Δεν γνωρίζουμε, βεβαίως, αν εξαρχής το σχέδιο ήταν το τραγούδι και video clip που το συνοδεύει να δρέψουν δάφνες πρωτοτυπίας, πόσω μάλλον ποιότητας. Από την άλλη, όσον αφορά τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, η παραπάνω πρόταση μάλλον συναντά τον ορισμό της· οπότε και τα ουκ ολίγα δηλητηριώδη σχόλια -κάποια σίγουρα απολαυστικά- που κυκλοφορούν από χθες, κυρίως στο Διαδίκτυο, μπορούμε να πούμε πως είναι προβλεπόμενα και μέρος της διαδικασίας. Αλλωστε, οι καβγάδες για τα μικρά και ασήμαντα είναι το (αληθινό) εθνικό μας σπορ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή