Μουσικές εξαίσιες

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΟΚ

ΤHE CALLAS

Half Kiss, Half Pain

Inner-Ear

Οι πολυπράγμονες Λάκης και Αρης Ιωνάς –σύντομα αναμένεται η δεύτερη ταινία τους– παρουσιάζουν τη νέα δισκογραφική δουλειά των Callas, του μουσικού πρότζεκτ που «τρέχουν» παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους. Μουσικά καταιγιστικό και στιχουργικά ονειρικό, το «Half Kiss, Half Pain» ξεχωρίζει με την καθαρότητα των συνθέσεων και της παραγωγής του, την οποία έχει επιμεληθεί ο σπουδαίος μόνιμος συνεργάτης του Νικ Κέιβ, Τζιμ Σκλαβούνος. Κατά τα λοιπά, τα δύο αδέλφια μοιάζει να πλαισιώνονται ιδανικά στις κιθάρες και στα ντραμς από τις κοπέλες του γκρουπ (Χρυσάνθη Τσουκαλά και Μαριλένα Πετρίδου), δημιουργώντας τελικά έναν σύγχρονο ηχητικό καμβά, ο οποίος πλουτίζεται και από αρκετές vintage πινελιές. Οπως έγινε πρόσφατα γνωστό, τους Callas θα δούμε και στο φετινό Rockwave Festival.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ

Chronos Project

Τhe In Sound (cd/dvd)

Μοιάζει κάπως παράδοξο να μιλήσεις για τον καινούργιο δίσκο της Δήμητρας Γαλάνη ξεκινώντας από τους μουσικούς. Ομως, πρώτον, δεν πρόκειται για οποιουσδήποτε μουσικούς και, δεύτερον, η ίδια γίνεται μία από αυτούς. Στο Chronos Project, οι Πέτρος Κλαμπάνης, Θωμάς Κωνσταντίνου, Σπύρος Μάνεσης, Χρήστος Ραφαηλίδης και η καταξιωμένη τραγουδίστρια κάνουν δέκα στάσεις: από τη δημοτική και τη λαϊκή έως τη λόγια, την «έντεχνη» μουσική μας παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργία. Και μέσ’ από αυτές ορίζουν μια διαδρομή βαθιάς μουσικότητας και εκλεκτικού παιχνιδιού, με άξονα το ελληνικό τραγούδι και τον λόγο και ορίζοντα τον πιο δημιουργικό κοσμοπολιτισμό.

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

ΚΛΑΣΙΚΗ

ΕΛΕΝΑ ΞΑΝΘΟΥΔΑΚΗ

The captive nightingale

Signum SIGCD398

Επειτα από μια ενδιαφέρουσα συλλογή με άριες από όπερες, μόλις κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός δίσκος της Ελληνοαυστραλής υψιφώνου Ελενας Ξανθουδάκη, την οποία απολαύσαμε πρόσφατα ως Ιουλιέτα στους «Καπουλέτους και Μοντέκους» του Μπελίνι που παρουσίασε η Εθνική Λυρική Σκηνή. Ο δίσκος είναι αφιερωμένος σε σπάνια έργα του γερμανικού ρομαντισμού για φωνή, κλαρινέτο και πιάνο. Περιλαμβάνει, φυσικά, το διάσημο τραγούδι του Σούμπερτ «Ο βοσκός στον βράχο», αλλά και αρκετές ακόμη συνθέσεις, ορισμένες μάλιστα σε παγκόσμια πρώτη ηχογράφηση. Εκτός από τη δροσερή, αβίαστη και τεχνικά άρτια φωνή, όπλα της Ξανθουδάκη σε αυτό το πρόγραμμα για φιλέρευνους φιλόμουσους είναι το καλό γούστο και η μουσικότητα.

Ν. Α. ΔΟΝΤΑΣ

ΚΑΝΤΡΙ

LORETTA LYNN

Full Circle

Σε ηλικία 84 χρόνων, η σπουδαία τραγουδίστρια της κάντρι μουσικής Loretta Lynn κυκλοφορεί ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της 50χρονης καριέρας της. To «Full Circle» περιέχει 14 κομψοτεχνήματα που μας ταξιδεύουν από τη μουσική των Απαλάχιων Ορέων με το κλασικό «In the Pines», στις Country & Western και Spiritual επανηχογραφήσεις τραγουδιών της, όπως «Whispering Sea», «First City» και «Everybody Wants to Go to Heaven». Η φωνή της δεν έχει ξανακουστεί τόσο κρυστάλλινη και απελευθερωμένη, εκπέμποντας συγχρόνως μια σαφήνεια που δεν κινδυνεύει να χαθεί στην κεφάτη ερμηνεία της. Κορυφαίες στιγμές της «κόρης του ανθρακωρύχου» είναι η συνεργασία της με τον Elvis Costello στην μπαλάντα «Everything It Takes» και τα υπέροχα φωνητικά με τον Willie Nelson στο τελευταίο τραγούδι «Lay Me Down». Με το υπέροχο άλμπουμ «Full Circle», η Loretta Lynn απαντά στην ερώτηση του υπέροχου τραγουδιού της «Who’s Gonna Miss Me? », διευρύνοντας συνεχώς τον κύκλο των θαυμαστών της ανά τον κόσμο.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ

ΠΟΠ

ANIMAL COLLECTIVE

Painting With

Domino

Οι Animal Collective είναι εξερευνητές. Είναι πειραματιστές που συνεχώς τεστάρουν νέα υλικά. Τραχείς και ατίθασοι στο ξεκίνημά τους, πριν από δεκαπέντε χρόνια, και με τον ήχο τους να γαργαλάει αρχέγονα ένστικτα, έχουν καταφέρει να θεωρούνται ένα από τα πιο δυναμικά σύγχρονα εναλλακτικά σχήματα. Στο καινούργιο τους, «Painting With», δοκιμάζουν τον ηλεκτρισμό, χρησιμοποιούν με επιδεξιότητα και τόλμη τα φωνητικά, διατηρούν ζωντανή την ορμή τους και με μεγάλη ωριμότητα οργανώνουν μια μουσική… παιδική χαρά. Απομακρύνονται όμως όλο και πιο πολύ από τα «Strawberry Jam» και «Merriweather Post Pavilion» (εξαιρετικές στιγμές τους) και οδεύουν προς κάτι καινούργιο. Βατό, ζωηρό και χορευτικό.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή