Ενα μουσικό καλοκαίρι για… φίλημα

Ενα μουσικό καλοκαίρι για… φίλημα

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έλευση σπουδαίων ξένων καλλιτεχνών για συναυλίες στη χώρα μας αποτελεί τα τελευταία χρόνια –εν μέρει και νωρίτερα–, αντικείμενο διαρκούς γκρίνιας. Φέρνουν εκείνους αντί για τους άλλους, τα πραγματικά μεγάλα ονόματα είναι ελάχιστα, οι τιμές υπερβολικά υψηλές, οι χώροι δεν είναι οι ιδανικοί κ.ο.κ., είναι οι γνωστές επωδοί. Ξεπερνώντας το πρώτο κύμα μιζέριας –εν πολλοίς τροφοδοτείται και από τους δημοσιογράφους– και έχοντας ως παρακαταθήκη τις περσινές (καλές) αναμνήσεις από αρκετά σπουδαία λάιβ που παρακολουθήσαμε, πάμε να δούμε τι έχουμε να περιμένουμε το φετινό καλοκαίρι, με τη βοήθεια των…ειδικών.

«Πέρυσι, παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες και το χάος του καλοκαιριού, πήγαμε καλά και στην ίδια συνταγή θα συνεχίσουμε και φέτος. Σπάμε τις συναυλίες του φεστιβάλ σε διαφορετικές, μη συνεχόμενες ημερομηνίες, γιατί βλέπουμε πως αυτό το σχήμα ταιριάζει πιο πολύ στο ελληνικό κοινό. Στο εξωτερικό τα τριήμερα και τα τετραήμερα φεστιβάλ τα αντιμετωπίζουν σαν διακοπές. Εμείς εδώ με τα 200 νησιά δεν το βλέπουμε ακριβώς έτσι», μας λέει ο Νίκος Λώρης, διευθυντής του Rockwave Festival, της επί χρόνια, σημαντικότερης μουσικής διοργάνωσης στην Ελλάδα. Η εταιρεία του Didi Music, η οποία έχει φέρει κατά καιρούς μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, ξεκίνησε φέτος με την ανακοίνωση των Last Shadow Puppets (5/6 στη Μαλακάσα) και όπως λέει ο κ. Λώρης, επιφυλάσσει τουλάχιστον δύο ακόμα μεγάλα ονόματα, τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα.

Προσώρας, πάντως, τα σκήπτρα της πιο πολυαναμενόμενης συναυλίας κατέχει το Eject. Οπως είναι γνωστό εδώ και ένα μήνα περίπου, το φεστιβάλ της Detox Events, θα φέρει στην Πλατεία Νερού τους Muse (23/7), ένα από τα σπουδαιότερα -αν όχι το σπουδαιότερο- ροκ σχήματα αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, εννιά χρόνια μετά την τελευταία τους επίσκεψη. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρείας Σταύρος Στριλιγκάς καταθέτει τις δικές του απόψεις: «Την πρώτη μέρα κυκλοφορίας των εισιτηρίων το σάιτ “έπεσε” αρκετές φορές λόγω της μεγάλης ζήτησης.

Ο κόσμος, ακόμα και σε τέτοιες εποχές, θα πάει στη συναυλία, ειδικά αν του προσφέρεις σπουδαία ονόματα, σε πολύ προσιτές τιμές». To φεστιβάλ της παραλίας του Φαλήρου, ακολουθώντας την ίδια τακτική με το Rockwave, έχει προγραμματίσει μια ακόμα πολύ γεμάτη μέρα με τους γνώριμούς μας James και Editors να εμφανίζονται πριν από το εκρηκτικό δίδυμο των ελληνικής καταγωγής dj Dimitri Vegas και Like Mike, εκ των κορυφαίων αυτή τη στιγμή στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής παγκοσμίως.

Εκείνο, πάντως, που επισημαίνουν και οι δύο συνομιλητές μου είναι το πόσο δύσκολο και ριψοκίνδυνο είναι πλέον για κάποιον να διοργανώνει τέτοιου είδους συναυλίες στη χώρα μας. «Το πρόβλημα είναι πως, από τη στιγμή που δεν έχεις πια δισκογραφία, στηρίζεσαι περισσότερο στο ένστικτο και στην τύχη, προκειμένου να εκτιμήσεις αν κάτι θα πάει καλά ή όχι. Και όταν λέμε καλά, εννοούμε εξαιρετικά, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, με τα χρήματα που ζητούν οι διάφοροι καλλιτέχνες για να έρθουν στην Ελλάδα, μπαίνεις πολύ “μέσα” και ουσιαστικά εξοντώνεσαι», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στριλιγκάς. Οπως με διαβεβαιώνει, πολλά μεγάλα ονόματα απαιτούν τόσο υπέρογκα ποσά, ώστε είναι καθαρή αυτοκτονία για οποιονδήποτε να αναλάβει σήμερα μια τέτοια διοργάνωση. Ενα κάποιο ρίσκο παίρνει φέτος και η ομάδα του Fuzz, η οποία διοργανώνει μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων (1-13/6) το πρώτο Release Athens Festival. Από τους indie/folk Beirut και τον πολύ αγαπητό στην Ελλάδα Parov Stelar, μέχρι τη σπουδαία PJ Harvey και τους κορυφαίους post rockers Sigur Ros, συν μερικά ακόμα αξιόλογα «δεύτερα» ονόματα, το νεογέννητο φεστιβάλ επιχειρεί δυνατό μπάσιμο, με την ελπίδα βέβαια το κοινό να ανταποκριθεί αναλόγως.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τις μεγάλες, ανοιχτές συναυλίες του καλοκαιριού, εξίσου σημαντικοί είναι και οι μικρότεροι (και συνήθως πολύ πιο ατμοσφαιρικοί) ανοιχτοί και κλειστοί χώροι. «Μια μεγάλη –και ακατανόητη– απώλεια των πιο πρόσφατων ετών είναι το θέατρο του Λυκαβηττού, μια σκηνή στην οποία έχουν γίνει μερικές από τις σπουδαιότερες ζωντανές εμφανίσεις των τελευταίων δεκαετιών», επισημαίνει ο κ. Λώρης. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως τέτοιες, λιγότερο ογκώδεις από άποψη κοινού αλλά σίγουρα αναμενόμενες, εμφανίσεις, θα γίνουν από τους βετεράνους Gang of Four (3/4 στο Fuzz) και τους πιο «σκληρούς» Megadeth (5/6 στο Piraeus Academy) και Clutch (24/8 στο Gazi Music Hall).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή