Πλούτος και ποικιλία ελληνικών έργων

Πλούτος και ποικιλία ελληνικών έργων

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τέταρτη και τελευταία συναυλία του Κουαρτέτου L’Anima (beton, 28 Φεβρουαρίου) περιλάμβανε έργα πέντε Ελλήνων συνθετών. Ολοκληρώθηκε με το δεύτερο μέρος του Κουαρτέτου «Ο θάνατος και η κόρη» του Σούμπερτ, που οι μουσικοί αφιέρωσαν στον δάσκαλό τους, τον σημαντικό Ελληνα βιολονίστα Τάτση Αποστολίδη.

Επειτα από προτροπή του Αποστολίδη συνέθεσε επίσης ο Σάββας Ζάννας, το 1986, το 4ο Κουαρτέτο Εγχόρδων του, με το οποίο ξεκίνησε η βραδιά. Το έργο διαπνέεται από βαθύ λυρισμό, με επεισόδια συμπυκνωμένης έντασης. Ακολούθησαν οι «Παραλλαγές σε ένα θέμα του Περικλή Κούκου», σύνθεση του Κωνσταντίνου Γρηγορίου για κουαρτέτο εγχόρδων και πιάνο. Για την ερμηνεία του συνεργάστηκε με το L’Anima ο πιανίστας Δημήτρης Κούκος, γιος του συνθέτη. Το έργο έχει μορφή «θέματος με παραλλαγές» και ξεκινά με την έκθεση του βασικού μουσικού θέματος, μιας μελωδίας με την ξεκάθαρη υπογραφή του Περικλή Κούκου και αναφορές στα μπλουζ και στην τζαζ. Η μελωδία αυτή υπερισχύει στις πρώτες από τις συνολικά εννέα παραλλαγές, ενώ στις τελευταίες έχει κανείς την αίσθηση πως ο Γρηγορίου στρέφεται με αφοσίωση σε διάσημα πρότυπα του 20ού αιώνα (Σοστακόβιτς, Μπάρτοκ κ.ά.).

Σαφώς διακριτή, προσωπική φωνή διαθέτει ο Γιώργος Κουμεντάκης στο «Point of no return», κουαρτέτο που γράφηκε κατόπιν παραγγελίας του Κουαρτέτου Kronos και είναι εμπνευσμένο από ηχογραφήσεις σμυρναίικων τραγουδιών με τη ρεμπέτισσα Μαρίκα Παπαγκίκα. Σπαράγματα μελωδιών και χαρακτηριστικές λεπτομέρειες των αστικών τραγουδιών εντάσσονται οργανικά στη μουσική γλώσσα του συνθέτη, χωρίς τίποτε το διακοσμητικό ή περιττό. Ο ήχος του ακορντεόν, τον οποίο συνεισέφερε ο Ηλίας Σδούκος, αφήνοντας για λίγο τη βιόλα, προσθέτει στην ονειρική ατμόσφαιρα του έργου.

Το πρώτο Κουαρτέτο του Θόδωρου Αντωνίου γράφηκε όταν ο συνθέτης ήταν 24 ετών και μαρτυρεί τους πειραματισμούς του με την ατονικότητα αλλά και την πηγαία μελωδική του φλέβα. Δύναμη και λυρισμός συνυπάρχουν στο ενδιαφέρον  αυτό έργο, το οποίο  δόθηκε με σιγουριά από το L’Anima, το οποίο άλλωστε έχει ηχογραφήσει το σύνολο των Κουαρτέτων του Αντωνίου. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τέσσερα τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, τα οποία απέδωσε η υψίφωνος Μάιρα Μηλολιδάκη. Με το κουαρτέτο L’Anima  συνεργάστηκε ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης. Μουσική τρυφερή, απρόσμενης αθωότητας και λυρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή