Χειμαρρώδης ποιητικός διάλογος

Χειμαρρώδης ποιητικός διάλογος

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μπαρ γεμάτο καπνούς, ένας πολυέλαιος στη μέση της σκηνής και ένα μικρόφωνο συνθέτουν το σκηνικό του «Holy Beat», που παίζεται αυτές τις μέρες στο Bios. Ενα μουσικό ντουέτο, η Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου, στο μπάσο, και ο Πάνος Τσεκούρας, με το απόκοσμο theremin, συνοδεύουν τον Γιώργο Κισσανδράκη, τον Βασίλη Σαφό και τη Χριστίνα Γαρμπή –η οποία «προσγειώνεται» στη σκηνή με στολή αστροναύτη ως άλλη beatnik (Beat και Σπούτνικ)– στην ενσάρκωση των διαφορετικών πτυχών του ποιητή Αλεν Γκίνσμπεργκ, ενός από τους εκφραστές της λεγόμενης Beat Generation της Αμερικής του ‘50. Από εκεί και πέρα ξεκινά ένας χειμαρρώδης ποιητικός διάλογος μεταξύ των τριών ηθοποιών που βασίζεται στο γνωστό ποίημα του Γκίνσμπεργκ το «Ουρλιαχτό», το οποίο αποτέλεσε το σύμβολο μιας καταπιεσμένης γενιάς που έβγαινε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Αμερική του μακαρθισμού. «Είδα τα καλύτερα μυαλά της γενιάς μου χαλασμένα απ’ την τρέλα, λιμασμένα υστερικά γυμνά, να σέρνονται μέσ’ απ’ τους νέγρικους δρόμους την αυγή γυρεύοντας μια φλογισμένη δόση…», είναι οι πρώτοι στίχοι του «Ουρλιαχτού», που τους απαγγέλλουν οι ηθοποιοί σε μετάφραση του Αρη Μπερλή. Με εφαλτήριο το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο Αλεν Γκίνσμπεργκ, ο Τζακ Κέρουακ και ο Ουίλιαμ Μπάροουζ αποτέλεσαν την «Ιερή Τριάδα» της γενιάς Beat και μαζί τους συνδέθηκε ο Νιλ Κάσιντι, ο οποίος ενέπνευσε τον χαρακτήρα του Κέρουακ για το βιβλίο του «Στο Δρόμο» και θεωρείται συνδετικός κρίκος με τη γενιά των χίπις του ‘60.

Μια γεύση από το κλίμα της εποχής δίνει το ντοκιμαντέρ «Magic Trip» του Αλεξ Γκίμπνεϊ, με αποσπάσματα από το αυθεντικό βίντεο που γύρισε ο Κεν Κέσεϊ στη διάρκεια του ταξιδιού του με τον Νιλ Κάσιντι στο γνωστό Magic Bus το 1964.

​​«Holy Beat» στο Bios.Tesla, Πειραιώς 84, κάθε Δευτέρα και Τρίτη έως τις 19 Απριλίου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή