Μουσικές εξαίσιες

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΠ-ΡΟΚ

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ και B-MOVIES

Μια πυρκαγιά σ’ ένα σπιρτόκουτο

Inner-Ear

Ο Παύλος Παυλίδης είναι συνεπής στο ανοιξιάτικο ραντεβού του παρουσιάζοντας έναν ακόμα δίσκο, παρέα με τους μόνιμους συνοδοιπόρους του B-Movies. Πολύ πιο πλήρες και ποικίλο σε μουσικές ιδέες σε σχέση με τον μινιμαλιστικό «Διπλανό ουρανό», το νέο άλμπουμ κινείται στα γνώριμα μονοπάτια του δημιουργού του, με στίχους που αντλούν έμπνευση από κάθε γωνιά του συνειδητού και του ασυνείδητου, τα παραμύθια και βέβαια το ανεξάντλητο πεδίο των αναμνήσεων. Ο τίτλος, άλλωστε, «Μια πυρκαγιά σ’ ένα σπιρτόκουτο» είναι ενδεικτικός της εσωτερικής έντασης που κρύβει ο (φαινομενικά) φλατ τόνος των περισσότερων κομματιών. Ξεχωρίζουν το ομώνυμο του άλμπουμ καθώς και τα «Στις ακτές του παραδείσου» και «Ο πύργος του ποτέ».

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

ΡΟΚ

THE LAST SHADOW PUPPETS

Everything You’ve Come to Expect

Domino

Οκτώ χρόνια πριν, οι The Last Shadow Puppets είχαν κυκλοφορήσει το εκρηκτικό «The Age of the Understatement» και είχαν κάνει χαμό. Εκτοτε οι δύο ηγετικές φιγούρες των LSP επέστρεψαν στις δουλειές τους: ο Alex Turner στους ιδιαίτερα επιτυχημένους Arctic Monkeys και ο Miles Kane, πρώην φρόντμαν των The Rascals, σε όχι και τόσο ενδιαφέροντα σόλο μονοπάτια. Για να ενωθούν ξανά στο πολυαναμενόμενο «Everything You’ve Come to Expect», που δοκιμάζει το δημιουργικό δίδυμο σε νέα μονοπάτια (κάτι που προκάλεσε και μια αμηχανία). Είναι στιγμές που κλίνουν προς τη soul, άλλοτε φορτίζουν με ηλεκτρισμό μπαλάντες, άλλοτε παίζουν χαρωπή ροκ, μα πιο πολύ θυμίζουν Arctic Monkeys.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Φύλαξα τ’ όνειρο

ΜΙΝΟS – ΕΜΙ

Δεν πετυχαίνουν πάντα οι διασκευές, ειδικά τραγουδιών όπως αυτά του Μίκη Θεοδωράκη που ακούγονται σε αυτό το διπλό άλμπουμ. Αλλα γνωστά και άλλα λιγότερο, ταυτίστηκαν με άλλους καιρούς, με διεκδικήσεις και προσδοκίες, άλλα αισθήματα και ερμηνείες. Ομως, όταν σέβεται κανείς το αρχικό υλικό, τον λόγο των ποιητών κι έχει μια νέα ματιά, μπορεί να ξαναφέρει τα τραγούδια στη ζωή μας, κυρίως να τα γνωρίσει στη νέα γενιά. Η Μαρία Φαραντούρη, στην οποία ανήκει η ιδέα, θέλησε να κάνει ένα δώρο με τους δημιουργούς που επέλεξε –Αλκίνοο Ιωαννίδη, Σωκράτη Μάλαμα και Γιάννη Χαρούλη– στον Μίκη Θεοδωράκη. Ξεδίπλωσε το κρυμμένο ταλέντο της μουσικής παραγωγού, διάλεξε διαφορετικές γενιές και σχολές να «ξανακοιτάξουν» τα τραγούδια του συνθέτη, και όλοι τους ξαφνιάζουν ευχάριστα τον ακροατή, φλερτάροντας άλλοτε με την τζαζ κι άλλοτε με την παράδοση, χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς σε τραγούδια όπως ο «Ναυαγός», «Αυτοί που θα ’ρθουν μια βραδιά» κ.ά.

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

ΚΛΑΣΙΚΗ

BACH

Complete Sacred Cantatas

Masaaki Suzuki

BIS 9055

O μουσικός κόσμος αναθεώρησε πολλά στερεότυπα όταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 μερικές από τις καλύτερες καταγραφές θρησκευτικών έργων του Μπαχ πραγματοποιούνταν από το Bach Collegium της εξωτικής Ιαπωνίας υπό τη διεύθυνση του Μασαάκι Σουζούκι. Οι Ιάπωνες άρχισαν να ηχογραφούν το σύνολο από τις περίπου διακόσιες σωζόμενες θρησκευτικές καντάτες του Μπαχ το 1995 και ολοκλήρωσαν το έργο τους 19 χρόνια αργότερα, έχοντας αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από τον παγκόσμιο Τύπο. Τις ερμηνείες χαρακτηρίζουν τεχνική τελειότητα, στυλιστική γνώση, απίστευτη ζωντάνια και ερμηνευτικό βάθος. Οι ηχογραφήσεις δεν αποτελούν μονάχα δισκογραφικό άθλο που ξεπερνά τις 63 ώρες μουσικής, αλλά και ποιοτικά αναμφισβήτητη πρώτη επιλογή.

Ν. Α. ΔΟΝΤΑΣ

ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΗ

Μια Συμφωνία για την Ιθάκη

Συλλογικό

Feelgood Records

H συγκεκριμένη κυκλοφορία δημιουργήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας της θεραπευτικής κοινότητας «Ιθάκη» του ΚΕΘΕΑ, δεν πρόκειται ωστόσο απλώς για μια επετειακή έκδοση. Και αυτό γιατί τα 16 κομμάτια της αποτελούν ένα εξαιρετικό σύνολο ορχηστρικών εκτελέσεων γνωστών και αγαπημένων συνθέσεων, τις περισσότερες από τις οποίες για πρώτη φορά έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε με αυτό τον τρόπο. Χάρη στη συνεργασία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και πολλών σπουδαίων ερμηνευτών (Δήμητρα Γαλάνη, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννης Κότσιρας, Vassilikos κ.ά.) τραγούδια όπως τα «Ονειρο ήτανε», «Αυγουστος», «Η Δημοσθένους λέξις», «Συννεφιασμένη Κυριακή» και πολλά άλλα αποκτούν μια νέα, όμορφη διάσταση που αξίζει να ανακαλύψουμε.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή