Κι αν τους αντέξει το σκοινί…

Κι αν τους αντέξει το σκοινί…

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη αυτής της κρίσης θα περίμενε κανείς ότι το φετινό καλοκαίρι θα μας επεφύλασσε πολύ λίγες συναυλίες. Αλλά να που οι καλλιτέχνες και τα δημοφιλή γκρουπ που έρχονται από το εξωτερικό  είναι ανέλπιστα πολλά, σε μια αγορά μικρή, που στενεύεται περισσότερο από ποτέ άλλοτε… Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το ερώτημα: Μπορούν τόσες παραγωγές να αντέξουν και να αποδώσουν οικονομικά, τη στιγμή που μεγάλο μέρος του κοινού δυσκολεύεται να πληρώσει χρήματα όχι μόνο  για τη διασκέδαση  αλλά για  την ίδια την επιβίωσή του; Γιατί, βέβαια, δεν είναι μόνον οι μετακλήσεις καλλιτεχνών από το εξωτερικό.  Πολλοί είναι και οι Ελληνες καλλιτέχνες που εξορμούν το καλοκαίρι ανά την Ελλάδα.

Παρότι πέρασαν οι καιροί της σπατάλης, δεν ξεπεράστηκαν εντελώς οι παλιές συνήθειες. Οι αμοιβές που ζητούν ακόμη κάποιοι Ελληνες τραγουδοποιοί και ερμηνευτές παραμένουν υπερβολικές. Σε μια αγορά στην οποία, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, «μόνο το 10% θα δουλέψει» το φετινό καλοκαίρι.

Ούτε οι δυσκολίες του περασμένου χειμώνα έγιναν μάθημα. Τα λάιβ σε μουσικές σκηνές και πίστες συρρικνώθηκαν σε εμφανίσεις μία φορά την εβδομάδα. Ενώ η συνήθεια που έφερε μαζί της η οικονομική κρίση, να μετακινούνται, δηλαδή, οι μουσικοί και οι τραγουδιστές κάθε βράδυ σε άλλον τόπο και χώρο, έγινε πια καθεστώς. Σε μια τέτοια περίοδο δεν μπορεί οι τιμές των εισιτηρίων να ξεπερνούν τα 10 με 12 ευρώ. Οι απαιτήσεις δεν βοηθούν ούτε τα γραφεία παραγωγής, αφού στην ουσία η μια συναυλία «χτυπάει» την άλλη στις «πιάτσες» έξω από την Αθήνα.

Το κόστος μιας συναυλίας των μεγάλων ονομάτων υπολογίζεται γύρω στα 8.000 με 9.000 ευρώ (με το μεγαλύτερο μερίδιο αμοιβής να πηγαίνει στο πρώτο όνομα), ενώ των μικρότερων ονομάτων περίπου στα 3.000 ευρώ. Κοστολόγια που αναλογούν σε εισιτήρια των 10 ευρώ. Στις περιπτώσεις που το εισιτήριο είναι μεγαλύτερο, το κοινό πληρώνει κάποιες απαιτήσεις που δεν συμβαδίζουν με τους δύσκολους καιρούς.

Ποιες παραγωγές, λοιπόν, και πώς θα αντέξουν τους επόμενους μήνες; Τόσο στον τομέα αυτό όσο και σε πολλούς άλλους, ζωτικότερους, θα ζήσουμε, απ’ ό,τι φαίνεται, ακόμα ένα καλοκαίρι ανασφάλειας και εκκρεμοτήτων. Με την ανθρώπινη ανάγκη για μιαν ανάσα από την κρίση να εκφράζεται μπρος στην ίδια μουσική σκηνή που η κρίση προ πολλού κλονίζει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή