Η φωνή της φάλαινας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπάει η πρώτη νότα· ακούγεται το πρώτο φαλτσάρισμα του Τομ Γιορκ· ο «βρώμικος» ήχος των Radiohead είναι ξανά εδώ. Είναι δύσκολο ν’ αρνηθείς ότι αυτή η μπάντα από το Oxfordshire της Βρετανίας, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, είναι από τις πιο πρωτοπόρες του πλανήτη και ότι ο φρόντμαν τους είναι ένας ιδιοφυέστατος καλλιτέχνης.

Το «A Moon Shaped Pool» είναι το ένατο άλμπουμ των Τομ Γιορκ, Τζόνι Γκρίνγουντ, Κόλιν Γκρίνγουντ, Εντ Ο’Μπράιεν και Φιλ Σέλγουεϊ, και είναι το πιο σκοτεινό τους νανούρισμα έως τώρα. Είναι μια πορεία που συνδέει τον ήχο της μπάντας με τον κόσμο, είναι μία βουρκωμένη ανατομία της αγωνίας του σύγχρονου ανθρώπου. Κάθε κομμάτι από τα έντεκα του δίσκου, από το «Burn The Witch» ώς το «ξαναπειραγμένο» «True Love Waits», με ενδιάμεση στάση στο επιθετικά τρυφερό «Ful Stop» και το αδάμαστο «Present Tense», είναι μία μικρή παύση αναστοχασμού και απόλυτης ερωτικής καύσης.

Οι κιθάρες, τα πλήκτρα, τα μπάσα, όλα τα όργανα, ακόμα και η οργανική, βαθιά φωνή του Τομ Γιορκ είναι μια νέα πεζοπορία στη μουσική τους. Η βουτιά που κάνει το νέο άλμπουμ στις μπαλάντες –βγαλμένες, λες, ξανά από ένα υπόγειο– προχωρούν το πειραματικό χάος των Radiohead στον ήδη γνωστό υποφωτισμένο τους κόσμο. Πέντε χρόνια μετά το «King of Limps» και 24 χρόνια μετά το «Creep», οι Radiohead, τα ώριμα πλέον παιδιά από το Aμπιγκντον, δεν έπαψαν να επιβεβαιώνουν ότι η μουσική δεν είναι μόνον οι σπουδαίες νότες και οι βαθείς στίχοι – είναι, κυρίως, η συνωμοσία που δημιουργεί ο καλλιτέχνης με τον ακροατή του.

Παραφράζοντας έναν στίχο του Γιάννη Αντιόχου, από τη συλλογή του «Curriculum Vitae» (εκδ. Μελάνι, 2006): «Η Μπιορκ μιμείται τη φωνή της φάλαινας», σκέφτομαι ότι ο Τομ Γιορκ έχει τη φωνή της φάλαινας· και οι Radiohead πλέουν στον δικό τους ωκεανό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή