Michel Camilo, Robin McKelle στο Gazarte

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα Μαΐου, και οι περισσότερες μουσικές σκηνές της Αθήνας ανοίγουν τις ταράτσες τους και μπαίνουν σε καλοκαιρινούς ρυθμούς. Το ίδιο και το Gazarte, το οποίο διοργανώνει τρία μεγάλα –και διαφορετικά μεταξύ τους– λάιβ μέχρι το τέλος του μήνα. Το σπουδαιότερο από αυτά είναι το Σάββατο 21/5, όταν και ο διάσημος πιανίστας, συνθέτης και παραγωγός Michel Camilo έρχεται στην Αθήνα και στο Theater Stage για να μας μεταφέρει λίγη από τη γοητεία της λάτιν-τζαζ μουσικής σκηνής. Κάτοχος Grammy, Latin Grammy και Emmy, o Δομινικανός καλλιτέχνης είναι διάσημος για τις ζωντανές εμφανίσεις του, στις οποίες η δεξιοτεχνία και οι αρμονίες της τζαζ συναντούν το πάθος, τη φαντασία, τον ενθουσιασμό και την αγάπη για ζωή των ρυθμών της Καραϊβικής. Βασικές επιρροές του είναι ο Τσικ Κορία, ο Κιθ Τζάρετ, ο Οσκαρ Πίτερσον, ο Μπιλ Εβανς και ο Αρτ Τέιτουμ.

Ο Michel Camilo ωστόσο δεν είναι μόνο τζαζ πιανίστας. Το υπόβαθρό του της κλασικής μουσικής, το οποίο απέκτησε από πολύ νεαρή ηλικία, τον βοήθησε αργότερα στην καριέρα του τόσο σε συνθετικό όσο και σε ερμηνευτικό επίπεδο. Η τζαζ πάντως τον κέρδισε με έναν τρόπο που ο ίδιος περιγράφει πολύ χαρακτηριστικά ως εξής: «Την πρώτη φορά που άκουσα τζαζ ήμουν 14 και μισό. Ηταν ο μεγάλος Αρτ Τέιτουμ στο ράδιο και έπαιζε το σόλο πιάνο του “Tea for Two”. Αμέσως τράβηξε την προσοχή μου. Το μόνο που ήθελα ήταν να το απορροφήσω τελείως, να μάθω να παίζω με αυτό το στυλ. Τότε έμαθα ότι αυτό είναι τζαζ». Από το 1984 που κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ «Why Not? » μέχρι σήμερα, η δισκογραφία του μετράει δεκάδες προσωπικές δουλειές και ακόμα περισσότερες συνεργασίες, πολλές από τις οποίες με κορυφαία ονόματα του χώρου.

Του Michel Camilo, προηγείται ένας φόρος τιμής. Συγκεκριμένα αυτός στον Ντέιβιντ Μπόουι, απόψε (15/5) στο Roof Stage, με τη συμμετοχή πολλών αξιόλογων καλλιτεχνών της εγχώριας μουσικής σκηνής, όπως οι Theodore, Θοδωρής Μαυρογιώργης, Tolis Fasois, George Gaudy κ.ά. Ολοι μαζί φτιάχνουν ένα πρόγραμμα με τα πιο αντιπροσωπευτικά κομμάτια του μεγάλου εκλιπόντος, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις μουσικές του μεταμορφώσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση των προσφύγων, υπό την αιγίδα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Από το αποψινό βράδυ, στο φινάλε της άνοιξης (29/5), όταν στη σκηνή του Gazarte θα ανεβεί η ονειρική Robin McKelle. Η ταλαντούχος καλλιτέχνις συνδέει με ευφυή τρόπο τζαζ, μπλουζ, σόουλ και ποπ ήχους, μέσα από τους οποίους ξεπηδούν μεγάλες «κυρίες» όπως η Ελα Φιτζέραλντ, η Αρίθα Φράνκλιν, η Τίνα Τέρνερ, η Μπάρμπρα Στράιζαντ και η Τζάνις Τζόπλιν. Στην εμφάνισή της στο Gazarte αναμένεται να ακούσουμε και το νέο της άλμπουμ με τίτλο «The Looking Glass», το οποίο θεωρείται και η ωριμότερη ώς τώρα δουλειά της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή