Συναυλιακό καλοκαίρι από… άνοιξη

Συναυλιακό καλοκαίρι από… άνοιξη

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά τα συναυλιακά ραντεβού αυτού του καλοκαιριού, ωστόσο η καλύτερη αρχή γίνεται από την… άνοιξη. Ο λόγος βέβαια για τους μάστορες του μελαγχολικού ποπ-ροκ ιδιώματος Tindersticks, οι οποίοι θα μας επισκεφθούν για δύο συναυλίες στις 25 και 26 του μήνα, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Λιγότερο από μια εβδομάδα πριν και με την «Μπαλάντα των Tindersticks» να συνοδεύει τις τελευταίες μέρες τη σκέψη μας, συνομιλούμε τηλεφωνικά με τον Στούαρτ Στέιπλς, τον εμβληματικό επικεφαλής της βρετανικής μπάντας που πλέον μετράει 20 χρόνια δημιουργίας.

«Είναι πάντα ωραίο να παίζεις δύο βράδια στη σειρά αντί για ένα. Εξοικειώνεσαι με τον χώρο και επικοινωνείς καλύτερα με το κοινό, το οποίο ελπίζουμε να καταφέρουμε να ταξιδέψουμε στα μέρη που θέλουμε. Το μόνο που χρειάζεται άλλωστε είναι ανοιχτό μυαλό…» μας λέει ο Στέιπλς. Ο ίδιος όπως και η μπάντα του γενικότερα είναι γνωστοί για την ικανότητά τους να πειραματίζονται και να εξερευνούν νέα πεδία, τόσο στα λάιβ όσο και στη δισκογραφία τους. Τελευταία απόδειξη το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, «The Waiting Room», το οποίο περιέχει μουσικές «ενέσεις» από τον χώρο της άφρο/σόουλ και της ηλεκτρονικής ενώ συνοδεύεται και από μια σειρά συμβολικών βίντεο, δημιουργημένων από ανεξάρτητους κινηματογραφιστές.

«Το να γράφεις μουσική είναι σαν να επισκέπτεσαι μια νέα χώρα. Πειραματίζεσαι με μια ιδέα και της δίνεις περιεχόμενο, κάθε μέρα κι από λίγο. Στο “Were we once lovers? ”, για παράδειγμα, τα ηλεκτρονικά στοιχεία είναι μέρος μιας συνολικής, ρέουσας προσέγγισης, η οποία αρχικά ήρθε κάπως ασυνείδητα. Στη συνέχεια έρχεται το συνειδητό κομμάτι της επεξεργασίας κ.ο.κ. Οσο για τα βίντεο, ανέκαθεν θεωρούσα συναρπαστικό να δουλεύεις με σκηνοθέτες, έχουν ένα σωρό ενδιαφέρουσες ιδέες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το άλμπουμ χρειάζεται τα βίντεο για να λειτουργήσει. Απλά τα δύο μέρη “συνομιλούν” μεταξύ τους, επιχειρώντας ένα παραπάνω άνοιγμα προς το κοινό». Οι Tindersticks πάντως έχουν από παλιά σχέσεις με το σινεμά –ή, καλύτερα, με μια εκπρόσωπό του– αφού έχουν συνθέσει μουσική για αρκετές από τις ταινίες της Γαλλίδας σκηνοθέτιδος Κλερ Ντενί. Ο Στούαρτ Στέιπλς επιβεβαιώνει αυτή την προτίμηση: «Στην πραγματικότητα αυτό που μας αρέσει είναι να συνεργαζόμαστε με την Κλερ, που είναι ένας εκπληκτικός άνθρωπος και έχει όλους αυτούς τους διαφορετικούς τρόπους να προσεγγίζει μια ιδέα. Κατά τα άλλα, έχω πολλούς φίλους που συνθέτουν μουσική για ταινίες και διαπρέπουν σε αυτό. Εγώ δεν θα μπορούσα να το κάνω, το βρίσκω κάπως βαρετό».

Ακούγοντας τις μουσικές των Tindersticks και έχοντας στον νου τον ιδιότυπο εκλεκτικισμό που χαρακτηρίζει σχεδόν όλες τις δουλειές τους, θα περίμενε κανείς ο επικεφαλής τους να είναι μάλλον επικριτικός ως προς τη σύγχρονη ποπ (με την έννοια της δημοφιλίας) μουσική παραγωγή. Εκείνος, ωστόσο, μας λέει περίπου τα αντίθετα: «Η αλήθεια είναι πως τον περασμένο χρόνο άκουσα και αγόρασα μουσική που με εντυπωσίασε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και μιλάω για όλα τα είδη – το χιπ χοπ του Κέντρικ Λαμάρ για παράδειγμα ήταν υπέροχο. Για να είμαι ειλικρινής, βρισκόμαστε σε μια δημιουργική στιγμή της μουσικής που νιώθω να μας αντιπροσωπεύει ως μπάντα πολύ περισσότερο από εκείνη του ξεκινήματός μας. Ξέρεις, όλοι μιλούν με νοσταλγία για τα ’90s και πόσο ωραία ήταν η μουσική τότε. Εγώ νομίζω πως τώρα είναι καλύτερη. Υπάρχει σίγουρα μεγαλύτερη ποικιλία και, προσωπικά, βρίσκω πολύ περισσότερους ανθρώπους με μουσική σκέψη πιο κοντά στη δική μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή