NAXOS, Φλάνδρα και Ακαδημία Νέων Μουσικών για την ΚΟΑ

NAXOS, Φλάνδρα και Ακαδημία Νέων Μουσικών για την ΚΟΑ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίπου δύο εβδομάδες ξεκινά η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την ηχογράφηση της Πρώτης Συμφωνίας του Μίκη Θεοδωράκη, η οποία σηματοδοτεί την επανέναρξη της συνεργασίας της με τη δισκογραφική εταιρεία NAXOS, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της ορχήστρας, Στέφανος Τσιαλής. Επειτα από μια περίοδο δισκογραφικής σιγής, η αρχαιότερη ορχήστρα της χώρας επανέρχεται δυναμικά στον χώρο των ηχογραφήσεων και θα ενισχύσει τη σειρά Greek Classics της NAXOS –η οποία είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία του πρώην διευθυντή της Βύρωνα Φιδετζή– με έργα των Νίκου Σκαλκώτα, Γιάννη Χρήστου και Δημήτρη Μητρόπουλου. Η νέα σεζόν ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την ΚΟΑ και περιλαμβάνει τη συμμετοχή της ορχήστρας στο φθινοπωρινό Φεστιβάλ της Φλάνδρας και την πιλοτική λειτουργία της Ακαδημίας Νέων Μουσικών με την αρωγή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μια χρόνια επιδίωξη της ορχήστρας. Οι ακροάσεις για τους 18 πρώτους νέους μουσικούς εγχόρδων και κρουστών θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, την εκπαίδευσή τους θα αναλάβουν μουσικοί της ΚΟΑ και στις επόμενες δύο χρονιές θα προστεθούν τα πνευστά και τα υπόλοιπα μουσικά όργανα ώστε η Ορχήστρα Νέων να είναι σε θέση να δώσει μια συναυλία από κοινού με την ΚΟΑ. «Ελπίζουμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης και μετά τα πρώτα τρία χρόνια. Πιστεύουμε στην Ακαδημία Νέων και δεν θα την αφήσουμε να χαθεί», υπογράμμισε ο κ. Τσιαλής.

Ενισχυμένη με έξι νέους μόνιμους μουσικούς –κατεβάζοντας τον αριθμό των κενών οργανικών θέσεων σε 13– και έχοντας μετακομίσει στα νέα της γραφεία στο Μέγαρο Μουσικής, η ΚΟΑ ετοιμάζεται να υποδεχθεί το καλοκαίρι στο Ηρώδειο τον πιανίστα Αλέν Λεφέβρ και τον 23χρονο ταλαντούχο συνθέτη Ορέστη Παπαϊωάννου, τον κορυφαίο μαέστρο κινηματογραφικής μουσικής Φρανκ Στρόμπελ για το αφιέρωμα «Φεντερίκο Φελίνι και Νίνο Ρότα» και βέβαια τον διάσημο αρχιμουσικό Βλαντιμίρ Ασκενάζι και τον διακεκριμένο κλαρινετίστα και γιο του, Ντιμίτρι, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ θα συμμετάσχει και στο Γκαλά Οπερας που διοργανώνει το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τον βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά και τον σολίστ Γιάννη Χριστόπουλο υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Ο κ. Τσιαλής αναφέρθηκε στην «έκρηξη» των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ορχήστρας, τα σύνολα της οποία βρέθηκαν σε δεκάδες σχολεία νησιών του Αιγαίου, ενώ σημείωσε τη σημασία των συνεργασιών και συνεργιών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μπενάκη, το Ιδρυμα Θεοχαράκη και το Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς Ο κ. Τσιαλής μπορεί να μην «γκρίνιαξε» όπως είπε στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, έδωσε όμως την εικόνα μιας ορχήστρας υψηλού επιπέδου, που προχωρεί μπροστά και εξελίσσεται στο εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον όπου καλείται να δημιουργήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή