Η ματαιωμένη «Κάρμεν» του Στίβεν Λάνγκριτζ επιστρέφει πιο πολιτική

Η ματαιωμένη «Κάρμεν» του Στίβεν Λάνγκριτζ επιστρέφει πιο πολιτική

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Κάρμεν είναι μια ιστορία για το σήμερα», λέει ο Στίβεν Λάνγκριτζ, ο Βρετανός σκηνοθέτης, που στη νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τείνει να υπογραμμίζει τα «επίκαιρα θέματα» των ορίων, της φτώχειας και της ελευθερίας. Η «Κάρμεν» κάνει πρεμιέρα την Κυριακή στο Ηρώδειο (με τον Λουκά Καρυτινό να διευθύνει την ορχήστρα της ΕΛΣ) και το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την περυσινή ματαίωση των παραστάσεων λόγω απεργίας ίσως έδωσε την ευκαιρία στον Στίβεν Λάνγκριτζ να δώσει μία ακόμη πιο «πολιτική» Κάρμεν.

Οι μετακινήσεις πληθυσμών το τελευταίο έτος προς την Ευρώπη δίνουν βαθύτερη πολιτική ανάγνωση σε αυτήν την όπερα του 1875, που, όταν την έγραψε ο Ζορζ Μπιζέ, δίχασε για τη μουσική και θεματική καινοτομία. Η συνομιλία με υβριδικές μουσικές σχολές που διεκδικούν πρωτεύοντα ρόλο καθώς και η αναβίβαση του κόσμου των φτωχών στο επίκεντρο της δράσης υπήρξαν τομές για το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα.

Ωστόσο, η «Κάρμεν», πέραν από την όποια προσωπική ανάγνωση, πέραν από την επιθυμία του σκηνοθέτη να τη μετακινήσει στη σύγχρονη εποχή για να υπογραμμίσει την επικαιρότητα μιας διαχρονικής συνθήκης, παραμένει μία όπερα μελωδική, ευχάριστη με θεαματικές εναλλαγές και αβανταδόρικους ρόλους. Κάρμεν θα είναι η Ισραηλινή μεσόφωνος Ρινάτ Σαχάμ που θεωρείται υποδειγματική στον ρόλο διεθνώς. Στη δεύτερη διανομή, η Γαλλίδα Ζεραλντίν Σοβέ (που έχει τραγουδήσει «Κάρμεν» στην Αρένα της Βερόνας). Τον ρόλο του Δον Χοσέ ερμηνεύει ο Ιταλοαμερικανός τενόρος Λεονάρντο Καπάλμπο (που έχει συνεργαστεί και πάλι με την ΕΛΣ, στην «Μποέμ») και στη δεύτερη διανομή ο Δημήτρης Πακσόγλου. Τον ρόλο του Εσκαμίγιο ερμηνεύουν εναλλάξ οι βαρύτονοι Διονύσης Σούρμπης και Ομάρ Καμάτα. Στον ρόλο της Μικαέλα, οι υψίφωνοι Σαϊόα Ερνάντεθ και Αννα Στυλιανάκη. Επίσης, οι Πέτρος Μαγουλάς, Διονύσης Τσαντίνης, Νίκος Κοτενίδης, Μαρία Μητσοπούλου, Μαρία Κόκκα, Ελένη Δάβου, Διαμάντη Κριτσωτάκη, Κωστής Ρασιδάκις, Γιάννης Σελητσανιώτης, Αλέξανδρος Τσιλογιάννης και Χρήστος Κεχρής.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του διακεκριμένου Γιώργου Σουγλίδη. Διεύθυνση Χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας: Μαρία Κατσούλη.

Το Σάββατο 23 Ιουλίου (9 μ.μ.) η Λυρική διαθέτει 1.500 δωρεάν θέσεις για ανέργους στη γενική δοκιμή της παράστασης. Η διανομή των δελτίων εισόδου γίνεται στα ταμεία του Ολύμπια σήμερα (2 μ.μ.-9 μ.μ.) και αύριο (10 π.μ.-5 μ.μ.).

Ηρώδειο, 24, 26, 27, 29 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή