H νέα εποχή μιας ιστορικής ορχήστρας

H νέα εποχή μιας ιστορικής ορχήστρας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H «πρωτιά» που έφερε πρόσφατα στην Κέρκυρα και στην Ελλάδα η Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» μέσα από την περίφημη Musikverein της Βιέννης, εξέπληξε πολλούς και προκάλεσε συγκίνηση. Στην Κέρκυρα, η Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» είναι θεσμός με πορεία άνω των 125 χρόνων, αλλά το θετικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια η Εταιρεία, ως ένας μουσικός, εκπαιδευτικός οργανισμός, είναι προσανατολισμένη στο μέλλον διεκδικώντας ρόλο στην παραγωγή μουσικών και νέου ρεπερτορίου. Για τους ανθρώπους που γνωρίζουν την αθόρυβη δουλειά στους κόλπους της Εταιρείας, η βράβευση στο World Orchestra Festival 2016, στη Βιέννη, είναι η αναγνώριση ενός συνεπούς έργου.

«Tα τελευταία χρόνια συντελείται μια συστηματική προσπάθεια στην ορχήστρα» λέει ο κ. Γεράσιμος Μουρμούρης, μέλος του Δ.Σ. της Φ. Ε. «Μάντζαρος». Από το 2013, όταν ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση ο τρομπετίστας Σωκράτης Ανθης (ο οποίος στη Βιέννη τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο Εξέχοντος Μουσικού), οργανώθηκε σε ορθολογική βάση σειρά έργων. Η αποκατάσταση της ιστορικής έδρας, κτίριο του 17ου αιώνα, οικία του Νικηφόρου Θεοτόκη, με εργασία που παρείχε αφιλοκερδώς ο κ. Γεράσιμος Μουρμούρης, ως πολιτικός μηχανικός, επετεύχθη χάρη στην έγκαιρη ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2007-13. Η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου προχώρησε, με απασχόληση φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου, υπό τον Κώστα Καρδάμη, και απέδωσε δύο καρπούς.

Οπως εξηγεί ο κ. Γεράσιμος Μουρμούρης, στη διάρκεια της καταγραφής του αρχείου εντοπίστηκε η «χαμένη» όπερα του Σπύρου Σαμάρα «Flora Mirabilis» (για την οποία έχει δείξει ενδιαφέρον η Λυρική Σκηνή) και η χειρόγραφη παρτιτούρα της όπερας «Ο Υποψήφιος Βουλευτής» (1867) του Κερκυραίου συνθέτη Σπυρίδωνος Ξύνδα.

Για τον Σωκράτη Ανθη, που μετά τη συνταξιοδότησή του από την πολυετή θητεία του σε συμφωνικές ορχήστρες στην Αθήνα, επέστρεψε δυναμικά στη γενέτειρά του (αν και συνεχίζει να διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών), «η Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος, παρότι είναι κατά βάση ένα ερασιτεχνικό σωματείο, αποκτά επαγγελματικά χαρακτηριστικά». Το Δ.Σ. έχει ενισχυθεί και με ικανούς μουσικούς, όπως τον Σπύρο Ρουβά και τον Σπύρο Μαυρόπουλο. Η παράδοση της Κέρκυρας στα πνευστά είναι γνωστή, γι’ αυτό «και πολλά μέλη της Φιλαρμονικής Εταιρείας Μάντζαρος ενισχύουν ορχήστρες της Αθήνας. Η μουσική τρέχει στις φλέβες μας», λέει ο κ. Σωκράτης Ανθης. Εχει ενδιαφέρον η πρωτοβουλία της Φιλαρμονικής να προκηρύξει για το 2017 διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης έργων για μπάντα. Θα είναι μία ενεργός παρουσία της «Μάντζαρος» στη διεθνή σκηνή, όχι άσχετη με την προγραμματισμένη άφιξη στην Κέρκυρα τον Νοέμβριο του φημισμένου Ολλανδού συνθέτη Jacob de Haan, που θα ερμηνεύσει δικά του έργα.

Ολη αυτή η ζύμωση, όπως τονίζει ο κ. Γεράσιμος Μουρμούρης, κορυφώνεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που εντάσσει ετησίως περίπου 120 νέους σπουδαστές. «Αν υπολογίσει κανείς ότι οι σπουδές είναι τριετείς, τότε στη σχολή έχουμε κάθε χρόνο περί τα 300 – 350 παιδιά που σπουδάζουν». Τα μαθήματα είναι δωρεάν. Η Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» ενισχύεται με 4.000 ευρώ ετησίως από το Ιδρυμα Κωστόπουλου και –κατά τα λοιπά– στηρίζεται στις συνδρομές των περίπου 450 μελών της (η συνδρομή είναι 50 ευρώ). «Οι ανάγκες είναι μεγάλες, αλλά συνεχίζουμε», λέει ο κ. Γεράσιμος Μουρμούρης. Ηδη, έχει δημιουργηθεί ειδικό τμήμα για σπουδαστές ΑμεΑ και έχουν ξεχωρίσει ταλέντα.

Η Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος», που είναι ελάχιστα χρόνια νεότερη της παλαιάς Φιλαρμονικής της Κέρκυρας, έχει προγραμματίσει χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης, και έχει προσκληθεί στην παρέλαση της ομογένειας στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο 2017. Του χρόνου υπάρχει και συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Πάφου, που θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. «Οι δυνατότητες είναι ανεξάντλητες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή