Το Φεστιβάλ Γ. Α. Παπαϊωάννου, θεσμός μουσικής παιδείας στην Καβάλα

Το Φεστιβάλ Γ. Α. Παπαϊωάννου, θεσμός μουσικής παιδείας στην Καβάλα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέο δυναμισμό επιστρέφει το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου στην Καβάλα από σήμερα 25 Αυγούστου έως 13 Σεπτεμβρίου, με μία πλούσια βεντάλια εκδηλώσεων, εκλεκτών προσκεκλημένων και εργαστηρίων. Στη 17η, φέτος, χρονιά του το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου, προς τιμήν του εξέχοντος Καβαλιώτη συνθέτη και παιδαγωγού Γ. Α. Παπαϊωάννου (1910-1989), έχει εξελιχθεί σε πολιτιστικό θεσμό της πόλης, στηρίζεται από τον δήμο και το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας και οργανώνει ένα εκπαιδευτικό, μουσικό και αισθητικό δίκτυο με σολίστ, δασκάλους και μαθητές.

Η Κορίνα Βουγιούκα, σολίστ κλασικής κιθάρας, είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια, ένας άνθρωπος εμπνευσμένος και αφοσιωμένος στην ανάπτυξη του Φεστιβάλ. Από πέρυσι είχε αρχίσει το άνοιγμα του Φεστιβάλ προς άλλες τέχνες, και φέτος, όπως μας λέει η Κορίνα Βουγιούκα, οι εκδηλώσεις «είναι επικεντρωμένες στη σχέση της μουσικής με τον χορό και την κίνηση. Δίνεται σημασία στην ανάδειξη της σχέσης της μουσικής με άλλες μορφές τέχνης και επιχειρείται να απευθυνθεί στο κοινό μέσα από τις πολλαπλές διόδους που προσφέρουν αυτού του είδους οι παραστάσεις».

Από τις αφίξεις που αναμένονται φέτος στην Καβάλα είναι και αυτή της εξαιρετικής σοπράνο Αλεξίας Βουλγαρίδου (που έχει καταγωγή από την πόλη). Θα δώσει Masterclass Οπερας, το οποίο θα καταλήξει σε συναυλία την 1η Σεπτεμβρίου στο Κινηματοθέατρο Οσκαρ. Σημαντική πρωτοβουλία του Φεστιβάλ είναι και ο 1ος Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης για παραδοσιακά όργανα και ορχήστρα δωματίου (στη μνήμη του Γ. Α. Παπαϊωάννου) που θα ολοκληρωθεί και αυτός με μία συναυλία στο «Οσκαρ», στις 30 Αυγούστου, με σύμπραξη ερμηνευτών παραδοσιακών οργάνων με την ορχήστρα δωματίου Contra Tempo (υπό τον Βλαδίμηρο Συμεωνίδη). Oλα αυτά απηχούν το πνεύμα παιδαγωγικής του Γ. Α. Παπαϊωάννου, το άνοιγμα στους νέους, στις ευκαιρίες, στην ώσμωση της δημιουργικότητας.

Πάνω από 50 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα δώσουν έναν άλλον αέρα στην Καβάλα αυτήν την περίοδο. Οπως λέει και ο κ. Χαράλαμπος Γ. Κουφατζής, πρόεδρος Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, επιθυμία είναι «να έρθουν σε επαφή όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά με την κλασική μουσική, να επιθυμήσουν να εκπαιδευτούν σε αυτή και από αυτή».

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα είναι στο Φεστιβάλ, ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας, η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα, η χορογράφος και media artist Τζένη Αργυρίου, η σοπράνο Σοφία Μιχαηλίδου, ο χορευτής Γιώργος Παπαθανασίου, η ελβετική ομάδα χορού Somafon, o χορευτής Γιάννης Εμμανουηλίδης και πολλοί ακόμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή