ΕΛΣ: οκτώ παραγωγές έως τη μετεγκατάσταση στο νέο της «σπίτι»

ΕΛΣ: οκτώ παραγωγές έως τη μετεγκατάσταση στο νέο της «σπίτι»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την όπερα «Ρέα» του Σπύρου Σαμάρα ξεκίνησε η Εθνική Λυρική Σκηνή τον Απρίλιο του 1944 την πορεία της στο θέατρο Ολύμπια και με το ίδιο έργο θα την ολοκληρώσει τον Μάιο του 2017, υπό την μπαγκέτα του Βύρωνα Φιδετζή και σε σκηνοθεσία του Νίκου Διαμαντή, όπως ανακοινώθηκε στον νέο προγραμματισμό του φορέα. Στη «μεταβατική» περίοδο μέχρι τη μεταφορά στις νέες εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ, η ΕΛΣ θα παρουσιάσει οκτώ παραγωγές, όπερας και μπαλέτου, πλαισιωμένες από νέες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

«Η προσπάθεια της Λυρικής είναι εξαιρετικά σημαντική. Τα τελευταία χρόνια έχει κατορθώσει να ξανακάνει την όπερα οικεία, όχι μόνο στους φανατικούς του λυρικού τραγουδιού αλλά και στους νέους», σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς. Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι η ΕΛΣ θα μεταφερθεί σε έναν χώρο «κόσμημα» και ότι το ΥΠΠΟ θα αναζητήσει λύση ώστε να συνεχιστεί η πολιτιστική χρήση του Ολύμπια το οποίο ανήκει στην ΤτΕ. Το πλήρες πρόγραμμα του 2017-18 της Κεντρικής και Εναλλακτικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η μετακόμιση της ΕΛΣ αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιανουάριο και για τον σκοπό αυτό έχει προβλεφθεί δωρεά ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Πιστεύω ότι όχι μόνο το κοινό της όπερας και του μπαλέτου θα μπορέσει να ανακαλύψει εκ νέου τη λυρική τέχνη μέσα από τις δυνατότητες των νέων εγκαταστάσεών μας, αλλά και η σχέση μας με τη νεολαία και την κοινωνία θα περάσει σε νέα εποχή», σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Μύρων Μιχαηλίδης.

Ο φορέας θα μετακομίσει χωρίς κενά στην ορχήστρα του καθώς προκηρύχθηκαν 12 θέσεις μουσικών, ενώ αναμένεται έγκριση του νέου οργανογράμματος και αναζητείται λύση στο θέμα της συνταξιοδότησης των χορευτών του μπαλέτου, όπου περισσότεροι από 20 είναι άνω των 45 ετών σε σύνολο 50 ατόμων.

Στον απολογισμό του ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι το 2015 ο φορέας έλαβε από το ΥΠΠΟ 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και φέτος αναμένεται να λάβει το ίδιο ποσό το οποίο υπολείπεται τώρα κατά 3 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο είναι ακόμη υπό συζήτηση το ποσό με το οποίο θα επιχορηγείται ο φορέας μετά τη μετεγκατάστασή του καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το λειτουργικό κόστος του ΚΠΙΣΝ που υπολογίζεται σε 5,6 εκατομμύρια ευρώ για την ΕΛΣ. Ενδεικτικό της καλής πορείας της ΕΛΣ είναι ότι για πρώτη φορά, όπως ανακοινώθηκε, τα έσοδα των εισιτηρίων ξεπέρασαν το κόστος των παραγωγών.

Καλλιτεχνικά η ΕΛΣ θα παρουσιάσει την εμβληματική όπερα «Λόενγκριν» του Ρίχαρντ Βάγκνερ τον Φεβρουάριο του 2017 υπό τη μουσική διεύθυνση του κ. Μιχαηλίδη και με τη σκηνοθεσία του Bρετανού Αντονι Μακ Ντόναλντ, ενώ την υπόλοιπη σεζόν θα αναβιώσει γνωστά έργα του ρεπερτορίου όπως τον «Βαφτιστικό», την «Τραβιάτα» και τον «Κουρέα της Σεβίλλης». Τον ερχόμενο Νοέμβριο η Λυρική και το Εθνικό Θέατρο θα συνεργαστούν για πρώτη φορά για τη χορευτική παράσταση «Γαλαξίας» του Αντώνη Φωνιαδάκη, ο οποίος ως διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ θα παρουσιάσει επίσης τις παραστάσεις «Τοπία», σε συνεργασία με τους φημισμένους χορογράφους Μπενζαμέν Μιλπιέ και Ντάγκλας Λι, και τη «Ζιζέλ» σε χορογραφία του Ιρέκ Μουχαμέντοφ. Παράλληλα, θα συνεχιστούν τα εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα της ΕΛΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή