Μουσικές εξαίσιες

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΠ

ANGEL OLSEN

My Woman

Jagjaguwar

Μια γλυκόπικρη μελαγχολία ακολουθεί την Angel Olsen (και) στον τρίτο της δίσκο «My Woman». Με απλές και απέριττες ενορχηστρώσεις, που μετεωρίζονται ανάμεσα στην indie ροκ και τη φολκ, διανθισμένες ενίοτε με ευχάριστα κιθαριστικά σόλο, η εικοσιεννιάχρονη Αμερικανίδα μουσικός, που ξεκίνησε συνοδεύοντας στα φωνητικά τον Bonnie «Prince» Billy, εξωτερικεύει τα συναισθήματά της. Ο έρωτας βέβαια έχει εξέχουσα θέση και εξυμνείται με ευθύβολους στίχους όπως «Heaven hits me when I see your face» ή «Shut up kiss me hold me tight». Και μπροστά από όλα αυτά, μια φωνή ζεστή και συχνά σπαραχτική, μια φωνή που ταξιδεύει, για να μεταφέρει τα ευσεβή εσώψυχα της τραγουδοποιού.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΖΑΖ

CHRISTOS RAFALIDES TRIO

Near and dear

MRL MUSIC

Εικοσάχρονος ο Χρήστος Ραφαηλίδης είχε ήδη παίξει σε ορχήστρες, όμως τότε μαγεύτηκε από την τζαζ. Σπούδασε με υποτροφία στο περίφημο Μπέρκλεϊ της Βοστώνης και σύντομα εντάχθηκε στη σκηνή της Νέας Υόρκης όπου συνεχίζει να ζει. Διδάσκει νέους μουσικούς, ταξιδεύει και παίζει πλάι στον Γουίντον Μαρσάλις και τον Τζοβανότι, τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Στο εξαιρετικό «Near and dear», ο καταξιωμένος βιμπραφωνίστας αυτοσχεδιάζει με έναν ήχο κρυστάλλινο, γεμάτο μουσικότητα και φαντασία, πάνω σε συνθέσεις των Μπέρνσταϊν, Κορία, Μαντσίνι, Ραμίρεζ και δικές του. Μαζί του, ένας Βραζιλιάνος ντράμερ και, εναλλάξ, ένας Αμερικανός και ένας Ελληνας μπασίστας – ο Πέτρος Κλαμπάνης, που επίσης έχει διακριθεί στην αμερικανική σκηνή της τζαζ.

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

CORELLI BOLOGNESE

Trio Sonatas

Musica Antiqua Latina

DHM 88875174822

Στα τέλη του 17ου αιώνα η Μπολόνια υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα μουσικά κέντρα της Ευρώπης, ιδιαίτερα γνωστό για τη σχολή βιολιού, στην οποία φοίτησε και ο Αρκάντζελο Κορέλι, ένας από τους σημαντικότερους βιολιστές και συνθέτες του ιταλικού μπαρόκ. Ο δίσκος είναι αφιερωμένος στις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στον Κορέλι και τους συγχρόνους του, συνθέτες όπως ο Κατσάτι, ο Μπονοντσίνι ή ο Τορέλι, αλλά επίσης ανάμεσα σε θρησκευτική και κοσμική μουσική. Σονάτες, τρίο σονάτες όπως ακόμα μουσική για μπαλέτο, ερμηνεύονται από το σύνολο Musica Antiqua Latina, που έσκυψε εκ νέου στα χειρόγραφα και εμφύσησε ζωή και θεατρικότητα στα μουσικά κείμενα. Ερμηνείες γοητευτικές, τεχνικά άρτιες χωρίς αισθητικούς δογματισμούς.

Ν. Α. ΔΟΝΤΑΣ

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

FAGIOLI, PETROU

Rossini arias

DG 0289 47956815

Δεν συμβαίνει κάθε μέρα να ηχογραφεί ένα ελληνικό σύνολο υπό Ελληνα αρχιμουσικό για την Ντόιτσε Γκράμοφον! Η Καμεράτα –Armonia Atenea όπως λέγεται εκτός συνόρων– και ο Γιώργος Πέτρου έχουν κατακτήσει δίκαια αυτό το προνόμιο, καθώς την τελευταία δεκαετία περιλαμβάνονται ανάμεσα στα κορυφαία ευρωπαϊκά σύνολα ιστορικά ενημερωμένων ερμηνειών. Το επιβεβαιώνουν στον νέο αυτό δίσκο με τον αστέρα κόντρα τενόρο Φράνκο Φατζόλι σε αποσπάσματα από όπερες του Ροσίνι. Τραγουδιστής και ορχήστρα φανερώνουν τις καταβολές της μουσικής του Ιταλού συνθέτη στον 18ο αιώνα. Ο Πέτρου συνεγείρει τον Φατζόλι σε ερμηνείες μεγάλης μουσικότητας και φαντασίας και ο τραγουδιστής ανταποκρίνεται με εκφραστικότητα που συγκινεί και δεξιοτεχνία που κόβει την ανάσα.

Ν. Α. ΔΟΝΤΑΣ

ΡΟΚ

DINOSAUR JR.

Give a Glimpse of What Yer Not

Jagjaguwar

Οι Dinosaur Jr. δείχνουν ότι δεν έχουν στερέψει από έμπνευση. Στον ενδέκατο δίσκο από τον σχηματισμό της, το 1984, και τέταρτο από την επανένωσή της, το 2005, η ροκ μπάντα από τη Μασαχουσέτη επιμένει να παίζει δυνατά. Οι κιθάρες τους εξακολουθούν να φωνάζουν ηλεκτρισμένες και τα τύμπανα να συνοδεύουν παθιασμένα. Αυτοί που κάποτε ήταν πρωτοπόροι, τώρα, με το «Give a Glimpse a What Yer Not», γυρίζουν την πλάτη τους στις νέες μουσικές τάσεις, κάνουν αυτό για το οποίο αγαπήθηκαν και ξυπνούν μνήμες. Θόρυβος και φασαρία, γρήγορα ακόρντα και μακρόσυρτα σόλο, και σκληρή grunge. Σαν καρτποστάλ από τα παλιά.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή