Ιστορική επανένωση των Pink Floyd για τη Γάζα

Ιστορική επανένωση των Pink Floyd για τη Γάζα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να υποστηρίξουν το «Πλοίο των Γυναικών για την Γάζα» που παρεμποδίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις ενώ προσπαθούσε να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, επανενώνονται τα μέλη του θρυλικού ροκ συγκροτήματος Πινκ Φλόϊντ.

Το «Πλοίο των γυναικών για τη Γάζα» με την επωνυμία Ζαϊτούνα Ολίβα, απέπλευσε πριν από μερικές ημέρες από την Βαρκελώνη σε μία προσπάθεια να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας που έχει επιβάλει από το 2006 η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Παρά το γεγονός ότι το πλοίο έπλεε σε διεθνή ύδατα, οι ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις επενέβησαν και έθεσαν υπό κράτηση τις ακτιβίστριες, υποστηρίζοντας ότι ήταν εντός των ισραηλινών χωρικών υδάτων.

Τα μέλη του συγκροτήματος Ντέιβιντ Γκίλμορ, Νικ Μέϊσον και Ρότζερ Γουότερς, ανήρτησαν μία δήλωση στην επίσημη ιστοσελίδα του γκρουπ στην οποία αναγγέλλουν την επανένωσή τους προκειμένου να εκφράσουν την υποστηριξή τους στις ακτιβίστριες που συνελήφθηκαν από τις ισραηλινές αρχές.

Εξάλλου, ο Ρότζερ Γουώτερς, γνωστός ακτιβιστής και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εμφανίστηκε σε ένα βίντεο στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, στο οποίο χαρακτήρισε «γενναίες» τις γυναίκες αυτές τονίζοντας οτι στέκεται στο πλευρό των Παλαιστινίων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας. Πέρυσι ο Γουώτερς συνέθεσε ένα τραγούδι για τον παλαιστινιακό λαό με τον τίτλο: «Θα το ξεπεράσουμε».

Από την αρχή του αποκλεισμού της Γάζας, ισραηλινές δυνάμεις δεν έχουν επιτρέψει να εισέλθει στην περιοχή κανένα πλοίο με βοήθεια, και όσοι το προσπάθησαν, είτε συνελήφθησαν, είτε σκοτώθηκαν.

Το 2010 Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν ακτιβιστές που επέβαιναν στο Μαβί Μαρμαρά (Mavi Marmara), ένα τουρκικό πλοίο που είχε αποπλεύσει από την Τουρκία και μετέφερε βοήθεια στους αποκλεισμένους Παλαιστινίους.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δέκα τούρκους ακτιβιστές που επέβαιναν στο πλοίο, την ώρα που αυτό έπλεε σε διεθνή χωρικά ύδατα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να διαρραγούν για χρόνια οι διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή