Μνημόνιο για την αποπεράτωση και την αναβάθμιση του Ωδείου Αθηνών

Μνημόνιο για την αποπεράτωση και την αναβάθμιση του Ωδείου Αθηνών

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανανεώνεται η σχέση ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και το Ωδείον Αθηνών με υπογραφή «μνημονίου συναντίληψης» ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ) και τη διοίκηση του μουσικού οργανισμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το ΥΠΠΟΑ, «διαπιστώνεται η ανάγκη αναθεώρησης της σύμβασης του 1979 μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του Ωδείου Αθηνών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επίλυση των προβλημάτων που έχουν σωρευθεί επί δεκαετίες».

Η σύμβαση του 1979 (κυρωμένη με υπουργική απόφαση) θεωρείται ανεκτέλεστη εκ μέρους του Δημοσίου. Το κτίριο της οδού Ρηγίλλης, κορυφαίο μοντερνιστικό έργο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου, παρέμεινε ημιτελές και το Δημόσιο ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε προς όφελός του τους χώρους που είχε δικαίωμα, σύμφωνα με τη σύμβαση, να χρησιμοποιεί. Οι εικόνες εγκατάλειψης πολλών χώρων του Ωδείου είναι γνωστές.

Από την αναθεωρημένη υφιστάμενη σύμβαση «θα επιδιωχθεί να τεθούν –σε συνεργασία με το Ωδείον Αθηνών– οι βάσεις για τη διαβαθμισμένη εκπαίδευση μουσικών στην Αθήνα με παροχή δημόσιας, δωρεάν παιδείας». Επιπλέον, το ελληνικό Δημόσιο σχεδιάζει να αξιοποιήσει τις ημιτελείς κτιριακές εγκαταστάσεις του Ωδείου και να προχωρήσει και στον «εξορθολογισμό» της χρηματοδότησης του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου «Ωδείον Αθηνών – 1871» από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ, με την προοπτική δημιουργίας μουσικών σπουδών ως δημόσιας παιδείας.

Ενόψει αυτών των αλλαγών, το Ωδείον Αθηνών θα διενεργήσει διαχειριστικό έλεγχο των καταστάσεων της τελευταίας πενταετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή