«Ρωσική σοδειά» για… φλάουτο στο Μέγαρο Μουσικής

«Ρωσική σοδειά» για… φλάουτο στο Μέγαρο Μουσικής

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ήταν λίγες οι ώρες που πέρασε η Ναταλία Γεράκη στις μουσικές βιβλιοθήκες της Αγίας Πετρούπολης. Η διεθνούς φήμης φλαουτίστα έκανε πριν από μερικά χρόνια μια μεγάλη έρευνα για να εντοπίσει έργα μεγάλων Ρώσων συνθετών γραμμένα για φλάουτο. Η «σοδειά» της μπορεί να μην ήταν μεγάλη ποσοτικά, συγκριτικά με έργα που γράφονται για έγχορδα ή πιάνο, αλλά ανακάλυψε έναν πλούτο έργων κατάλληλων να μεταγραφούν, ορισμένα από τα οποία θα παρουσιάσει με τον πιανίστα Απόστολο Παληό στο Μέγαρο Μουσικής, στη συναυλία μουσικής δωματίου «Απόσταγμα Ρωσίας». «Διαλέξαμε τα πιο αγαπητά έργα από Ρώσους και Σοβιετικούς συνθέτες από την περίοδο του ρομαντισμού έως τη Σοβιετική εποχή, πραγματικά το απόσταγμα της έρευνας που είχα κάνει στα ταξίδια μου στη Ρωσία», σημειώνει η κ. Γεράκη.

Ετσι οι δύο σολίστ θα παρουσιάσουν τη Σουίτα σε παλαιό ύφος, έργο 80 του Σνίτκε, τον «Κορυδαλλό» για πιάνο των Γκλίνκα/Μπαλάκιρεφ, το «Αηδόνι» του Στραβίνσκι, την Ελεγεία για πιάνο του Ραχμάνινοφ, την άρια του Λένσκι από την όπερα «Ευγένιος Ονιέγκιν» του Τσαϊκόφσκι, έργα από τη «Μασκαράτα», τον «Σπάρτακο» και τον «Χορό των σπαθιών» του Χατσατουριάν και ένα από τα σημαντικότερα και πιο απαιτητικά έργα για το ρεπερτόριο του φλάουτου, τη Σονάτα αρ. 2 σε Ρε του Προκόφιεφ. «Το φλάουτο αγαπήθηκε από τους συνθέτες του μπαρόκ. Μετά ξεχάστηκε γιατί τα πνευστά παρέμειναν “ατελή” σε σχέση με τα άλλα όργανα που εξελίσσονταν τεχνολογικά. Οι σύγχρονοι συνθέτες όμως αγάπησαν ξανά το φλάουτο και τις νέες του δυνατότητες», επισημαίνει η κ. Γεράκη.

Η ίδια μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, όπου έχει περάσει αρκετά χρόνια της ζωής της ακολουθώντας την απαιτητική καριέρα του σολίστ και της εκπαίδευσης ως καθηγήτριας φλάουτου στη Μουσική Ακαδημία της Στουτγάρδης. «Οταν βγαίνω εκτός Ευρώπης βλέπω τα πράγματα διαφορετικά και εκτιμώ την ενέργεια που έχουμε ακόμη στην Ελλάδα. Ακόμη και στη Γερμανία υπάρχουν δυσκολίες σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια», καταλήγει.

​​Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος», 7/11, ώρα 8.30 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή