Λέοναρντ Κοέν: νύχτες στην Υδρα

Λέοναρντ Κοέν: νύχτες στην Υδρα

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υδρα, σαββατόβραδο, 1 Οκτωβρίου 1960. Ο Λέοναρντ Κοέν είναι 26 ετών. Τραγουδάει για τους φίλους του έξω από την ονομαστή ταβέρνα του Ντούσκου. Στο πλάι του, χαλαρή, η Αυστραλή συγγραφέας Τσάρμιαν Κλιφτ, που ζούσε τότε στο νησί. Μαζί τους -χωρίς να φαίνονται σε αυτήν τη φωτογραφία- είναι η σύντροφος του Κοέν, Μαριάν Ιχλεν, και ο σύζυγος της Κλιφτ, Τζορτζ Τζόνστον.

Οι λαϊκές γυάλινες νεροκανάτες και τα δύο μπουκάλια της μπίρας δεν δείχνουν ξεφάντωμα. Ο Κοέν είχε πριν από μερικούς μήνες αγοράσει το σπίτι του στην Υδρα για 1.500 δολάρια. Η βραχνή φωνή του δεν έχει ακόμα γοητεύσει τον κόσμο όλο. Είναι απλώς τραγουδοποιός για τους φίλους του. Μέχρι τότε, είναι γνωστός σε περιορισμένο κύκλο στον Καναδά ως ποιητής και πεζογράφος. Η θαυμαστή μουσική του καριέρα θα αρχίσει το 1967, όταν θα έχει φύγει από την Υδρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στα χρόνια που έμεινε εκεί θα γράψει και θα εκδώσει δύο μυθιστορήματα, τα «The Favourite Game'» και «Beautiful Losers», καθώς και δύο βιβλία με ποιήματα, τα «Flowers for Hitler» και «Parasites of Heaven». Εκεί θα εμπνευστεί το ποίημα «Days of Kindness» (Μέρες καλοσύνης), όπου μιλάει για την Ελλάδα, που είναι «ωραίος τόπος να κοιτάζεις το φεγγάρι». Αλλά και το ομώνυμο τραγούδι για τη Μαριάν. Η πρώιμη φάση ενός σημαντικού δημιουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή