Η μουσική στις μεσαιωνικές Αυλές της Ανατολής

Η μουσική στις μεσαιωνικές Αυλές της Ανατολής

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H έναρξη του κύκλου της Παλαιάς Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής γίνεται με το μουσικό σύνολο Ex Silentio το οποίο θα παρουσιάσει έργα με αναφορές στις μεσαιωνικές Αυλές της Ανατολής την ερχόμενη Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στις 8.30 μ.μ., υπό τη διεύθυνση του φλαουτίστα Δημήτρη Κούντουρα. Η συναυλία θα γίνει στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος και θα περιλαμβάνει έργα εν πολλοίς άγνωστα στο ευρύ κοινό. Το κοινό θα ακούσει μουσικές των Eλίας Καϊρέλ και Ρεμπό ντε Βακέιρας από τη φραγκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη του 13ου αιώνα και ενόργανες συνθέσεις των Αγγελή και Νικολάκη από την Αυλή της Κωνσταντινούπολης. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με χαρακτηριστικά δείγματα της περίτεχνης, εξεζητημένης πολυφωνίας του κυπριώτικου κώδικα του Τορίνου του 14ου αιώνα.

Ερμηνεύουν: Φανή Αντωνέλου (φωνή), Θύμιος Ατζακάς (ούτι), Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιέλα και βιόλα ντα γκάμπα), Νίκος Βαρελάς (κρουστά) και Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο με ράμφος-τραβέρσο). Συμμετέχει επίσης ο Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα).

Το ελληνικό κοινό έχει αγαπήσει την Παλαιά Μουσική τα τελευταία χρόνια και είναι ενδεικτικό ότι την επομένη της συναυλίας, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό σεμινάριο του Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 π.μ. με ελεύθερη είσοδο. Ο Δημήτρης Κούντουρας θα παρουσιάσει το θέμα «Μεσαιωνική πολυφωνία και μονοφωνία: Προσέγγιση και ερμηνεία» και ο Aρης Χριστοφέλλης θα μιλήσει για την «Ερμηνεία της φωνητικής μουσικής του Μπαρόκ» επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στις ιταλικές άριες του 17ου και 18ου αιώνα. Στο τσέμπαλο συνοδεύει ο Ιάσων Μαρμαράς. Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή